Yoghurt kan nu beweren dat het het risico op diabetes type 2 helpt verminderen, zegt de FDA – maar het bewijs is nog steeds beperkt

Yoghurt kan nu beweren dat het het risico op diabetes type 2 helpt verminderen, zegt de FDA – maar het bewijs is nog steeds beperkt

Bedrijven die yoghurt verkopen in de Verenigde Staten kunnen nu de “gekwalificeerde claim” maken dat het pittige voedsel het risico op diabetes type 2 kan verminderen, op basis van beperkt bewijsmateriaal, volgens een aankondiging van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) die op 1 maart werd gedaan.

De nieuwe gekwalificeerde claim stelt dat “het regelmatig eten van yoghurt, minstens 2 kopjes (3 porties) per week, het risico op diabetes type 2 kan verminderen, volgens beperkt wetenschappelijk bewijs.”

Hoe kan yoghurt mogelijk het risico op diabetes type 2 beïnvloeden?

Volgens de verklaring van de FDA concludeerde het agentschap dat er “enig geloofwaardig bewijs” is van de voordelen van het eten van yoghurt als volledig voedingsmiddel, maar niet vanwege een bepaalde voedingsstof of ingrediënt die erin zit.

Yoghurts die probiotica bevatten, kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben om verhoogde bloedsuikers (hyperglycemie) te helpen bestrijden, een ontstekingsreactie die schade aan de bloedvaten kan veroorzaken, zegt Beth Czerwony, RD, van het Digestive Disease and Surgery Institute van Cleveland Clinic in Ohio.

Op dit moment is het bewijs of yoghurt het risico op diabetes type 2 zou kunnen verminderen beperkt en aanvullend onderzoek is nodig om deze hypothese te bevestigen, zegt Czerwony.

“Het is te moeilijk om de bewering te ondersteunen dat een enkel voedingsmiddel op zichzelf diabetes type 2 zou kunnen helpen voorkomen. Als yoghurt wordt gebruikt als onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet, kan er zeker een verband bestaan ​​tussen oorzaak en gevolg, maar ook hier is het onderzoek beperkt”, zegt ze.

Een ‘gekwalificeerde’ gezondheidsverklaring betekent dat het bewijs niet sterk is

Het verzoek om de gekwalificeerde gezondheidsclaim te doen werd ruim vijf jaar geleden ingediend door Danone North America, de grootste yoghurtproducent in de Verenigde Staten, met producten als Dannon, Light + Fit, Two Good, Silk, Oikos en YoCrunch.

Zelfs Danone erkende dat er niet genoeg bewijs is om te beweren dat yoghurt diabetes type 2 kan helpen voorkomen – daarom heeft het bedrijf een gekwalificeerde claim aangevraagd, ondersteund door slechts ‘beperkt bewijs’, zegt Bonnie F. Liebman, directeur voeding bij het Center for Science in the Public Interest, een belangenorganisatie voor voedsel en gezondheid, gevestigd in Washington, DC

Een gekwalificeerde gezondheidsclaim hoeft niet te voldoen aan de strengere “significante wetenschappelijke overeenkomst”-norm die vereist is voor een geautoriseerde gezondheidsclaim, volgens de verklaring van de FDA.

Het bewijsmateriaal van het bedrijf is beperkt omdat het afkomstig is uit observationele onderzoeken die geen oorzaak en gevolg kunnen bewijzen, zegt Liebman. “Uit deze onderzoeken blijkt misschien dat yoghurteters een lager risico op diabetes hebben, maar iets anders over yoghurteters zou hun lagere risico kunnen verklaren. Ze kunnen bijvoorbeeld gezonder gaan eten, meer bewegen of regelmatiger worden gecontroleerd”, zegt Liebman.

“Danone slaagde er niet in sterker bewijs aan te halen uit gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die aantonen dat yoghurt het risico op diabetes type 2 of zelfs markers van diabetesrisico, zoals een lagere bloedsuikerspiegel, kan verminderen”, zegt ze.

De nieuwe claim heeft betrekking op alle soorten yoghurt, zelfs degenen die met suiker zijn beladen

De nieuwe gekwalificeerde gezondheidsclaim is van toepassing op alle yoghurt die voldoet aan de ‘identiteitsnormen’ van de FDA, een term die verwijst naar de vereisten rond de inhoud en het product van bepaalde voedingsmiddelen. Hoeveel levende en actieve yoghurtculturen moeten in dit geval aanwezig zijn? Hoeveel suiker en andere ingrediënten kan je toevoegen en toch yoghurt heten?

De FDA heeft onlangs een paar wijzigingen aangebracht in de identiteitsnormen voor yoghurt. Een regelwijziging in 2022 maakte het gebruik van alle veilige en geschikte zoetstoffen mogelijk, inclusief niet-voedzame zoetstoffen, en maakte het gebruik van vetbevattende smaken zoals kokosnootvlokken en chocolade in magere yoghurt mogelijk.

De regel is hetzelfde voor alle yoghurt – zelfs die met toegevoegde suikers – omdat veel van het bestaande onderzoek naar yoghurt en diabetes type 2 geen onderscheid maakt tussen yoghurt met een variërend suiker- of vetgehalte wanneer deze een potentieel voordeel vertoont, wat erop wijst dat yoghurt van welk type dan ook. zou een beschermend effect kunnen hebben, zegt Amanda Blechman, RDdirecteur Gezondheids- en Wetenschappelijke Zaken bij Danone Noord-Amerika.

Zal de claim mensen empoweren of verwarren?

De goedkeuring door de FDA van de gekwalificeerde gezondheidsclaim “ondersteunt de bredere missie van Danone om zoveel mogelijk mensen gezondheid via voedsel te bieden”, aldus een persbericht van het bedrijf.

“Onze hoop is dat deze aankondiging consumenten zal voorzien van eenvoudige, bruikbare informatie die ze kunnen gebruiken om hun risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 te helpen verlagen door middel van een realistische, gemakkelijk door te voeren dieetaanpassing”, aldus Miguel Freitas, PhD, vice-president van Gezondheids- en wetenschappelijke zaken bij Danone North America, in de verklaring.

Maar omdat de nieuwe claim op alle yoghurts kan worden geplaatst, zelfs op yoghurtsoorten die ‘beladen’ zijn met suiker, denkt Liebman dat de nieuwe claim de consument waarschijnlijker zal verwarren.

“De YoCrunch-lijn van Danone wordt bijvoorbeeld geleverd met Oreos, M&M’s, Twix of Snickers die je kunt mixen. Eén YoCrunch met Oreo Cookie Pieces bevat een derde van de toegevoegde suikers per dag”, legt ze uit. In een portie van 8 ounce zit 24 gram totale suikers, inclusief 18 gram toegevoegde suiker – wat neerkomt op 36 procent van de aanbevolen hoeveelheid suikerinname voor de dag.

“Zelfs een gewone Dannon-aardbeienyoghurt bevat een kwart dag toegevoegde suiker”, zegt Liebman.

Het vermijden van toegevoegde suikers is echter een van de belangrijkste stappen om diabetes type 2 te voorkomen, samen met het beperken van trans- en verzadigde vetten, volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

Uit de eigen onderzoeken van de FDA blijkt dat consumenten geen onderscheid maken tussen gezondheidsclaims die gebaseerd zijn op sterk bewijs versus claims die beperkt bewijs aanhalen, benadrukt ze. “Bovendien kunnen bedrijven een grote claim ‘kan diabetes voorkomen’ op de voorkant van een yoghurtverpakking zetten, met een asterisk met ‘beperkt bewijs’ in kleine lettertjes op de achterkant”, zegt Liebman.

Hoe u kunt beslissen welke yoghurt geschikt voor u is

Czerwony is het ermee eens dat niet alle yoghurts hetzelfde zijn, en dat consumenten zichzelf misschien moeten leren hoe ze het voedseletiket moeten interpreteren om erachter te komen of een bepaalde yoghurt hun gezondheidsdoelen ondersteunt. “Als je weet welk ‘budget’ je hebt voor categorieën zoals toegevoegde suiker, totale koolhydraten of eiwitten, kun je een betere beslissing nemen over welk merk je moet kopen”, zegt ze.

Czerwony biedt een paar tips om u te helpen de juiste yoghurt te kiezen op basis van uw behoeften.

  • Voeg je eigen vers fruit toe. Als u op zoek bent naar een gezonde, vetarme snack, kan een magere of vetvrije yoghurt met toegevoegd vers fruit de beste optie zijn.
  • Kies Griekse yoghurt als je meer eiwitten wilt. Voor iemand die een hogere eiwitbehoefte heeft, zoals iemand die actief op zoek is naar gewichtsverlies of onlangs een operatie heeft ondergaan, kan Griekse yoghurt een betere keuze zijn.
  • Nieuw bij yoghurt? Probeer te blenden. Voor mensen die niet bekend zijn met yoghurt: probeer zowel magere als Griekse yoghurt te mengen, zodat je kunt wennen aan de consistentie en smaak.
  • Zoek naar levende culturen. Zoek een yoghurt met levende culturen, die kunnen helpen bij een gezond darmmicrobioom.

Vergelijkbare berichten