Eerste dodelijke geval van Alaskapox bevestigd bij man met kanker

Eerste dodelijke geval van Alaskapox bevestigd bij man met kanker

Een oudere man in Southcentral Alaska is overleden aan Alaskapox, een nieuw virus dat verwant is aan pokken en mpox en dat vaak wordt gekenmerkt door huidlaesies zoals bultjes of puisten.
Sinds de eerste identificatie in 2015 bij een patiënt in Fairbanks, Alaska, is het virus slechts bij zes andere personen gemeld, die allemaal in de staat wonen. Dit is het eerste geval van een ernstige infectie die resulteert in ziekenhuisopname en overlijden, zoals beschreven in een bulletin dat eerder deze maand door lokale gezondheidsfunctionarissen werd uitgegeven.

Wat zijn de symptomen van Alaskapokken?

Huidlaesies veroorzaakt door Alaskapox kunnen met pus gevulde blaren worden en moeten bedekt blijven met een verband om mogelijke verspreiding te voorkomen.

“Zweertjes kunnen weken of maanden aanhouden, maar hebben de neiging om te verdwijnen met het risico dat er littekens achterblijven, maar bij de meeste mensen zonder (noodzakelijke) behandeling”, zegt Stuart C. Ray, MD, professor in de afdeling infectieziekten aan de Johns Hopkins Universitaire medische faculteit.

Andere veel voorkomende symptomen zijn gezwollen lymfeklieren en gewrichts- of spierpijn.

Alaskapox is geen groot probleem voor de volksgezondheid

“Mensen hoeven niet ongerust te zijn”, zegt dr. Ray. “Op basis van de momenteel beschikbare informatie blijft dit een zeldzame infectie, zelfs in de geografische regio waar deze is beschreven, en is deze over het algemeen niet levensbedreigend.”

De overleden man kreeg in september 2023 de eerste tekenen van infectie, toen er een gevoelige rode papule in zijn rechteroksel verscheen.

Omdat de man immunosuppressiva had gekregen om kanker te behandelen, denken gezondheidsfunctionarissen dat hij kwetsbaarder was voor ernstige ziekten vanwege zijn verzwakte immuunsysteem.

Ondanks het ontvangen van antibiotica en intensieve medische ondersteuning, ondervond de patiënt vertraagde wondgenezing, ondervoeding, nierfalen en ademhalingsfalen. Hij overleed eind januari van dit jaar.

Alaskapox kan via huisdieren op mensen worden overgedragen

Volgens het Alaska Department of Health wijst bewijs erop dat Alaskapox (ook bekend als AKPV) voornamelijk voorkomt bij kleine zoogdieren, vooral bij roodrugmuizen en spitsmuizen. Katten en honden kunnen echter een rol spelen bij de verspreiding van de ziekte naar mensen.
Gezondheidsautoriteiten merkten op dat de overleden man voor een zwerfkat zorgde. De kat jaagde regelmatig op kleine dieren en krabde de man regelmatig. In twee eerdere gevallen van Alaskapokken uit 2021 leefden beide geïnfecteerde personen samen met katten.

“Er is een reden om te speculeren dat Alaskapox kan worden overgedragen van de natuurlijke gastheer – waarschijnlijk een klein wild zoogdier – via een kat of hond naar mensen, maar er is meer onderzoek nodig”, zegt Ray.

Tot op heden is er geen overdracht van het Alaskapokkenvirus van mens op mens gedocumenteerd. Omdat Alaskapox echter tot de orthopoxvirusfamilie behoort, waarschuwt het Alaska Department of Health dat het kan worden overgedragen via direct contact met huidlaesies.

Een potentiële grotere geografische spreiding baart ambtenaren zorgen

Omdat dit dodelijke geval werd gemeld buiten het binnenland van Alaska, waar eerdere gevallen plaatsvonden, zijn staatsfunctionarissen bezorgd dat het virus zich mogelijk verspreidt naar kleine zoogdieren in een bredere regio dan eerder werd gedacht. Gezondheidsfunctionarissen in Alaska en de Centers for Disease Control and Prevention werken samen om kleine zoogdieren buiten het binnenland te testen.

“Terwijl de menselijke inbreuk op wilde dieren het zoönotische potentieel (overdracht van dieren op mensen) vergroot, beschikken we ook over steeds gevoeligere en nauwkeurigere hulpmiddelen voor het detecteren en classificeren van nieuwe ziekteverwekkers”, of oorzaken van ziekten, zegt Ray.

Vergelijkbare berichten