Geval van de builenpest in Oregon roept alarm op

Geval van de builenpest in Oregon roept alarm op

Bij een huisdiereigenaar in Oregon is de diagnose builenpest gesteld, een bacteriële infectie die bij mensen dodelijk kan zijn als deze niet wordt behandeld. Het is het eerste geval van de ziekte in de staat sinds 2015.

Volksgezondheidsfunctionarissen in Deschutes County vermoeden dat de bewoner, die zij niet hebben geïdentificeerd, de infectie heeft opgelopen door hun symptomatische kat. De ziekte wordt voornamelijk verspreid door vlooien die op knaagdieren reizen, maar huisdieren kunnen met de pest geïnfecteerde vlooien in huis brengen of de ziekte overbrengen via beten en krabben als ze besmet zijn, aldus de Oregon Public Health Department.

“De pest komt normaal gesproken voor in de dierenpopulatie – vaak bij knaagdieren, maar ook bij andere zoogdieren, zoals prairiehonden, konijnen en soms honden en katten”, zegt specialist in infectieziekten Jonathan Grein, MD, directeur ziekenhuisepidemiologie bij Cedars-Sinai Medisch Centrum in Los Angeles. “Af en toe zien we dat ziekten overslaan en een menselijke infectie veroorzaken.”

Uit cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat incidenten met de builenpest in de Verenigde Staten niet vaak voorkomen, met een gemiddelde van zeven menselijke gevallen per jaar. Volgens de CDC komt de ziekte het meest voor in landelijke en semi-landelijke gebieden in het westen van de Verenigde Staten.

In het recente geval in Oregon werd de besmette persoon in de vroege stadia van de ziekte behandeld. Staatsgezondheidsfunctionarissen zeggen dat het incident “weinig risico voor de gemeenschap vormt” en dat er geen andere gevallen zijn geïdentificeerd.

“Eigenlijk hoor je niet vaak over pest, maar als we toch een geval krijgen, wordt dit vaak breed uitgemeten vanwege de beruchte uitbraak in de middeleeuwen”, zegt William Schaffner, MD, hoogleraar preventieve geneeskunde op de afdeling. van gezondheidsbeleid aan de Vanderbilt University School of Medicine in Nashville, Tennessee.

Symptomen van de builenpest zijn onder meer gezwollen lymfeklieren die buboes worden genoemd

Tijdens de 14e eeuw doodde de builenpest, bekend als de Zwarte Dood, meer dan een derde van de Europeanen, oftewel 25 miljoen mensen. In een in 2021 gepubliceerde geschiedenis van de pest schreven onderzoekers dat de getroffenen “snel en vreselijk stierven door een onzichtbare dreiging”, met hoge koorts en pijnlijk gezwollen lymfeklieren die buboes worden genoemd (vandaar de naam builenpest).

Mensen die vandaag de dag de ziekte krijgen, kunnen deze ellendige symptomen ervaren, samen met hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en zwakte.

Vroegtijdige diagnose van de pest kan voorkomen dat een infectie dodelijk wordt

Als de builenpest niet vroeg wordt gediagnosticeerd, kan deze zich ontwikkelen tot bloedvergiftiging (bloedbaaninfectie) of longpest (longinfectie), of beide. Deze vormen van pest zijn ernstiger en moeilijker te behandelen. Bij longpest kunnen de bacteriën zich gemakkelijker van persoon tot persoon verspreiden, omdat de bacteriën in ademhalingsdruppeltjes kunnen worden gesuspendeerd en vervolgens door hoesten of niezen in de lucht kunnen worden verspreid.

In sommige gevallen kan de infectie fataal zijn. Het Colorado Department of Public Health and Environment meldde dat een 10-jarig meisje in de zomer van 2021 stierf door oorzaken die verband hielden met de pest.

Wat u moet doen als u symptomen van de pest heeft

Dr. Grein adviseert mensen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen als ze symptomen van de pest hebben, vooral als ze in een gebied wonen waar volksgezondheidsadviezen over de pest zijn afgegeven.

Een vlooienbeet of de aanwezigheid van een bubo kan een arts helpen de pest als een oorzaak van ziekte te beschouwen.

“Uw arts kan u helpen de symptomen te evalueren”, zegt hij. “De pestbacterie (Yersinia pestis) is gemakkelijk te identificeren met traditionele laboratoriumtechnieken, en er zijn verschillende soorten antibiotica beschikbaar die de infectie effectief kunnen behandelen.”

De CDC beveelt aan dat antibiotica (zoals gentamicine en fluorochinolonen) worden toegediend zodra de pest wordt vermoed.

Huisdiereigenaren worden vooral aangespoord om stappen te ondernemen om pest te voorkomen

Om te voorkomen dat ze de pest krijgen, adviseert de Oregon Health Authority het publiek om extra voorzichtig te zijn als ze in gebieden wonen waar veel knaagdieren voorkomen en als ze huisdieren hebben die naar buiten gaan.

Het volgen van deze tips kan helpen beschermen tegen de pest:

  • Vermijd elk contact met knaagdieren en raak nooit dode, zieke of gewonde knaagdieren aan. Dit omvat eekhoorns, eekhoorns, prairiehonden, muizen, veldmuizen en ratten.
  • Zorg ervoor dat huisdieren geen zieke of dode knaagdieren benaderen, geen knaagdierholen verkennen of op knaagdieren jagen.
  • Neem maatregelen om te voorkomen dat huisdieren vlooien krijgen, zoals beschreven door de CDC.
  • Houd wilde knaagdieren uit de buurt van huizen door voedselbronnen, houtstapels en andere lokstoffen te verwijderen.
  • Kampeer, slaap of rust niet in gebieden waar knaagdieren (levend of dood) worden waargenomen.
  • Draag een lange broek die in de bovenkant van de laarsjes is gestopt en breng insectenwerend middel aan op de sokken en broekspijpen om de blootstelling aan vlooien te helpen verminderen.

Het Colorado Department of Public Health and Environment waarschuwt verder dat als u een afname van de knaagdieractiviteit opmerkt in een gebied waar u normaal gesproken actieve knaagdieren ziet, dit een teken kan zijn dat de pest aanwezig is, en dat u wellicht contact wilt opnemen met uw plaatselijke volksgezondheidsinstantie. .

“Omdat we in een veel schonere, hygiënischere omgeving leven dan in de middeleeuwen, en we effectieve antibiotica en ondersteunende zorg hebben, is de builenpest niet meer het wijdverbreide probleem dat het ooit was”, zegt dr. Schaffner, die ook woordvoerder is van de Nationale Stichting Infectieziekten. (De laatste stedelijke pestepidemie in de Verenigde Staten vond plaats in Los Angeles van 1924 tot 1925.) “Tenzij je in een gebied woont waar een lokale gezondheidswaarschuwing over de pest geldt, denk ik niet dat je je er erg zorgen over hoeft te maken. .”

Vergelijkbare berichten