FDA keurt astmamedicijn Xolair goed als behandeling voor voedselallergie

FDA keurt astmamedicijn Xolair goed als behandeling voor voedselallergie

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het eerste medicijn goedgekeurd dat ernstige allergische reacties veroorzaakt door accidentele blootstelling aan bepaalde voedingsmiddelen vermindert.

Xolair (omalizumab), een geïnjecteerd medicijn dat twintig jaar geleden werd goedgekeurd voor astma, is nu goedgekeurd om ernstige en mogelijk levensbedreigende allergische reacties te helpen voorkomen die worden veroorzaakt door voedingsmiddelen zoals pinda’s, melk, eieren en tarwe, aldus de FDA in een verklaring. Het kan worden gebruikt voor de behandeling van allergieën voor meerdere voedingsmiddelen bij volwassenen en kinderen van 1 jaar en ouder.

“Dit onlangs goedgekeurde gebruik van Xolair zal een behandelingsoptie bieden om het risico op schadelijke allergische reacties bij bepaalde patiënten te verminderen”, zegt Kelly Stone, MD, PhD, adjunct-directeur van de afdeling longziekten, allergie en kritische zorg bij de FDA. Centrum voor Geneesmiddelenevaluatie en Onderzoek, in een verklaring. “Hoewel het geen voedselallergieën zal elimineren of patiënten in staat zal stellen voedselallergenen vrijelijk te consumeren, zal het herhaalde gebruik ervan de gevolgen voor de gezondheid helpen verminderen als er accidentele blootstelling plaatsvindt.”

Meer dan 1 op de 20 mensen in de Verenigde Staten is allergisch voor ten minste één voedingsmiddel dat dramatische en mogelijk dodelijke allergische reacties kan veroorzaken, aldus de FDA in haar verklaring.

Allergische reacties op voedsel vormen een risico op anafylaxie

Een groot probleem bij deze allergieën is het risico op anafylaxie, een aandoening die binnen enkele seconden na blootstelling aan bepaalde voedingsmiddelen kan optreden en huiduitslag, misselijkheid, braken en ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken. Als het niet onmiddellijk wordt behandeld – meestal met een EpiPen die het medicijn epinefrine injecteert – kan anafylaxie bewusteloosheid veroorzaken en fataal zijn.

“Xolair is een preventieve behandeling die het risico op allergische reacties als reactie op accidentele inname van allergenen kan verminderen, indien gebruikt vóór blootstelling aan allergenen”, zegt Sayantani Sindher, MD, klinisch universitair hoofddocent geneeskunde aan de Stanford University in Palo Alto, Californië . “Reddingsmedicijnen zoals EpiPens worden daarentegen gebruikt nadat een allergische reactie is veroorzaakt en werken om de symptomen van allergische anafylactische reacties te verlichten.”

Mensen met voedselallergieën wordt doorgaans geadviseerd een streng dieet te volgen en elke blootstelling aan voedsel dat ernstige allergische reacties veroorzaakt te vermijden, en epinefrine mee te nemen voor noodgevallen. Het enige andere medicijn dat is goedgekeurd voor voedselallergieën, Palforzia, wordt alleen gebruikt voor pinda-allergieën bij kinderen van 4 tot 17 jaar oud.

Nieuw medicijn kan meerdere voedselallergieën voorkomen

Xolair is het eerste goedgekeurde medicijn om meerdere voedselallergieën tegelijk te behandelen, aldus de FDA.

In klinische onderzoeken kon 68 procent van de patiënten die Xolair gebruikten voor pinda-allergieën tot 600 milligram (mg) pinda-eiwit (ongeveer 2,5 noten) consumeren zonder matige of ernstige allergische reacties te ervaren, vergeleken met slechts 6 procent van de mensen die placebo-injecties gebruikten. , aldus de FDA. De resultaten waren vergelijkbaar voor andere voedingsmiddelen, zoals cashewnoten, melk en eieren.

Het werkte echter niet voor iedereen. In totaal zag 17 procent van de mensen die Xolair-injecties kregen in de klinische onderzoeken geen enkele betekenisvolle verbetering in hun tolerantie voor bijvoorbeeld pinda’s.

De meest voorkomende bijwerkingen van Xolair waren reacties op de injectieplaats en koorts. Bovendien waarschuwde de FDA dat het medicijn een risico op anafylaxie met zich meebrengt en in eerste instantie onder medisch toezicht moet worden ingenomen, zodat zorgverleners die reactie kunnen beheersen als deze zich voordoet.

Om blijvende bescherming te krijgen tegen ernstige allergische reacties op voedingsmiddelen, moeten mensen mogelijk hun hele leven doorgaan met de behandeling met Xolair – en ook EpiPens blijven dragen, zegt Zahida Maskatia, MD, de medisch directeur van Latitude Food Allergy Care.

“Het is belangrijk om te weten dat Xolair niet onmiddellijk werkt en niet mag worden gebruikt om een ​​allergische reactie te behandelen”, zegt Dr. Maskatia.

Epinefrine daarentegen werkt snel en wordt toegediend om ernstige allergische reacties, zoals anafylaxie, te behandelen, voegt Maskatia toe. Dat komt omdat het snel werkt om de zwelling van de keel te verminderen, de luchtwegen te openen en de hartfunctie en bloeddruk te behouden.

“Patiënten die Xolair gebruiken zijn misschien veiliger, maar omdat dit geen geneesmiddel is, zullen ze nog steeds hun voedselallergenen moeten vermijden, en, belangrijker nog, ze moeten altijd epinefrine bij zich hebben”, zegt Maskatia.

Vergelijkbare berichten