Toename van papegaaienkoorts in Europa leidt tot meer dan 100 ziekten en 5 sterfgevallen

Toename van papegaaienkoorts in Europa leidt tot meer dan 100 ziekten en 5 sterfgevallen

Een dodelijke uitbraak van een bacteriële ziekte die veel voorkomt bij vogels en ernstige longontsteking bij mensen kan veroorzaken, heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Europa aan vijf mensen het leven gekost.

Het maartrapport van de WHO beschrijft meer dan 100 gevallen van psittacose, ook wel ‘papegaaienkoorts’ genoemd, in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Zweden en Nederland van 2023 tot begin 2024. De internationale gezondheidsorganisatie noemt de toename ‘ongebruikelijk’. en onverwacht.”

Veroorzaakt door een kleine parasiet genaamd Chlamydia psittaciInfecteert de ziekte mensen voornamelijk via contact met uitwerpselen en andere afscheidingen van besmette vogels. Ondanks zijn naam, C. psittaci is volgens de gezondheidsautoriteiten een ander organisme dan het type chlamydia dat seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaakt.

De meeste ziektes door papegaaienkoorts komen voor bij mensen die werken met of eigenaar zijn van huisdieren (zoals papegaaien, parkieten en kaketoes), eigenaren van kippen en eenden in de achtertuin, pluimveewerkers, dierenartsen en tuinmannen.

De WHO zei dat verschillende van de ziekten bij deze uitbraak verband hielden met contact met vogelpoep via voederbakken, en dat enkele verband hielden met eenden die tijdens de jacht werden gehanteerd.

Papegaaienkoorts is niet de volgende COVID-19

“Het is een ernstige ziekte waar niet lichtvaardig mee moet worden omgegaan, maar het bestaat al een hele tijd en het zal niet de volgende COVID zijn”, zegt Stephen Rich, PhD, professor aan de afdeling microbiologie aan de Universiteit van Massachusetts in Amherst. Dr. Rich is gespecialiseerd in de studie van zoönotische ziekten, of ziekten die hun oorsprong vinden in dierenpopulaties, maar zo nu en dan overslaan op mensen.

Sinds 2010 heeft de CDC in de Verenigde Staten doorgaans minder dan tien meldingen van menselijke infecties per jaar ontvangen, maar de ziekte wordt mogelijk te weinig gerapporteerd en te weinig gediagnosticeerd. Een van de grootste uitbraken van psittacose in Amerika vond plaats in 2018, toen 82 gevallen werden geïdentificeerd in twee pluimveeslachterijen, één in Virginia en één in Georgia.

Gevallen in Denemarken illustreren hoe ernstig papegaaienkoorts kan zijn. Van de 23 bewoners die sinds 27 februari van dit jaar positief testten op de bacterie, werden er 17 in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 15 met longontsteking, en vier overleden.

Hoewel niet wordt verwacht dat psittacose een probleem zal worden in de Verenigde Staten, dringt Patrick McHugh, MD, een arts voor spoedeisende hulp bij de Cleveland Clinic Akron General, er bij eigenaren van gezelschapsvogels op aan voorzichtig te zijn.

“Mensen moeten zich bewust zijn van het potentiële gevaar van blootstelling aan gedroogde uitwerpselen in de kooien van hun huisdieren”, zegt Dr. McHugh, gespecialiseerd in wildernisgeneeskunde. “Als vogels hun vleugels oefenen, kunnen de bacteriën worden verspreid als de vogel drager is of ermee besmet is C. psittaci.”

Wat zijn de symptomen van papegaaienkoorts?

Hij waarschuwt vogeleigenaren om alert te zijn op tekenen en symptomen die erop wijzen dat hun vogel ziek kan zijn, zoals lethargie, gewichtsverlies, gegolfde veren, oog- of neusafscheiding, groene of geelgroene uitwerpselen en losse uitwerpselen.

Geïnfecteerde vogels kunnen echter ook asymptomatisch zijn, dus iedereen die in de buurt van vogels is, wordt geadviseerd alert te zijn op symptomen van papegaaienkoorts, waaronder koorts, hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn, hoesten en soms ademhalingsmoeilijkheden of longontsteking. .

De fysieke effecten zijn vergelijkbaar met die van andere aandoeningen van de luchtwegen, dus laboratoriumtests op bloed of ademhalingsafscheidingen zijn nodig om de aanwezigheid van de bacterie bij mensen en vogels definitief vast te stellen.

“Als u een infectie van de bovenste luchtwegen krijgt en u gaat naar uw arts, vertel hem dan of u een papegaaienhok of kippenhok in de achtertuin heeft, want dat kan hem helpen sneller een diagnose te stellen”, zegt Rich.

Als de ziekte niet wordt behandeld, kan deze ernstig zijn en zelfs de dood tot gevolg hebben, vooral bij oudere mensen. Antibiotica zoals tetracycline of doxycycline worden vaak voorgeschreven om papegaaienkoorts te behandelen.

Rich vermoedt dat de meeste mensen die al een tijdje huisdieren hebben, zich geen zorgen hoeven te maken, omdat het onwaarschijnlijk is dat hun huisdieren in contact zijn geweest met andere vogels die de ziekte kunnen verspreiden.

Hoe u een papegaaienkoortsinfectie kunt voorkomen

De WHO moedigt mensen met huisdieren aan om kooien schoon te houden, kooien zo te plaatsen dat uitwerpselen zich niet tussen kooien kunnen verspreiden, en overvolle kooien te vermijden.

Net als bij andere aandoeningen van de luchtwegen kan een goede hygiëne ziekten verminderen. Dit vereist veelvuldig handenwassen na het hanteren van vogels, hun uitwerpselen en hun omgeving. Als mensen zich in de buurt van vogels of vogelresten bevinden, willen mensen misschien maskers dragen om te voorkomen dat ze bacteriën inademen die hun longen kunnen infecteren, en handschoenen dragen bij het hanteren van vogels en het schoonmaken van kooien.

“De boodschap van deze uitbraak is dat er altijd rekening moet worden gehouden met het gevaar dat de ziekte wordt overgedragen via opgedroogde vogelpoep”, zegt McHugh. “Vogeleigenaren moeten ervoor zorgen dat ze de gedroogde uitwerpselen van hun huisdierenvogel niet inademen, en mensen die parken of andere gebieden bezoeken waar vogels vaak voorkomen, moeten zich ook bewust zijn van de mogelijkheid van blootstelling.”

Vergelijkbare berichten