Nieuwe studie toont aan dat een gezond plantaardig dieet het risico op obstructieve slaapapneu kan verminderen

Nieuwe studie toont aan dat een gezond plantaardig dieet het risico op obstructieve slaapapneu kan verminderen

Het eten van een plantaardig dieet gericht op veel groenten, fruit, volle granen en noten kan het risico op obstructieve slaapapneu (OSA) verminderen, blijkt uit een onderzoek dat op 21 februari werd gepubliceerd in ERJ Open Onderzoek. Onderzoekers ontdekten ook dat het eten van een ongezond plantaardig dieet – een dieet dat grote hoeveelheden ultrabewerkt voedsel, suikerhoudende dranken en voedsel met een hoog suiker- en zoutgehalte bevatte – tot een hoger risico op OSA leidde.

Risicofactoren voor obstructieve slaapapneu kunnen volgens de auteurs voortkomen uit genetica of gedrag, inclusief voeding. Eerder onderzoek heeft zich vooral gericht op de impact van caloriebeperking en gewichtsverlies, maar er bestaat een leemte in de kennis over hoe algemene voedingspatronen het OSA-risico beïnvloeden, zegt hoofdauteur Yohannes Melaku, PhD, een senior research fellow aan de Flinders University in Adelaide, Australië. “Onze studie benadrukt het belang van een plantaardig dieet bij het mogelijk verminderen van het risico op obstructieve slaapapneu”, zegt hij.

“Ik denk dat de belangrijkste bevinding van dit onderzoek was dat mensen die een gezond plantaardig dieet volgden het minst waarschijnlijk kenmerken vertoonden die indicatief waren voor OSA – onafhankelijk van hun geslacht, leeftijd, ras, geconsumeerde calorieën, roken, fysieke activiteit, alcohol en slaapduur”, zegt Devon A. Dobrosielski, PhD, universitair hoofddocent bewegingswetenschappen en kinesiologie aan de Towson University in Maryland, die onderzoek heeft gepubliceerd naar de effectiviteit van voeding en lichaamsbeweging voor het verminderen van obstructieve slaapapneu bij oudere volwassenen. Dr. Dobrosielski was niet betrokken bij dit onderzoek.

39 miljoen volwassenen in de VS hebben obstructieve slaapapneu

Er wordt geschat dat ongeveer 39 miljoen mensen in de Verenigde Staten obstructieve slaapapneu hebben, een aandoening waarbij de bovenste luchtwegen tijdens de slaap vele malen geblokkeerd raken, waardoor de ademhaling wordt verminderd of volledig stopt. Factoren die de luchtwegen vernauwen – zoals zwaarlijvigheid, het hebben van grote amandelen of veranderingen in de hormoonspiegels – kunnen het risico op de aandoening vergroten. Mannen hebben 2 tot 3 keer meer kans op slaapapneu dan vrouwen.

De meest voorkomende nachtelijke symptomen zijn snurken, ademhaling die begint en stopt, en naar lucht happen tijdens de slaap. Mensen met OSA kunnen ook last hebben van slaperigheid overdag, een droge mond, hoofdpijn en seksuele disfunctie of een verminderd libido. Het hebben van obstructieve slaapapneu wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hoge bloeddruk, beroerte, hartaandoeningen en diabetes type 2.

Een gezond dieet omvat volle granen, groenten, fruit en noten

Om het verband tussen voeding en obstructieve slaapapneu te onderzoeken, gebruikten onderzoekers gegevens van meer dan 14.000 mensen die deelnamen aan de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey.

Dieetinformatie werd verstrekt door de proefpersonen, aan wie werd gevraagd alles te rapporteren wat ze de afgelopen 24 uur hadden gegeten. Met behulp van die informatie werden mensen in een van de drie categorieën geplaatst:

  • Een gezond plantaardig dieet, inclusief volle granen, fruit, groenten, noten, peulvruchten, thee en koffie
  • Een dieet dat zich meer richtte op voedsel dat afkomstig was van dieren, waaronder zuivel, eieren, vis, zeevruchten, vlees en dierlijk vet
  • Een ongezond plantaardig dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde granen, aardappelen, met suiker gezoete dranken, snoep, desserts en zoute voedingsmiddelen

Onderzoekers gebruikten een vragenlijst om te bepalen of iemand OSA had door te vragen naar een aantal factoren, waaronder snurken, vermoeidheid, bloeddruk, body mass index, leeftijd, geslacht en tailleomtrek.

Het eten van een gezond dieet verminderde het OSA-risico met bijna 20 procent

Na analyse van de relaties tussen OSA-symptomen, risicofactoren en voeding, en controle voor factoren zoals leeftijd, ras, inkomen, roken, lichamelijke activiteit, hartziekten, kanker en diabetes, waren de belangrijkste bevindingen:

  • Mensen met een dieet met het hoogste gezonde plantaardige voedsel hadden 19 procent minder kans op OSA, vergeleken met degenen met een dieet met het laagste plantaardige voedsel. Degenen die een grotendeels vegetarisch dieet volgden, liepen ook een lager risico.
  • Mensen die een dieet met veel ongezond plantaardig voedsel aten, hadden een 22 procent hoger risico op OSA vergeleken met degenen die de laagste hoeveelheden van dat voedsel aten.
  • Het dieet leek ook meer invloed te hebben op het risico op OSA bij vrouwen. Vergeleken met mannen hadden vrouwen een lager risico op OSA als ze een gezond plantaardig dieet volgden, maar hadden ze ook een hoger risico dan mannen als ze een ongezond plantaardig dieet volgden.

“Deze resultaten benadrukken het belang van de kwaliteit van ons dieet bij het beheersen van het risico op OSA”, zegt Melaku. Hoewel het onderzoek niet bedoeld was om te ontdekken waarom voeding een rol kan spelen, heeft eerder onderzoek aangetoond dat ontstekingen en een hoge vetmassa belangrijke factoren zijn die verband houden met OSA, zegt hij.

Een gezond dieet kan ontstekingen en overgewicht verminderen

“In ons vorige werk hebben we aangetoond dat een gezond dieet, vooral een ontstekingsremmend dieet, het OSA-risico verlaagt door ontstekingen en de body mass index te verminderen. We veronderstellen dat het consumeren van een plantaardig dieet, vooral een gezond dieet, deze factoren kan beïnvloeden en daarmee het OSA-risico kan beïnvloeden”, zegt Melaku.

Het is logisch dat een gezond plantaardig dieet het risico op OSA zou kunnen verlagen, omdat deze voedingsmiddelen de oxidatieve stress en ontstekingsmarkers kunnen verlagen, wat de neuromusculaire controlemechanismen zou kunnen verbeteren die de bovenste luchtwegen openhouden. Dat zou ervoor zorgen dat iemand ’s nachts minder last heeft van apneus, zegt Dobrosielski.

Geslachtsverschillen benadrukken de noodzaak van gepersonaliseerde interventies

Het feit dat de kwaliteit van het dieet meer invloed heeft op het risico op OSA bij vrouwen dan bij mannen onderstreept volgens de auteurs ook de noodzaak van gepersonaliseerde voedingsinterventies.

Hoewel in de huidige studie de mogelijke redenen voor dit verschil niet zijn onderzocht, theoretiseert Melaku dat verschillen in fysiologie en hormonen bijdragende factoren kunnen zijn. “Er zijn meer empirische gegevens nodig om de exacte oorzaak van deze verschillen vast te stellen”, voegt hij eraan toe.

De verschillen kunnen te wijten zijn aan de verschillen in de manier waarop mannen en vrouwen vet opslaan, zegt Dobrosielski. “Mannen hebben de neiging om meer vet op te slaan in de nek, romp en buik, waardoor pro-inflammatoire cytokines vrijkomen die verband houden met OSA en een grote mechanische belasting op de bovenste luchtwegen leggen”, zegt hij. Dat betekent dat OSA ernstiger kan zijn bij mannen en misschien is het verschil in voedingskwaliteit niet genoeg om deze last te overwinnen, zegt Dobrosielski.

Deskundige aanbevelingen voor mensen met OSA of die risico lopen op OSA

Dobrosielski vertelt zijn patiënten met overgewicht of obesitas – ongeacht de OSA-risicostatus – dat ze zich moeten concentreren op de kwaliteit van hun dieet, en niet op de kwantiteit. “Naast dat ik hen zeg dat ze sterk bewerkte koolhydraten, voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en veel zout moeten vermijden, zeg ik ze ook dat ze weg moeten blijven van transvetten. Andere vetten zijn alleen slecht in de context van voedsel met een hoog suikergehalte”, zegt hij.

Hij beveelt ook lichaamsbeweging aan, zowel aeroob als weerstand, om fit te worden – of dit nu tot gewichtsverlies leidt of niet. Onderzoek toont aan dat een oefenprogramma de slaperigheid overdag kan helpen verminderen, de slaapefficiëntie kan verhogen en het zuurstofverbruik bij mensen met OSA kan maximaliseren – ongeacht het gewichtsverlies.

Vergelijkbare berichten