Een deskundige legt het risico voor de mens uit

Een deskundige legt het risico voor de mens uit

Een wereldwijde uitbraak van de vogelgriep die recordaantallen kippen en wilde vogels, maar ook melkkoeien, runderen en andere zoogdieren infecteert, doet zorgen rijzen over de vraag of de influenza A/H5N1-variant die momenteel circuleert een aanzienlijk risico voor de mens zou kunnen worden.

Een andere zorg is of eieren en melk momenteel veilig zijn om te consumeren, gezien het aantal getroffen dieren.

De uitbraak van de vogelgriep is de grootste die ooit in de Verenigde Staten is geregistreerd en heeft volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) al meer dan 82 miljoen kippen besmet. Elke staat heeft gevallen gevonden bij wilde vogels, en op drie na hadden alle staten uitbraken bij pluimvee.
Volgens de USDA verspreidt de vogelgriep zich ook naar zoogdieren. Een verscheidenheid aan dieren is besmet, waaronder stinkdieren, bobcats, vossen, wasberen, bergleeuwen, beren, buidelratten, dolfijnen, zeehonden en coyotes.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigde in een verklaring van 9 april het tweede menselijke geval van vogelgriep in de Verenigde Staten. De besmette persoon was een werknemer op een commerciële melkveehouderij in Texas die conjunctivitis (roze oog) kreeg als reactie op het virus. “Het lijkt ook de eerste menselijke infectie met A(H5N1) te zijn die is opgelopen door contact met een besmet zoogdier”, aldus de WHO.

Volgens de WHO is het gevaar voor het grote publiek momenteel minimaal. Zelfs voor mensen die werken met vogels of zoogdieren die deze infecties kunnen dragen, zegt de WHO dat het risico laag tot matig blijft.

Maar experts zeggen dat de zorgen over de dreiging van de vogelgriep voor mensen en een mogelijke pandemie gerechtvaardigd zijn.

Hier beantwoordt Richard Webby, PhD, een onderzoeker naar infectieziekten aan de St. Jude Graduate School of Biomedical Sciences in Memphis, Tennessee, en de directeur van het WHO Collaborating Center for Studies on the Ecology of Influenza in Animals and Birds, de meest prangende vragen. op de vogelgriep.

Doctor's Ask: Wat is vogelgriep en hoe verschilt het van andere soorten griep?

Dr. Richard Webby: Vogelgriep is een vreselijke term. In wezen omvat het een grote verscheidenheid aan verschillende griepvirussen. In de huidige situatie is de beste manier om mensen hierover na te denken, na te denken over COVID-19 met vele varianten. Ook Griep kent verschillende varianten. De belangrijkste soorten die seizoensgriep veroorzaken bij mensen in de Verenigde Staten zijn beperkt tot vier varianten. Voor vogelgriep zijn er 16 varianten bij vogels. Wat we nu (bij de huidige uitbraak) hebben, is een van die vogelgriepvarianten, het H5-virus.

EH: Waarom krijgen zoveel vogels en zoogdieren de vogelgriep?

RW: Het probleem met H5 is dat het zeer bedreven is geworden in het infecteren van trekvogels zoals eenden. Als vogels verhuizen, brengen ze het virus met zich mee en verspreiden het naar andere vogelsoorten. Roofvogels zoals adelaars of roofvogels krijgen het waarschijnlijk door het eten van zieke eenden. We zien dat zoogdieren, zoals vossen en stinkdieren, het krijgen, en dat ze het opeten en waarschijnlijk krijgen door zich te voeden met karkassen van geïnfecteerde vogels.

We hebben nu ook koeien besmet gezien. Het is een beetje onduidelijk hoe dit gebeurde, en de infectie van deze gastheer is een beetje een verrassing. Het lijkt erop dat een vogelvirus op de een of andere manier een koe heeft geïnfecteerd, en we zien nu dat koe-tot-koe zich verspreidt.

EH: Kunnen mensen vogelgriep krijgen?

RW: Dit virus heeft het potentieel om te transformeren van een vogelvirus naar een menselijk virus, maar het lijkt op dit moment erg moeilijk te zijn voor dit specifieke H5-virus om op mensen over te springen; het virus behoudt alle kenmerken van een virus dat in vogels blijft. Maar het risico is niet nul en er zijn mensen besmet geraakt, waaronder één werknemer op een besmet melkveebedrijf.

EH: Wat gebeurt er met mensen die de vogelgriep krijgen? Kunnen ze erg ziek worden of doodgaan?

RW: We zien H5 al 25 jaar, en in al die tijd hebben we gezien dat honderden mensen besmet raakten. We hebben het nog nooit van mens op mens zien veranderen.

Het sterftecijfer onder mensen bedraagt ​​ongeveer 50 procent, maar we moeten dit aantal met een beetje zout nemen, omdat we alleen mensen opsporen die echt ziek worden en naar een dokter gaan. Het virus infecteert waarschijnlijk meer mensen die niet ziek worden, die besmet raken en asymptomatisch zijn. Het meest recente geval van de melkkoeienarbeider resulteerde in conjunctivitis en niet in luchtwegaandoeningen.

Wat we wel over dit virus weten, is dat het een groter potentieel risico op ernstige ziekten met zich meebrengt dan de seizoensgriep, omdat de infectie dieper in de longen kan doordringen.

EH: Zijn er bepaalde mensen die meer kans hebben op vogelgriep?

RW: Alles wat u doet dat het risico vergroot dat u in contact komt met een besmette vogel, kan uw risico vergroten. De afgelopen 25 jaar hebben de meeste gevallen bij mensen zich voorgedaan in landen als China en Egypte, waar veel mensen vogels houden en er grote pluimveemarkten zijn. In contact komen met levende of zieke vogels is het grootste risico. In de huidige omgeving met aanhoudende koe-infecties verhoogt het nauw contact met deze dieren ook het risico.

EH: Kun je praten over symptomen van vogelgriep, diagnose en behandeling bij mensen?

RW: De symptomen van de vogelgriep kunnen vergelijkbaar zijn met de symptomen van de seizoensgriep, en u kunt zich laten testen. Er bestaat een generieke test voor griep, en als iemand de vogelgriep heeft, zou deze positief zijn. Als deze positief is, is er een aparte test voor H5 die de vogelgriep kan opsporen. Als mensen griepachtige symptomen hebben en in contact zijn geweest met pluimvee- of vogelpopulaties of geïnfecteerde koeien, vergroot dat de mogelijkheid dat het vogelgriep zou kunnen zijn.

Twee medicijnen die tegen de seizoensgriep werken, kunnen ook tegen de vogelgriep werken: baloxavir (Xofluza) en oseltamivir (Tamiflu). De sleutel is om mensen vroeg te laten behandelen. Hoe eerder mensen worden behandeld, hoe beter deze medicijnen zullen werken.

EH: Wat kunnen mensen doen om te voorkomen dat ze vogelgriep oplopen? Is er een vaccin?

RW: Er is een gelicentieerd H5-vaccin in de Verenigde Staten, maar het is niet voor deze specifieke versie van H5 die momenteel in omloop is. Het zou echter waarschijnlijk enige bescherming bieden tegen wat we nu zien. De Verenigde Staten hebben een aantal voorraden van een aantal H5-vaccins, en fabrikanten weten hoe ze die moeten maken. Maar mensen kunnen momenteel geen vaccin krijgen. Het wordt allemaal bewaard in nationale voorraden.

EH: Hoe bezorgd moet ik me zijn over de vogelgriep bij kippen en koeien als het gaat om mijn voedselkeuzes? Moet ik me zorgen maken over het eten van eieren, het drinken van melk of het eten van rundvlees of kip?

RW: Op dit moment is de grootste zorg het drinken van ongepasteuriseerde melk. We weten dat er zeer grote hoeveelheden virus in de melk van besmette melkkoeien zitten en het drinken van deze melk is zeer riskant.

Er zijn pogingen gedaan om te zoeken naar besmettelijke virussen in gepasteuriseerde melk en rundvlees, maar die zijn gelukkig allemaal negatief uitgevallen. Er is weinig risico verbonden aan het consumeren van deze producten.

Evenzo wordt niet gedacht dat eieren zorgwekkend zijn. Geïnfecteerde kippen worden snel verwijderd of sterven, en de kans dat een ei van een geïnfecteerde vogel in de voedselketen terechtkomt, is vrijwel nul.

EH: Hoe zit het met mijn kat en mijn hond – kunnen ze vogelgriep krijgen?

RW: Als ze door de buurt rennen en een dode vogel zien waar ze op kauwen, bestaat er een risico. Op dezelfde manier hebben we katten gezien die geïnfecteerde melk van de koeienmelkboerderijen hebben geconsumeerd en ook de ziekte hebben opgelopen. Grote katten in de dierentuin vangen het; het is niet zo dat huiskatten en honden immuun zijn. We hebben geen enkel bewijs gezien dat geïnfecteerde katten of honden het doorgeven aan hun eigenaren.

EH: Grote afbeelding: hoe bezorgd moeten mensen zich nu maken over de vogelgriep? Is dit de volgende pandemie?

RW: Het is echt moeilijk om dit in context te plaatsen. Op dit moment is dit een virus dat voor een mens heel, heel moeilijk te vangen is.

Maar als er een griepvirus is dat ik niet wil oplopen, dan is het dit virus. We volgen het al 25 jaar en het is nog niet wijdverspreid onder mensen. Maar we hebben het nog niet eerder in Zuid-Amerika gezien (het is daar onlangs bij dieren geïdentificeerd) en we hebben het in het verleden slechts tijdelijk in de Verenigde Staten gezien.

Het risico is op dit moment misschien erg laag voor de mens, maar het relatieve risico is nu net zo hoog als ooit tevoren. We weten dat influenzavirussen de sprong van een dierlijk virus naar de mens kunnen maken. Andere soorten vogelgriep – H1, H2 en H3 – hebben met succes de sprong gemaakt.

Nu we weten dat griepvirussen dit kunnen doen, bestaat er absoluut de zorg dat dit een pandemie wordt. Er zijn zestien soorten griep bij vogels, waarvan er slechts drie met succes de mens hebben bereikt. Sommige mensen lezen dit omdat de andere 13 typen waarschijnlijk niet het vermogen hebben om naar mensen over te gaan. Ik denk dat ze nog steeds het potentieel hebben om dit te doen, maar ze doen het niet gemakkelijk en het risico is veel lager. Het is gewoon niet nul.

Vergelijkbare berichten