Hoe u de totale zonsverduistering van 2024 in de Verenigde Staten kunt bekijken

Hoe u de totale zonsverduistering van 2024 in de Verenigde Staten kunt bekijken

Een totale zonsverduistering, waarbij de maan tussen de zon en de aarde passeert en het gezicht van de zon volledig blokkeert, zal op 8 april 2024 zichtbaar zijn in de Verenigde Staten. Het pad van de totaliteit begint aan de Pacifische kust van Mexico en gaat in noordoostelijke richting door dertien Amerikaanse staten en eindigt in de Canadese provincie Newfoundland.

Een zonsverduistering vindt elke één tot drie jaar plaats, maar is vaak alleen zichtbaar vanaf de polen van de aarde of vanuit het midden van de oceaan. Na dit jaar zal de volgende kans om een ​​totale zonsverduistering in de Verenigde Staten te zien zich volgens NASA de komende twintig jaar niet voordoen.
In 2017 keken naar schatting 215 miljoen inwoners van de VS naar de zonsverduistering, direct of elektronisch. Wetenschappers verwachten dat de zonsverduistering van 2024 om een ​​paar belangrijke redenen nog spannender zal zijn:
  • Een breder pad van totaliteit Het pad van de totaliteit, waar kijkers kunnen zien hoe de maan de zon volledig blokkeert, waardoor de buitenste atmosfeer van de zon zichtbaar wordt (de corona genoemd), is veel breder dan het pad van 2017. Dat betekent dat deze zonsverduistering op elk gegeven moment meer terrein bestrijkt.
  • Het eclipspad zal over meer steden gaan. Naar schatting leven dit jaar 31,6 miljoen mensen op het pad van de totaliteit, vergeleken met 12 miljoen in 2017. Nog eens 150 miljoen mensen wonen binnen een straal van 320 kilometer van het pad. Maar je hoeft niet in het pad van de totaliteit te leven of ernaar toe te reizen om de zonsverduistering te zien. Naar schatting 99 procent van de inwoners van de VS zal de gedeeltelijke of totale zonsverduistering kunnen zien vanaf de plek waar ze wonen.
  • In totaal langere tijd De periode waarin de maan de zon blokkeert, de totaliteit genoemd, zal bijna twee keer zo lang duren als in 2017, waarbij de langste periode bijna vier en een halve minuut duurt, vergeleken met ongeveer twee en een halve minuut.

De beste manier om de zonsverduistering van 2024 te bekijken volgens een topastronoom

Zodra je 8 april in je agenda hebt gemarkeerd, zijn er nog een paar dingen die je moet weten over de beste manier om de zonsverduistering te bekijken. Voor exacte informatie over de timing van de zonsverduistering waar je woont, kijk op de website Timeanddate.

Als je buiten het pad van de totaliteit leeft, overweeg dan om te reizen om de volledige eclipservaring te krijgen. Hoewel een zonsverduistering, waar dan ook gezien, bijzonder is omdat de zon zo helder is, geeft zelfs een zonsverduistering van 99 procent niet het prachtige uitzicht weer, aldus Douglas Duncan, PhD, emeritus faculteitslid bij de afdeling astrofysische en planetaire wetenschappen aan de Universiteit van Californië. Universiteit van Colorado in Boulder en voormalig directeur van het Fiske Planetarium, het technisch meest geavanceerde planetarium van de Verenigde Staten.

‘Als je kunt, ga dan naar de plek waar de zonsverduistering totaal is. Je moet ergens in je leven een totale zonsverduistering zien!” Dr. Duncan schrijft op zijn website.

“Het is onmogelijk uit te leggen hoe spectaculair en ontroerend een totale zonsverduistering is aan iemand die hem niet heeft gezien. Veel mensen zijn tot tranen toe geroerd”, voegt Duncan eraan toe.

Hoe u veilig een zonsverduistering kunt bekijken zonder uw ogen te beschadigen

Vanuit medisch perspectief vereist het observeren van een zonsverduistering voorzorgsmaatregelen om je ogen te beschermen tegen de schadelijke effecten van direct zonlicht, zegt Chantal Cousineau-Krieger, MD, oogarts bij het National Eye Institute. “Naar de zon staren, zelfs tijdens een zonsverduistering, kan ernstige oogbeschadiging veroorzaken, waaronder permanente blindheid”, zegt ze.

Zorg ervoor dat u over de juiste accessoires beschikt om uw ogen te beschermen, waaronder de volgende.

Zonne-kijkbril Zorg ervoor dat ze voldoen aan de internationale veiligheidsnorm ISO 12312-2. Deze bril blokkeert schadelijke ultraviolette, zichtbare en infrarode straling, zegt dr. Cousineau-Krieger. De American Astronomical Society heeft een lijst samengesteld met leveranciers die zij hebben gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de brillen veilig zijn.

“Eclipse-brillen zijn GEEN gewone zonnebrillen – gewone zonnebrillen, hoe donker ook, zijn niet veilig om naar de zon te kijken”, zegt Ronald L. Benner, OD, de president van de American Optometric Association en een optometrist in Laurel, Montana. Als u normaal gesproken een bril draagt, draag dan uw eclipsbril erover, of houd uw draagbare kijker ervoor, zegt hij.

Zonnefilters “Deze kunnen worden bevestigd aan telescopen, verrekijkers of camera’s als je van plan bent optische apparaten te gebruiken om te kijken. Deze filters moeten aan dezelfde veiligheidsnormen voldoen als een zonnekijkbril”, zegt Cousineau-Krieger.

Gerookt glas, ongefilterde telescopen of vergrootglazen en polarisatiefilters zijn niet voldoende om de zonsverduistering waar te nemen. “Door een veilig zonnefilter zou je niets moeten kunnen zien, behalve de zon zelf of iets dat vergelijkbaar helder is, zoals een felle halogeen- of LED-lamp. Als u door uw eclipsbril of handheld-kijker schaduwlampen of andere gewone huishoudelijke verlichtingsarmaturen met een gewonere helderheid kunt zien en u niet zeker weet of het product van een gerenommeerde leverancier komt, gebruik het dan niet”, zegt Benner.

Pinhole-projector Maak een pinhole-projector, een eenvoudige en indirecte manier om de zonsverduistering te bekijken, zegt Cousineau-Krieger. U kunt het beeld van de zon projecteren op een oppervlak, zoals een stuk papier of karton, met behulp van een gaatje of een kleine opening. Hier ziet u hoe u er een kunt maken.

Wat u niet moet doen als u naar de zonsverduistering kijkt

“Geef altijd prioriteit aan de veiligheid van de ogen tijdens zonne-evenementen en informeer anderen over het belang van het nemen van de juiste beschermende maatregelen. Als u zich zorgen maakt over uw ogen of gezichtsvermogen, raadpleeg dan een oogzorgprofessional voor advies”, zegt Cousineau-Krieger. Dit is wat bovenaan haar ‘niet doen’-lijst staat.

  • Kijk niet direct in de zon zonder de juiste oogbescherming. Probeer nooit rechtstreeks in de zon te kijken met het blote oog, verrekijkers, telescopen of camera’s zonder geschikte zonnefilters.
  • Gebruik geen geïmproviseerde filters. Vermijd het gebruik van geïmproviseerde filters zoals zonnebrillen, cd’s, dvd’s of rookglas. Deze materialen bieden geen adequate bescherming tegen de schadelijke zonnestraling en kunnen tot oogletsel leiden.
  • Gebruik geen telescopen of verrekijkers zonder zonnefilters. Gebruik nooit optische apparaten zoals telescopen of verrekijkers om de zon te bekijken tijdens een zonsverduistering zonder de juiste zonnefilters. Het geconcentreerde zonlicht kan onmiddellijke en ernstige schade aan uw ogen veroorzaken.

Wat zijn de risico’s van het kijken naar een zonsverduistering?

Naar de zon staren kan zonne-retinopathie veroorzaken, wat schade aan de centrale zone van het netvlies is, zegt Benner. “Bij blootstelling aan intens zonlicht, zoals tijdens een zonsverduistering, kunnen de cellen in het netvlies beschadigd raken en op de lange termijn zichtproblemen veroorzaken. In wezen is het alsof je ‘zonnebrand’ krijgt op de meest gevoelige plek van het netvlies”, zegt hij.

9 tips om uw gezichtsvermogen te beschermen en blindheid te voorkomen

Na het zien van de zonsverduistering kan het een paar uur tot een paar dagen duren voordat je beseft welke schade is aangericht, zegt Benner. Veel voorkomende symptomen zijn onder meer verlies van centraal zicht, vervormd zicht en veranderd kleurenzicht.

Wilt u uw telefoon gebruiken om een ​​foto te maken? Daar is een app en een filter voor

Bij recente zonsverduisteringen zag Duncan dat mensen probeerden – en daar niet in slaagden – souvenirfoto’s te maken met hun telefoon. “Tijdens de pandemie heb ik Solar Snap uitgevonden en getest, een met klittenband bevestigd filter en een app waarmee je de camera van je telefoon gemakkelijk kunt aanpassen voor fotografie op zonne-energie”, zegt hij.

U kunt een Solar Snap-kit bestellen die wordt geleverd met twee camerafilters, twee eclipsbrillen, twee klittenbandsets en de app van EclipseGlasses.com.

Vergelijkbare berichten