15 risicofactoren geïdentificeerd voor beginnende dementie

15 risicofactoren geïdentificeerd voor beginnende dementie

Er zijn veel concrete dingen die mensen kunnen doen om hun risico op dementie als veertiger of vijftiger te verminderen, suggereert een nieuwe studie.

Voor het onderzoek onderzochten onderzoekers gedetailleerde genetische en medische informatie van ongeveer 356.000 volwassenen die gemiddeld 55 jaar oud waren en geen voorgeschiedenis van dementie hadden. Tijdens een gemiddelde follow-upperiode van acht jaar werden bij 485 mensen de diagnose dementie op jonge leeftijd gesteld, oftewel gevallen bij mensen onder de 65 jaar.

Sociaal isolement, stoornissen in alcoholgebruik en vermijdbare of slecht beheerde chronische gezondheidsproblemen behoren allemaal tot de risicofactoren die verband houden met een verhoogd risico op dementie op jonge leeftijd, zo blijkt uit studieresultaten gepubliceerd in JAMA-neurologie.

Dit is eigenlijk goed nieuws, omdat dit zogenaamde aanpasbare risicofactoren zijn, wat betekent dat mensen enige controle hebben over hun kansen op het ontwikkelen van dementie op jonge leeftijd, zegt Andrew Budson, MD, hoogleraar neurologie aan de Boston University en hoofd van de cognitieve gedragsneurologie. bij de VA Boston.

“Je kunt al deze factoren in één zin samenvatten: het is belangrijk om gezond te blijven”, zegt dr. Budson, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek. “Gezond blijven is het belangrijkst voor de hersenen, en ongezonde keuzes verschijnen vaak als eerste in de hersenen.”

15 risicofactoren voor dementie op jonge leeftijd

Uit het onderzoek bleek dat de volgende kenmerken of aandoeningen het risico op het ontwikkelen van dementie vóór 65 jaar verhoogden:

 • Lager formeel onderwijs
 • Lagere sociaal-economische status
 • Twee kopieën van het APOE4-gen
 • Alcoholgebruiksstoornis
 • Sociale onthouding
 • Vitamine D-tekort
 • Hoge C-reactieve eiwitniveaus
 • Lagere handgreepsterkte
 • Geen alcoholgebruik
 • Slechthorendheid
 • Diabetes
 • Hartziekte
 • Depressie
 • Orthostatische hypotensie (wanneer de bloeddruk daalt na het opstaan, na zitten of liggen)
 • Hartinfarct

Drinken, depressie en sociaal isolement zijn allemaal behandelbare risicofactoren voor beginnende dementie

In het onderzoek werd alcoholgebruiksstoornis geassocieerd met een meer dan verdubbeld risico op dementie. Een beroerte – die kan worden veroorzaakt door aanpasbare risicofactoren zoals overmatig drinken, een slecht gecontroleerde bloedsuikerspiegel of onbehandelde hypertensie – werd eveneens in verband gebracht met tweemaal zoveel kans op dementie op jonge leeftijd.

Sociaal isolement, dat onderzoekers definieerden als het niet vaker dan één keer per maand bezoeken van familie of vrienden, ging gepaard met een 53 procent hoger risico op dementie op jonge leeftijd. Hartziekten waren gekoppeld aan een 61 procent hoger risico, en diabetes type 2 was gekoppeld aan een 65 procent groter risico. Bovendien werd vitamine D-tekort geassocieerd met een 59 procent verhoogd risico, en gehoorverlies was gekoppeld aan een 56 procent groter risico.

Depressie ging gepaard met een meer dan verdrievoudigd risico op dementie op jonge leeftijd, zo bleek ook uit de studie.

“Op basis van onze resultaten geloof ik dat geestelijke gezondheid erg belangrijk is”, zegt hoofdonderzoeksauteur Stevie Hendriks, PhD, van de Universiteit Maastricht in Nederland. Dat komt omdat depressie kan worden behandeld, en het ook mogelijk is om de sociale interacties te vergroten om isolatie te verminderen.

Genetische risicofactoren kunnen niet worden veranderd

Het onderzoek was niet bedoeld om te bewijzen of en hoe een bepaalde risicofactor direct dementie op jonge leeftijd zou kunnen veroorzaken. Het bevestigde ook dat een genetische aanleg voor dementie het risico kan vergroten dat deze aandoening zich vóór de leeftijd van 65 jaar ontwikkelt – een risicofactor die onmogelijk te veranderen is. Genetische risicofactoren gingen gepaard met een 27 tot 87 procent groter risico.

De resultaten bieden echter nog steeds nieuw bewijs van stappen die mensen kunnen nemen om dementie op jonge leeftijd minder waarschijnlijk te maken, zegt Nada El Husseini, MD, universitair hoofddocent neurologie aan de Duke University in Durham, North Carolina, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

“Het vermijden van beroertes en hartziekten door het beheersen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes, fysiek en sociaal actief blijven en overmatig alcohol- en recreatief drugsgebruik vermijden zijn allemaal belangrijke dingen die mensen kunnen doen om vroegtijdige dementie te voorkomen”, zegt Dr. El Husseini. “Hoewel er meer onderzoeken nodig zijn om dit te bevestigen, is het bovendien waarschijnlijk dat het beheersen en behandelen van depressie, gehoorverlies en vitamine D-tekort ook gunstig zal zijn.”

Vergelijkbare berichten