Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen?

Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen?

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat acht uur slaap per nacht ideaal is.

Maar TikTokers trekken dit in twijfel en zeggen dat het advies geworteld is in onderzoek naar mannen. “Wij meiden hebben minimaal negen tot tien nodig”, zei Alexa Simpson, die de TikTok-handle @alexasimpson34 (218,6K volgers) gebruikt, in een video die ze plaatste. “Wie heeft daar tijd voor?”

De video leverde bijna 945.000 likes en 8.742 reacties op, vooral van vrouwen die zich gevalideerd voelden. “Geen wonder dat ik nog steeds moe ben, ook al probeer ik elke nacht zeven tot acht uur te slapen”, schreef een volger.

Het is waar dat medisch onderzoek vrouwen historisch gezien grotendeels heeft uitgesloten, en dat je geslacht van invloed kan zijn op zaken als de kans dat je een nauwkeurige diagnose van een slaapstoornis krijgt en je vermogen om in de loop van je leven een goede nachtrust te krijgen.

Maar slaapexperts zeggen dat als het gaat om de behoefte aan slaapduur, het verschil tussen mannen en vrouwen van nacht tot nacht minimaal is.

Volgens Shelby Harris, PsyD, een klinisch psycholoog in White Plains, New York, die gecertificeerd is in gedragsmatige slaapgeneeskunde, is het idee dat vrouwen uren meer slaap nodig hebben dan mannen “volledig en volledig onwaar”.

Dit is wat de wetenschap wel en niet zegt over slaapverschillen tussen mannen en vrouwen.

Hoeveel meer slaap hebben vrouwen echt nodig?

Volgens de aanbevelingen van de National Sleep Foundation hebben volwassenen van 18 tot 64 jaar doorgaans zeven tot negen uur slaap per nacht nodig, terwijl volwassenen ouder dan 64 jaar ernaar moeten streven zeven tot acht uur te slapen.

Hoeveel slaap heb je werkelijk elke nacht nodig?

De richtlijnen maken geen onderscheid tussen slaapbehoeften naar geslacht of geslacht.

Sommige onderzoeken hebben echter gesuggereerd dat vrouwen sneller in slaap vallen en dieper slapen dan mannen, wat zou kunnen betekenen dat ze meer slaap nodig hebben of over het algemeen vermoeider zijn, zegt de Sleep Foundation.
Uit onderzoek is ook gebleken dat vrouwen de neiging hebben om meer tijd in bed door te brengen. In één artikel werd gekeken naar gegevens van het Census Bureau van meer dan 70.000 mensen die een 24-uursdagboek bijhielden (slechts één dag) en ook werden geïnterviewd over hoeveel uren en minuten ze aan verschillende activiteiten besteedden – slapen, eten, werken, autorijden, praten aan de telefoon. In het onderzoek werd ook gekeken naar de huishoudelijke omstandigheden van mensen, zoals of ze samenwoonden met een partner of kinderen, en werd gevraagd of de dagboekdag van de persoon normaal was.

Uit de gegevens (verzameld tussen 2003 en 2007) bleek dat vrouwen gemiddeld ongeveer acht uur en 27 minuten per nacht sliepen, terwijl mannen dichter bij de acht uur en 16 minuten kwamen – een statistisch significant, maar klein verschil van ongeveer 11 minuten.

Maar die kloof fluctueerde van tijd tot tijd, en de auteurs van het onderzoek zeggen dat deze vooral worden verklaard door verantwoordelijkheden op het gebied van werk en gezin en ‘gendergerelateerde tijdafwegingen’. Mannen besteedden bijvoorbeeld meer tijd aan buitenshuis werken en vrijetijdsbesteding dan vrouwen. En vrouwen deden vaker een dutje (wat, zo stellen de auteurs, onder vrouwen minder wordt gestigmatiseerd) en rapporteerden onderbrekingen ’s nachts – vooral als ze jonge kinderen hadden.

De auteurs van het onderzoek suggereerden daarom dat mannen hun extra wakkere uren (of in dit geval minuten) eerder zullen gebruiken om te werken en te spelen, terwijl vrouwen mogelijk meer uren in bed doorbrengen, maar dit doen om de meer gefragmenteerde slaap te compenseren.

“De genderkloof in slaaptijd die vrouwen bevoordeelt, is voor de meeste vergelijkingen relatief klein en moet worden gezien in het licht van de genderkloof in vrije tijd die mannen in alle levensfasen bevoordeelt”, schreven de auteurs van het onderzoek.

Hoe je een racende geest kunt kalmeren om beter te kunnen slapen

En onthoud: dit onderzoek is gebaseerd op de zelfgerapporteerde slaapduur van mensen. Het registreert hoeveel slaap mensen zeggen te krijgen – niet hoeveel ze nodig hebben.

Helaas is er (nog) geen goede manier om dit laatste te bestuderen, zegt Michael Grandner, PhD, een klinisch psycholoog die leiding geeft aan het slaap- en gezondheidsonderzoeksprogramma aan de Universiteit van Arizona in Tucson.

Zelfs als onderzoekers mensen zouden isoleren en hen zoveel zouden laten slapen als ze wilden totdat hun patronen zich stabiliseerden, zou dat aantal zich niet noodzakelijkerwijs vertalen in hun slaapbehoeften in de echte wereld, zegt hij.

“We hebben geen idee hoeveel slaap mensen in het algemeen nodig hebben, en ook – waarvoor?” zegt dokter Grandner. “Hoeveel slaap je bijvoorbeeld nodig hebt om de hele dag bij bewustzijn te blijven, kan verschillen van de hoeveelheid slaap die je nodig hebt om een ​​optimaal functionerend immuunsysteem te hebben – wat anders kan zijn dan wat je nodig hebt voor een ideale geestelijke gezondheid.”

Je moet experimenteren om je eigen ‘sweet spot’ te vinden in de context van je leven en doelen, ongeacht geslacht, zegt hij.

Gebruiken vrouwen echt meer van hun hersenen dan mannen (en hebben ze daarom meer slaap nodig)?

Een ander idee dat op TikTok circuleert, is dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen omdat ze overdag “meer van hun hersenen gebruiken”, aldus @nicole.bendayan (825,2K volgers). In de video werd beweerd dat de “hersenen van vrouwen anders in elkaar zitten” en dat ze “de neiging hebben om veel meer te multitasken”, waardoor ze meer slaap nodig hebben. Het bericht trok 2,7 miljoen views en duizenden reacties.

“Ik had geen uitgebreid onderzoek nodig om me te vertellen dat we onze hersenen meer gebruiken dan mannen”, schreef een commentator.

Maar er is feitelijk geen onderzoek dat deze overtuiging ondersteunt, zeggen experts.

“Vanuit evolutionair oogpunt is multitasken meer ingebakken bij vrouwen vanwege de rol van verzorger, en daarom denk ik dat vrouwen in het algemeen beter zijn in multitasken”, zegt Annie Miller, een gediplomeerd therapeut bij DC Metro Sleep and Psychotherapy in Cabin John, Maryland. . Maar het idee dat vrouwen hierdoor meer slaap nodig hebben, is een sprong in het diepe dat onderzoek nog moet bevestigen – of ontkennen.

Zoals Grandner het zegt: “We gebruiken allemaal voortdurend 100 procent van onze hersenen.”

Vrouwen rapporteren echter vaak meer stress dan mannen, wat kan bijdragen aan slaapproblemen – en hen er dus toe aanzet er meer van nodig te hebben.

Andere geslachtsverschillen in slaap

Terwijl het onduidelijk is of vrouwen dat nodig hebben meer slapen dan mannen en, zo ja, waarom precies, het is duidelijk dat er slaapverschillen bestaan ​​tussen mannen en vrouwen.

Verschillen in de incidentie van slaapstoornissen

Vrouwen hebben bijna twee keer zoveel kans op angst en depressie als mannen, en beide aandoeningen houden verband met slapeloosheid. Het is dan ook geen verrassing dat slapeloosheid vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.

Vrouwen zijn mogelijk ook gevoeliger voor vertraagde diagnoses en verkeerde diagnoses, deels als gevolg van stereotypen die zelfs onder medische professionals zelf blijven bestaan, zegt Emma Cooksey, een patiëntenadvocaat die lid is van het bestuur van Project Sleep en de gastheer is van de podcast. Verhalen over slaapapneu.

Cooksey kampte tijdens haar twintiger jaren met overmatige slaperigheid overdag, angstgevoelens, depressie en ochtendhoofdpijn, maar artsen schreven dit toe aan een stressvolle baan, daarna aan een zwangerschap en vervolgens aan een nieuw moederschap. Pas toen Cooksey op 30-jarige leeftijd achter het stuur in slaap viel met haar baby in de auto, namen de artsen haar serieus en stelden ze de diagnose slaapapneu.

“Ik voelde veel opluchting dat ik antwoorden had, maar ik voelde ook veel ergernis en woede over alle medische professionals die ik al tien jaar had gezien en die dit hadden gemist”, zegt Cooksey, die nu 46 jaar oud is en nog steeds leeft. in Sint-Augustinus, Florida.

Waarom de juiste diagnose van geestelijke gezondheid levensreddend kan zijn

Verschillen in symptomen van slaapstoornissen en slaapgerelateerde problemen

Eén studie gepubliceerd in de Tijdschrift voor klinische slaapgeneeskunde uit 2017 bleek dat vrouwen die slaapgerelateerde gezondheidszorg zochten waarschijnlijk symptomen van depressie, slaapproblemen, overmatige slaperigheid overdag en moeite met concentratie en geheugen hadden. Voor mannen die vanwege slaapproblemen bij de dokter waren geweest, was snurken een typischer symptoom.

Hoe slaap het denken en het geheugen beschermt

Verschillen als gevolg van menstruatie, zwangerschap en menopauze

Hormonen bepalen de slaap-waakcyclus. “(Dus) er zijn veel fasen in het leven, van het begin van de menstruatie tot de zwangerschap, van de perimenopauze tot de menopauze, die de slaap kunnen beïnvloeden”, zegt Harris. “Veranderingen in oestrogeen en progesteron, evenals psychologische en fysieke stressfactoren zoals zwangerschap en bevalling, hebben allemaal invloed op de slaap.”

Als de niveaus van oestrogeen en progesteron (‘het ontspannende hormoon’) bijvoorbeeld stijgen en pieken vóór de eisprong, kunnen vrouwen zich slaperig voelen en gemakkelijker slapen. Dan, vlak voor een menstruatie, als deze hormoonspiegels dalen, kunnen vrouwen zich meer bekabeld voelen.

Hormonale veranderingen kunnen ook bijdragen aan symptomen die de slaap beïnvloeden.

Krampen kunnen bijvoorbeeld de slaap van vrouwen tijdens hun menstruatie onderbreken en bijdragen aan meer slaperigheid overdag in die tijd van de maand. Zwangerschap en de postpartumperiode kunnen de kans op depressie vergroten, wat de slaap negatief kan beïnvloeden. En de opvliegers die vaak voorkomen tijdens de menopauze kunnen bijdragen aan een onrustiger slaap.

Vergelijkbare berichten