Is dat uitslag psoriasis, of is het iets anders?

Is dat uitslag psoriasis, of is het iets anders?

Meer dan 8 miljoen mensen in de Verenigde Staten hebben psoriasis, wat jeukende, schilferige plekken op een dikke, rode, droge huid veroorzaakt, plaques genoemd. Hoewel er tekenen en symptomen zijn die de ziekte onderscheiden van andere aandoeningen die de huid aantasten, is het in eerste instantie niet altijd gemakkelijk om de ziekte te onderscheiden.

Omdat psoriasis kan lijken op andere huidaandoeningen die schilferige plekken en jeukende huiduitslag met ontstekingen veroorzaken, wordt het vaak verward met verschillende aandoeningen. Dit kunnen onder meer veelvoorkomende huidaandoeningen zijn, zoals acne, eczeem of warmte-uitslag. Psoriasis kan ook lijken op en verward worden met de schimmelinfectie die bekend staat als ringworm.

Psoriasisplaques kunnen bestaan ​​uit enkele plekken met roosachtige schubben of grote uitbarstingen die grote gebieden bedekken. Hoewel de ziekte elk deel van uw lichaam kan aantasten, komt deze meestal voor op de hoofdhuid, ellebogen, knieën, rug, gezicht, handpalmen en voeten.

Er zijn vijf soorten psoriasis – plaque psoriasis, guttate psoriasis, pustuleuze psoriasis, inverse psoriasis en erythrodermische psoriasis – en geen daarvan is besmettelijk. Elk type psoriasis veroorzaakt een andere huiduitslag en kan op verschillende delen van het lichaam voorkomen, merkt de National Psoriasis Foundation op.

Meestal kan psoriasis worden gediagnosticeerd met een lichamelijk onderzoek. Een huidbiopsie kan echter nodig zijn om andere mogelijkheden uit te sluiten en tot een definitieve diagnose te komen.

Weet jij hoe je symptomen van psoriasis kunt herkennen? Hier zijn enkele dingen waar u op kunt letten.

(De afbeeldingen die volgen zijn van echte medische aandoeningen en kunnen in sommige gevallen expliciet zijn.)

Vergelijkbare berichten