Mediterraan dieet verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden met bijna 25 procent voor vrouwen

Mediterraan dieet verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden met bijna 25 procent voor vrouwen

Vrouwen die nauwgezet een mediterraan dieet volgen, lopen aanzienlijk minder kans om voortijdig te sterven dan vrouwen die dat niet doen, suggereert een nieuwe studie.

Onderzoekers onderzochten medische gegevens en voedingsinformatie die gedurende ongeveer 25 jaar waren verzameld van meer dan 22.000 vrouwen, beginnend toen ze gemiddeld 56 jaar oud waren. Tijdens de onderzoeksperiode stierven in totaal 3.879 mensen.

De vrouwen die zich het meest aan een mediterraan dieet hielden, hadden tijdens de onderzoeksperiode 23 procent minder kans om door welke oorzaak dan ook te sterven dan vrouwen die zelden of nooit op deze manier aten, volgens onderzoeksresultaten die vandaag zijn gepubliceerd in JAMA-netwerk geopend.

Vrouwen die dit dieet minder strikt volgden, hadden nog steeds 16 procent minder kans om tijdens de follow-up te overlijden dan deelnemers die slechts af en toe op deze manier aten.

Bovendien hadden vrouwen die het meest een mediterraan dieet volgden 17 procent minder kans om te overlijden aan hartziekten en 20 procent minder kans om te overlijden aan kanker tijdens de onderzoeksperiode.

“Deze studie levert verder bewijs ter ondersteuning van de gezondheidsvoordelen van een mediterraan dieet bij het terugdringen van de sterfte”, zegt Frank Hu, MD, PhD, professor en voorzitter van de afdeling voeding aan de Harvard TH Chan School of Public Health in Boston.

Een dieet dat rijk is aan gezond voedsel kan een lang leven bevorderen

Een mediterraan dieet kan de levensduur verlengen dankzij de gezondheidsvoordelen van de voedingsmiddelen die het benadrukt, zoals fruit, groenten, noten, volle granen, bonen, vis en zeevruchten, en gezonde vetten zoals olijfolie – maar ook vanwege de dingen die het mensen ervan weerhoudt om te consumeren , zoals suikerhoudende dranken en rood of bewerkt vlees, zegt dr. Hu, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

Om te beoordelen hoe vaak deelnemers op deze manier aten, beoordeelden onderzoekers de naleving van een mediterraan dieet op een schaal van 9 punten, waarbij 0 aangeeft dat een deelnemer nooit op deze manier at, en een 9 dat aangeeft dat ze altijd op deze manier aten. Vervolgens groepeerden ze de deelnemers in drie categorieën, van de laagste therapietrouw tot de hoogste.

Zelfs lagere scores hadden voordelen voor de levensduur, suggereren de onderzoeksresultaten. Elke stijging van de voedingsscores met één punt verminderde het risico op vroegtijdig overlijden tijdens de follow-up met ongeveer 5 tot 6 procent.

Kleine veranderingen in het dieet zijn belangrijk voor een lang leven

“Hoe meer toegewijd (aan een mediterraan dieet), hoe meer voordeel. Maar zelfs kleine veranderingen hebben een grote invloed op de gezondheid”, zegt hoofdonderzoeksauteur Shafqat Ahmad, PhD, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Universiteit van Uppsala in Zweden en een aangesloten onderzoeker aan het Brigham and Women's Hospital en de Harvard Medical School in Boston.

Voor mensen die niet bekend zijn met een mediterraan dieet – of zich op hun gemak voelen met het volledig herzien van hun gebruikelijke manier van koken – stelt Dr. Ahmad voor om te beginnen met eenvoudige veranderingen, zoals proberen gewoon meer groenten op je bord te krijgen. “Als je geen tijd hebt om een ​​salade te maken, eet ze dan gewoon rauw”, zegt Ahmad.

“Om af te stappen van een typisch westers dieet, kun je kleine en geleidelijke veranderingen aanbrengen”, zegt Hu. “Bijvoorbeeld het vervangen van ongezonde vetten als boter en tropische oliën door olijfolie. Vervang rood en bewerkt vlees door plantaardige eiwitten zoals peulvruchten en noten, maar ook door vis. Vervang geraffineerde granen door volle granen.”

Het goede nieuws is dat het mogelijk is om veel soorten keukens aan te passen aan veel aspecten van een mediterraan dieet, voegt Hu toe.

“Het mediterrane dieet is geen rigide voedingsregime”, zegt Hu. “Het biedt flexibiliteit om gezonde componenten op te nemen die zijn afgestemd op de culturele voorkeuren, voedselvoorkeuren en gezondheidstoestand van individuen.”

Vergelijkbare berichten