Olijfolie kan het risico op overlijden door dementie verminderen

Olijfolie kan het risico op overlijden door dementie verminderen

Heb je nog een reden nodig om naar olijfolie te grijpen als je kookt? Een nieuwe studie suggereert dat het hebben van slechts een klein beetje per dag de kans op overlijden aan dementie kan helpen verkleinen.

Wetenschappers hebben gegevens onderzocht die gedurende bijna drie decennia zijn verzameld over ongeveer 93.000 volwassenen van middelbare leeftijd. Aan het begin van het onderzoek waren de deelnemers gemiddeld 56 jaar oud en hadden ze geen voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten, een belangrijke risicofactor voor dementie.

Elke vier jaar vulden de deelnemers voedingsvragenlijsten in, waarin werd gedetailleerd welk voedsel ze doorgaans aten en hoe vaak ze olijfolie consumeerden: niet vaker dan één keer per maand; tot 4,5 gram (g), of 1 theelepel (tsp) per dag; tussen 4,5 en 7 g (1,5 theelepel) per dag; of meer dan 7 g per dag.

Vergeleken met mensen die zelden of nooit olijfolie consumeerden, hadden degenen die ten minste 7 gram per dag kregen aan het einde van het onderzoek 28 procent minder kans om te sterven aan dementiegerelateerde oorzaken, volgens de resultaten gepubliceerd in JAMA-netwerk geopend.

Uit het onderzoek bleek ook dat het vervangen van 1 dagelijkse theelepel margarine of mayonaise door olijfolie gepaard ging met een tot 14 procent lager risico op overlijden door dementiegerelateerde oorzaken.

“Normaal gesproken hebben mensen die olijfolie gebruiken bij het koken of als dressing over het algemeen een betere kwaliteit van hun dieet, maar interessant genoeg ontdekten we dat er ondanks dit een verband bestond (tussen de inname van olijfolie en een verminderd risico op dementiegerelateerde sterfte). factor”, zegt hoofdonderzoeksauteur Anne-Julie Tessier, PhD, RD, onderzoeksmedewerker voeding aan de Harvard TH Chan School of Public Health in Boston.

Mensen in het onderzoek stierven aan een aantal dementiegerelateerde oorzaken

Een totaal van 4.571 mensen die tijdens het onderzoek stierven, hadden dodelijke slachtoffers die verband hielden met dementie, gebaseerd op beoordeling door artsen van medische dossiers, autopsierapporten of overlijdensakten.

Mensen met dementie kunnen sterven aan verschillende oorzaken, waaronder infecties, vallen, hartziekten, bepaalde vormen van kanker of slechte voeding, omdat hun ziekte ertoe leidt dat ze stoppen met veel eten, zegt Philip Gorelick, MD, MPH, een neuroloog aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

Het onderzoek was niet bedoeld om te bewijzen of en hoe de consumptie van olijfolie een directe invloed zou kunnen hebben op de kans op het ontwikkelen of overlijden aan dementie, maar legt een verband bloot.

“Olijfolie kan helpen de gezondheid van de hersenen en andere systemische organen, zoals het hart en de bloedvaten, te behouden”, merkt Dr. Gorelick op. “Door de hersenen en de systemische organen gezond te houden, kan dementie worden voorkomen en zal de patiënt niet bezwijken voor aan dementie gerelateerde doodsoorzaken, zoals infecties, vallen en hartziekten.”

Olijfolie is een natuurlijk product voor salades en sauteren

De beste manier om olijfolie aan je dieet toe te voegen is door te zoeken naar manieren om gezond voedsel te bereiden, in plaats van het te gebruiken voor gefrituurd voedsel en snoep, zegt Penny Kris-Etherton, PhD, RD, emeritus hoogleraar voedingswetenschappen aan de Pennsylvania State University in University Park, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

“Er zijn gezonde manieren om olijfolie te eten, en ik raad die aan, waaronder het gebruik ervan voor salades en het licht sauteren van groenten en mager eiwitrijk voedsel”, zegt Dr. Kris-Etherton. “De grootste voordelen van de consumptie van olijfolie op het verlagen van het risico op dementie werden gezien bij deelnemers die de meeste olijfolie consumeerden en de beste diëten volgden.”

Vergelijkbare berichten