Bacteriën die verband houden met tandvleesaandoeningen kunnen het risico op colorectale kanker verhogen

Bacteriën die verband houden met tandvleesaandoeningen kunnen het risico op colorectale kanker verhogen

Kan de gezondheid van uw mond, tandvlees en tanden de kans op het ontwikkelen van kanker beïnvloeden of ervoor zorgen dat tumoren agressiever groeien? Een groeiend aantal bewijzen suggereert dat de aanwezigheid van tandvleesaandoeningen verband houdt met een verhoogd risico op verschillende soorten kanker, vooral colorectale kanker en pancreaskanker. Tandvleesaandoeningen zijn een reeks ontstekingsaandoeningen die de weefsels rondom de tanden aantasten.

Colorectale kanker (kanker van de dikke darm en het rectum) is de derde belangrijkste oorzaak van kankergerelateerde sterfte onder mannen en de vierde belangrijkste oorzaak voor vrouwen in de Verenigde Staten. Hoewel de totale cijfers gestaag zijn gedaald als gevolg van betere screeningtechnieken, stijgen de cijfers van colorectale kanker bij jonge volwassenen. Het is waarschijnlijk dat deze stijgingen een combinatie zijn van vele factoren, waaronder te veel zitten, overgewicht of obesitas, en een dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen en weinig vezels.

De mond is het op een na grootste microbioom in het lichaam

Een andere potentiële factor achter de stijging is een bacterie die wordt aangetroffen in het mondmicrobioom van mensen met tandvleesaandoeningen. Hoewel er veel is geschreven over het grootste microbioom in het lichaam, het darmmicrobioom, bevat de mond het op een na grootste en diverse microbioom, met meer dan 700 soorten bacteriën.

Het microbioom van de mond en de balans van bacteriën daarin beïnvloeden de algehele gezondheid op veel manieren, zegt Mingyang Song, ScD, universitair hoofddocent klinische epidemiologie en voeding aan de Harvard TH Chang School of Public Health in Boston. Dr. Song heeft onderzoek gepubliceerd naar het verband tussen het orale microbioom en colorectale kanker.

Onderzoekers hebben zich gericht op een aantal bacteriën die vooral belangrijk kunnen zijn in termen van gezondheid Fusobacterium nucleatum, die normaal gesproken in lage hoeveelheden in de mond wordt aangetroffen, maar kan floreren en kan bijdragen aan ontstekingen en tandvleesaandoeningen. Als tandvleesaandoeningen onbehandeld blijven, kan dit uiteindelijk leiden tot vernietiging van het bot en de weefsels die de tanden ondersteunen, waardoor tandverlies ontstaat.

Tandvleesaandoeningen en tandverlies gekoppeld aan een verhoogd risico op colorectale kanker

De gezondheid van het mondmicrobioom is ook in verband gebracht met een verscheidenheid aan ziekten buiten de mond, waaronder kanker, zwaarlijvigheid, diabetes, hartziekten, de ziekte van Alzheimer, inflammatoire darmziekten, reumatoïde artritis en metabole dysfunctie-geassocieerde steatotische leverziekte, zegt Liedje. Er is ook een verband met een aantal soorten kanker, waaronder kanker van het hoofd en de nek. Het wordt het meest consistent geassocieerd met colorectale en pancreaskanker, voegt hij eraan toe.

Maar wetenschappers begrijpen nog steeds niet helemaal in hoeverre tandvleesaandoeningen en het mondmicrobioom betrokken zijn bij het veroorzaken van deze aandoeningen.

Song was senior onderzoeker in twee onderzoeken waarin een verband werd gevonden tussen kanker en tandvleesaandoeningen. In het eerste onderzoek ontdekten onderzoekers dat mensen met een voorgeschiedenis van tandvleesaandoeningen een 52 procent groter risico op maagkanker hadden vergeleken met mensen zonder tandvleesaandoeningen, en dat het verlies van twee of meer tanden het risico op maagkanker met 33 procent verhoogde. Tandvleesaandoeningen waren ook in verband gebracht met een verhoogd risico op slokdarmkanker.
In het tweede onderzoek ontdekten Song en collega's dat tandvleesaandoeningen ook verband houden met een verhoogd risico op colorectale kanker. Vergeleken met mensen zonder voorgeschiedenis van tandvleesaandoeningen hadden degenen die een tandvleesaandoening hadden een 17 procent hoger relatief risico op een gekartelde poliep.
Een getande poliep is een soort darmpoliep die uiteindelijk in kanker kan veranderen; ongeveer 25 procent van de gevallen van darmkanker ontstaat uit dit type poliep. Onderzoekers ontdekten ook dat het verlies van vier of meer tanden verband hield met een 20 procent verhoogd risico op een gekartelde poliep.

Een voorgeschiedenis van tandvleesaandoeningen werd in verband gebracht met een 11 procent verhoogd risico op een conventioneel adenoom, een ander type darmpoliep dat niet-kankerachtig is, maar uiteindelijk in kanker kan veranderen.

In beide onderzoeken wezen de auteurs op een mogelijke verstoring van het mondmicrobioom die verband zou kunnen houden met slechte mondhygiëne, genetica, roken, diabetes en obesitas. Vergeleken met gezonde individuen hadden de mensen met de diagnose colorectale kanker een hogere overdrachtssnelheid van de schadelijke stoffen F. nucleatum van de mond tot de darmen.

Onevenwichtigheden in het mondmicrobioom kunnen ontstekingen veroorzaken

Hoe beïnvloeden schadelijke bacteriën in de mond mogelijk andere delen van het lichaam, waaronder colorectale kanker? Dat is niet helemaal duidelijk; er zijn zowel directe als indirecte manieren voorgesteld, zegt Song.

De orale microben kunnen rechtstreeks de andere delen van het lichaam bereiken en schade en ontstekingen veroorzaken, zegt hij. “Ook kunnen veranderingen in het orale microbioom systemische ontstekingen veroorzaken en het ziekterisico indirect verhogen.”

Hoe mondbacteriën naar andere delen van het lichaam reizen

En hoe komen de bacteriën in het maagdarmkanaal of de bloedbaan? Er zijn een aantal manieren waarop dit kan gebeuren, zegt Floyd Dewhirst, DDS, PhD, emeritus hoogleraar orale geneeskunde, infectie en immuniteit aan de Harvard Medical School in Boston. Dr. Dewhirst bestudeert al tientallen jaren het mondmicrobioom.

“Het lot van bijna alle bacteriën die in de mond leven is dat ze op een gegeven moment door speeksel worden opgeslokt en ingeslikt”, zegt hij. De bacteriën volgen het pad naar beneden en gaan door de maag, en als ze de zuurbehandeling van de maag overleven, kunnen ze het maagdarmkanaal bereiken, zegt Dewhirst.

Er zijn ook veel bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken in uw parodontale en subgingivale zakken (de ruimtes of openingen rond de tanden onder de tandvleesrand en waar de tand verbinding maakt met het tandvlees) bij mensen met tandvleesaandoeningen, zegt hij.

“Als je bijvoorbeeld in een appel bijt of je tanden poetst, kan een klein aantal van deze organismen in de bloedbaan terechtkomen via de bloedvaten die zich naast het tandvlees bevinden. Meestal is het lichaam goed in het vinden van een klein aantal bacteriën en het vernietigen ervan, maar af en toe kan iets dat in de bloedbaan terechtkomt door het lichaam circuleren en ergens anders heen gaan en een infectie veroorzaken”, zegt Dewhirst.

Je kunt ook insecten via je mond verspreiden als je speeksel op je vingers krijgt en vervolgens je oog of neus aanraakt of aan een beschadigde huid krabt, zegt hij.

Onderzoekers vinden een gevaarlijkere ondersoort van F. Nucleatum

Dewhirst was de co-auteur van een studie gepubliceerd in Natuur in maart 2024 zou dit kunnen helpen leiden tot betere manieren om agressieve darmkankers te identificeren en aan te pakken.

Eerst voerden onderzoekers een zorgvuldige genetische vergelijking uit tussen F. nucleatum van colorectale tumoren en die uit gezonde monden en leerde dat er één ondersoort van de bacterie werd genoemd Fna, had meer kans op colorectale tumoren. Uit verder onderzoek bleek dat er twee verschillende soorten waren Fna. Hoewel beide typen in de mond werden aangetroffen, was er slechts één type, Fna C2 werd geassocieerd met colorectale kanker.

Onderzoekers infecteerden vervolgens muizen met ontstoken dikke darmen met deze twee soorten F. nucleatum. Muizen besmet met Fna C2 ontwikkelde meer tumoren vergeleken met muizen die met het andere type waren geïnfecteerd.

Hoewel onderzoekers nog niet weten hoe deze bacteriën zich van de mond naar de dikke darm verplaatsen, hebben onderzoekers dat wel aangetoond Fna C2 zou langer kunnen overleven in zure omstandigheden, zoals die in de darmen, dan het andere type Fna. Dat zou kunnen betekenen dat de bacterie volgens de auteurs langs een directe route door het spijsverteringskanaal reist.

Het kennen van de exacte bacteriële afstamming die geassocieerd is met colorectale kanker is van cruciaal belang voor preventie en gerichte behandeling om de resultaten te verbeteren, schreven de auteurs.

Kort gezegd: het beoefenen van een goede mondhygiëne kan uw risico op colorectale kanker verminderen

Hoewel het niet duidelijk is hoe mondhygiëne specifiek het risico op kanker kan beïnvloeden, weten we dat slechte mondhygiëne het risico op tandvleesaandoeningen verhoogt, zegt Song. “Het beoefenen van mondhygiëne is zeker een goede praktijk”, zegt hij.

U verkleint de kans op tandvleesaandoeningen door uw tanden te poetsen na de maaltijd, minstens één keer per dag te flossen, mondwater te gebruiken en regelmatig door een tandarts of parodontoloog te worden behandeld.

Daarnaast is aangetoond dat een gezond dieet en een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en niet roken, het orale microbioom gezond houden, zegt Song.

Vergelijkbare berichten