Vrouwen met een depressie lopen een groter risico op hartziekten dan mannen

Vrouwen met een depressie lopen een groter risico op hartziekten dan mannen

Zowel mannen als vrouwen met een depressie hebben te maken met een verhoogd risico op hartziekten, maar dat risico kan bij vrouwen ruim 50 procent hoger zijn dan bij mannen, blijkt uit een nieuwe studie die vandaag is gepubliceerd in JACC: Azië.

Onderzoekers ontdekten dat vrouwen met een eerdere diagnose van depressie een grotere kans hadden op een hartaanval, beroerte, hartfalen, pijn op de borst en atriumfibrilleren vergeleken met mannen met een voorgeschiedenis van depressie.

Het identificeren en begrijpen van seksespecifieke factoren in de relatie tussen depressie en cardiovasculaire uitkomsten kan helpen bij de ontwikkeling van gerichte preventiestrategieën, zei corresponderende auteur Hidehiro Kaneko, MD, assistent-professor aan de Universiteit van Tokio in Japan, in een persbericht.

“Een beter begrip zal zorgverleners in staat stellen de zorg voor zowel mannen als vrouwen met een depressie te optimaliseren, wat zal leiden tot betere (hart- en vaatziekten) uitkomsten voor deze populaties”, aldus Dr. Kaneko.

“Het verband tussen depressie en hart- en vaatziekten bij zowel mannen als vrouwen is iets dat we al tientallen jaren kennen, en deze studie onderzoekt een nieuwer aspect daarvan, namelijk hoe dat risico kan worden beïnvloed door seks”, zegt Sharonne Hayes, MD. , een cardioloog bij de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, en expert in het verband tussen hartziekten en depressie, die niet bij dit onderzoek betrokken was.

Er zijn echter enkele belangrijke verschillen in de populatie die in dit onderzoek is opgenomen vergeleken met de Amerikaanse bevolking, die van invloed kunnen zijn op de vraag of de bevindingen kunnen worden gegeneraliseerd, zegt dr. Hayes.

Het verband tussen depressie en hartziekten

Depressie lijkt het risico op het ontwikkelen van hartziekten te vergroten, en het hebben van hartziekten lijkt het risico op het ontwikkelen van depressie te vergroten – het is een bidirectionele relatie, zegt Roy Charles Ziegelstein, MD, hoogleraar geneeskunde aan de Johns Hopkins Medicine in Baltimore en onderzoeker op het gebied van depressie onder mensen met een hartaandoening.

“Als je eenmaal een hartaandoening hebt, verergert depressie de uitkomst van de hartaandoening. Als u bijvoorbeeld een hartaanval heeft gehad en u bent depressief, is de kans dat u het niet goed doet groter dan bij mensen die een soortgelijke hartaanval hebben gehad, maar geen depressie hebben. En zoals uit dit onderzoek blijkt, lijkt die relatie bidirectioneel te zijn: het hebben van de diagnose depressie verhoogt het risico op het ontwikkelen van hartziekten”, zegt dr. Ziegelstein, die niet bij dit onderzoek betrokken was.

De geschiedenis van depressie lijkt een groter effect te hebben op de gezondheid van het hart van vrouwen in vergelijking met mannen

Er zijn aanwijzingen dat vrouwen met een depressie een groter relatief risico lopen op het ontwikkelen van negatieve hartgerelateerde uitkomsten dan mannen, maar het is nog steeds onduidelijk hoe sekseverschillen de impact van depressie op de gezondheid van het hart beïnvloeden, aldus de auteurs.

De observationele cohortstudie maakte tussen 2005 en 2022 gebruik van een Japanse database met verzekeringsclaims en identificeerde meer dan vier miljoen deelnemers die aan de criteria van de studie voldeden. De bevolking, bestaande uit werknemers en hun gezinsleden, had een gemiddelde leeftijd van 44 (36 tot 52) ​​jaar en ongeveer 57 procent van de deelnemers was man. Depressie werd gedefinieerd als depressie die klinisch werd gediagnosticeerd vóór de eerste gezondheidscontrole.

De studie verzamelde de body mass index (BMI), bloeddruk en nuchtere laboratoriumwaarden van elke deelnemer bij hun eerste gezondheidscontrole. De primaire uitkomstmaat was een samengesteld eindpunt, waaronder een hartaanval, pijn op de borst, beroerte, hartfalen en atriumfibrilleren.

Na analyse van de statistische significantie van verschillen in de verschillende hartgebeurtenissen tussen deelnemers met en zonder depressie, ontdekten onderzoekers dat het hebben van een eerdere diagnose van depressie het risico op hartziekten met 39 procent verhoogde bij mannen en 64 procent bij vrouwen.

Onderzoekers ontdekten ook dat het risico voor elk type hartgebeurtenis hoger was bij vrouwen met een depressie vergeleken met mannen met een depressie.

Waarom beïnvloedt depressie de gezondheid van het hart van vrouwen meer dan die van mannen?

Volgens de auteurs van het onderzoek is een mogelijke verklaring voor de verschillen in hartgebeurtenissen dat vrouwen een ernstiger depressie kunnen ervaren dan mannen, zegt Hayes. “Maar omdat die informatie niet beschikbaar is in de claimgegevens, kunnen we dat niet weten”, zegt ze.

Een andere theorie achter deze verschillen zijn de hormonale overgangen die vrouwen wel beïnvloeden, maar niet mannen – zaken als zwangerschap, postpartumdepressie, perimenopauze en menopauze. “Het is duidelijk dat geslachtshormonen en schommelingen gedurende het hele leven heel verschillend zijn tussen mannen en vrouwen”, zegt Hayes.

Maar er zijn ook gedragsverschillen die niets met geslachtshormonen te maken hebben, benadrukt ze. “Wereldwijd zijn vrouwen bijvoorbeeld minder lichamelijk actief dan mannen. Vrouwen gaan, vooral als ze jonger zijn, vaker naar de dokter dan mannen”, zegt Hayes.

“We weten ook dat deze conventionele cardiovasculaire risicofactoren mannen en vrouwen verschillend beïnvloeden. We weten dat hoge bloeddruk bij vrouwen het risico op een beroerte aanzienlijk meer verhoogt dan hoge bloeddruk bij mannen. Roken verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen meer dan bij mannen, terwijl een verhoogd LDL-cholesterol waarschijnlijk een grotere impact heeft op mannen”, zegt ze.

Interessant genoeg was de prevalentie van depressie in dit onderzoek vrijwel identiek voor mannen en vrouwen: 4,2 procent van de mannen en 4,5 procent van de vrouwen, benadrukt Hayes. “In de Verenigde Staten hebben vrouwen bijna twee keer zoveel kans als mannen om de diagnose depressie te krijgen, dus dat is een groot verschil”, zegt Hayes.

Kortom: vrouwen moeten aandacht besteden aan hun risicofactoren voor hartziekten, inclusief huidige of vroegere depressies

‘Als je biologisch vatbaar bent voor depressie, is het niet zo dat je met je vingers kunt knippen of met een toverstaf kunt zwaaien om ervoor te zorgen dat je geen terugkerende depressie krijgt. Je kunt het verleden ook niet veranderen, bijvoorbeeld als je een episode van postpartumdepressie hebt gehad toen je dertig was, en nu ben je vijftig. Maar het is een risicofactor waar je je bewust van moet zijn”, zegt Hayes.

Hoewel het geen traditionele risicofactor is, willen vrouwen misschien net zo naar een depressie uit het verleden kijken als naar een familiegeschiedenis van hartziekten of een hoog cholesterolgehalte, suggereert ze. “Daarom moeten die vrouwen hun risicofactoren verdubbelen: zaken als meer bewegen, een eetpatroon volgen dat gezond is voor het hart, niet roken, en ervoor zorgen dat ze hun cijfers kennen. Als uw arts veranderingen in levensstijl of medicijnen heeft aanbevolen om uw cholesterol of bloeddruk te verlagen, profiteer daar dan van, zodat u uw risico op een beroerte, een hartaanval en atriale fibrillatie kunt verlagen”, zegt Hayes.

Vrouwen moeten ook letten op de symptomen van een hartaanval, zegt Ziegelstein. “Als ze enige vorm van ongemak in hun borst, kortademigheid of ongemak in hun bovenrug, schouders ontwikkelen, vooral tijdens het sporten, moeten ze medische hulp inroepen. Als het na een paar minuten niet verdwijnt, zelfs als ze in rust zijn, moeten ze de medische hulpdiensten bellen”, zegt hij.

Ten slotte moeten vrouwen die symptomen van depressie hebben – zoals verdriet of geen plezier meer voelen van dingen die je in het verleden leuk vond – met hun arts praten en de behandeling krijgen die ze nodig hebben, zegt Ziegelstein.

Vergelijkbare berichten