Wat is het ‘mysterievirus’ trending op TikTok?

Wat is het ‘mysterievirus’ trending op TikTok?

Als u de laatste tijd niet ziek thuis bent gebleven, kent u waarschijnlijk wel iemand die dat wel heeft gedaan. Tijdens het koude- en griepseizoen krijgen de meesten van ons op een gegeven moment te maken met een ziekte die symptomen als misselijkheid, vermoeidheid, een licht gevoel in het hoofd en een verstopt gevoel met zich meebrengt.

Maar in de nasleep van de COVID-19-pandemie kan het moeilijk zijn om je geen zorgen te maken als veel van deze symptomen zich ineens voordoen, vooral als je er niet achter komt welk ‘mysterievirus’ je precies ziek maakt.

“Iedereen in de Verenigde Staten wordt ziek door een of ander virus, maar ze weten niet hoe het heet, ze weten niet waar het vandaan komt, maar op de een of andere manier wordt iedereen ziek”, zegt een TikToker in een video met 1,7 miljoen mensen. keer bekeken.

“Als ik iedereen zeg, bedoel ik mezelf ook”, zegt de TikToker, die bekend staat als @thatgirlkanesha. “Ik had vorige week net dit zogenaamde virus. Ik voelde me heel erg licht in mijn hoofd. Ik had het gevoel dat ik moest overgeven. Ik had het gevoel dat ik flauw zou vallen. Alsof al deze symptomen bij mij echt niet kloppen.

Wat zou het ‘mysterievirus’ kunnen zijn?

Dit zogenaamde ‘mysterievirus’ dat populair is op TikTok lijkt geen ademhalingsvirus te zijn zoals COVID-19, het respiratoir syncytieel virus (RSV) of de griep. En sommige TikTokers klagen over problemen als roze ogen, die niet passen bij de klassieke symptomen van deze luchtwegaandoeningen.

Hoewel dit reden tot ongerustheid lijkt, kan er een volkomen eenvoudige verklaring zijn, zegt William Schaffner, MD, hoogleraar infectieziekten aan het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee.

“Er circuleren talloze andere seizoensgebonden ademhalingsvirussen tijdens de wintermaanden, naast de bekende ernstige griep, COVID en RSV”, zegt Dr. Schaffner.

Veel verkoudheid wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door rhinovirussen, zegt Schaffner. Dit zijn doorgaans milde infecties van de bovenste luchtwegen met symptomen zoals een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, lichaamspijn en hoesten.

Adenovirussen, een andere aandoening die gewoonlijk milde verkoudheidssymptomen veroorzaakt, kan ook achter de ‘mysterieuze ziekte’ zitten, omdat deze tot roze ogen kan leiden, stelt Schaffer.

Bij dit soort virusziekten ‘zal de overgrote meerderheid van de mensen na een paar dagen herstellen’, zegt Schaffer.

Wat kan de symptomen van een mysterieus virus verlichten?

Voordat je ervan uitgaat dat je een ‘mysterieus virus’ hebt, moet je je laten testen op griep en COVID-19 om deze ziekten uit te sluiten, adviseert Schaffner. Dat komt omdat er medicijnen zijn om ernstige ziekten te helpen voorkomen, zoals Paxlovid voor COVID-19 en Tamiflu voor griep.

“Dit is vooral belangrijk als je tot een risicogroep behoort voor ernstigere complicaties – als je 65 jaar of ouder bent, als je een of meer chronische medische aandoeningen hebt, of als je een verzwakt immuunsysteem hebt”, zegt Schaffner.

Ervan uitgaande dat u negatief test, kunt u het beste veel drinken en zelfzorgmedicijnen nemen om de symptomen te verlichten.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

Hoewel veel mensen binnen enkele dagen herstellen van een virusinfectie zonder ooit een arts te hebben gezien, zijn er momenten waarop medische hulp noodzakelijk is.

“Als uw koorts hoog is of aanhoudt of als u kortademig of andere zorgwekkende symptomen heeft, neem dan contact op met uw zorgverlener”, zegt Peter Hotez, MD, PhD, hoogleraar kindergeneeskunde en moleculaire virologie en microbiologie aan het Baylor College of Medicine en co- directeur van het Texas Children’s Hospital Center for Vaccine Development in Houston.

“Het kan zijn dat u een secundaire bacteriële longontsteking of een andere ernstige bacteriële infectie heeft en een antibioticum nodig heeft”, zegt Dr. Hotez.

Wat moet u doen om anderen te beschermen tegen welk virus u ook heeft?

Of u nu een ‘mysterieus virus’ heeft of een luchtwegaandoening zoals COVID-19, griep of RSV, u moet thuis blijven en anderen zoveel mogelijk vermijden totdat uw symptomen beginnen te verbeteren en u al een tijdje koortsvrij bent. minstens 24 uur zonder koortsverlagende medicijnen te nemen, zegt Schaffner. Je moet ook vaak je handen wassen.

Dit behoren tot de nieuwe richtlijnen van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) om de verspreiding van luchtwegaandoeningen te verminderen. Als u zich eenmaal in het openbaar begeeft, raadt de CDC ook aan om vijf dagen lang een masker te dragen om het risico op besmetting van anderen te minimaliseren.

“Al deze virussen zijn behoorlijk besmettelijk”, zegt Hotez. “De N95- en KN95-maskers die voor COVID werken, werken meestal ook voor deze andere virussen.”

Vergelijkbare berichten