Kan zuur snoep een paniekaanval stoppen?

Kan zuur snoep een paniekaanval stoppen?

Er bestaat geen waterdichte manier om paniekaanvallen volledig te voorkomen. Maar er is een verrassende oplossing die populair is op TikTok en die sommige mensen kan helpen hun symptomen onder controle te houden zodra een paniekaanval toeslaat: zure snoepjes.

“Een zure kernkop laten knallen bij het eerste teken van angst of paniekaanval. Als arts kan ik je vertellen dat dit echt heel goed werkt en ik heb het met veel van mijn patiënten gedeeld”, zegt Jason Singh, MD, een arts in Virginia, in een TikTok-bericht dat 1,4 miljoen keer bekeken is.

Het werkt omdat de smaak van iets intens zuurs de aandacht afleidt van de paniekaanval, zegt Dr. Singh. Terwijl de smaakpapillen betrokken raken bij deze overweldigende smaak, verstoort deze zintuiglijke ervaring gevoelens van angst, legt hij uit.

Elders op TikTok prijzen ware gelovigen de deugden van deze onorthodoxe remedie. “Als ik zeg dat iets me nog nooit sneller uit de greep van een paniekaanval heeft gerukt, dan meen ik dat”, zegt een TikToker in een bericht met 3,4 miljoen views.

Wat is een paniekaanval?

Paniekaanvallen komen zonder waarschuwing toe en gaan doorgaans gepaard met overweldigende angst en intense fysieke reacties onder normale omstandigheden wanneer er geen duidelijke dreiging is, aldus de Cleveland Clinic. In tegenstelling tot angst, die kan worden veroorzaakt door een specifiek probleem, is er vaak geen duidelijke oorzaak.

Wat is het verschil tussen paniekaanvallen en angstaanvallen?

Hoewel paniekaanvallen vaak worden veroorzaakt door een paniekstoornis, kunnen ze volgens de Cleveland Clinic ook voorkomen bij mensen met andere gezondheidsproblemen, zoals andere angststoornissen, stemmingsstoornissen, psychotische stoornissen of stoornissen in het gebruik van middelen.

“Je kunt een paniekaanval niet voorkomen”, zegt Philip Muskin, MD, hoogleraar psychiatrie aan Columbia University en praktiserend psychiater in New York City. “Maar er zijn verschillende dingen die je op dit moment kunt doen en met een behandeling om ze te beheersen wanneer ze zich voordoen.”

Hoe zuur snoep kan helpen

Veel voorkomende benaderingen voor het omgaan met een paniekaanval kunnen een combinatie zijn van meditatie en ademhalingsoefeningen om lichaam en geest te kalmeren, evenals cognitieve gedragstherapie (CGT) om nieuwe strategieën te leren om op de golf van symptomen te reageren, zegt Dr. Muskin. Voor sommige mensen verminderen dagelijkse antidepressiva de frequentie en ernst van paniekaanvallen, voegt hij eraan toe.

Hoewel het misschien onconventioneel klinkt, is het inderdaad mogelijk dat zure snoepjes de intensiteit of duur van een paniekaanval kunnen verminderen, zegt Catherine Del Toro, de oprichter en klinisch directeur van Counseling con Catherine.

“Als je iets zuurs of pittigs eet, promoot je een aardingstechniek die je aanmoedigt je te concentreren op het huidige moment, waardoor de spiraal van angst wordt doorbroken en aan je hersenen wordt doorgegeven dat je niet in echt gevaar verkeert, waardoor de paniekaanval kan vertragen in intensiteit en uiteindelijk helemaal stoppen”, zegt Del Toro.

Het kan ook helpen bij angstaanvallen, die, in tegenstelling tot paniekaanvallen, worden veroorzaakt door een specifieke situatie, zegt John Delony, PhD, auteur van de boeken Bezit je verleden, verander je toekomst En Angst opnieuw definiëren.

“Angst is een alarmsysteem dat ons waarschuwt voor gevaar in onze omgeving, en vooral voor dingen die in de toekomst ‘kunnen’ gebeuren”, zegt Dr. Delony. “Een zuur snoepje, maar ook een zure citroen of iets heel kouds, kunnen genoeg zijn om iemand uit de gedachteloze spiraal van angst te rukken en hem terug te brengen naar het heden … waar hij veilig is, verzorgd wordt en oké is. ”

Zuur snoep heeft nog steeds zijn grenzen

Er is echter geen solide wetenschappelijk bewijs dat zure snoepjes überhaupt helpen, en het is ook niet duidelijk of deze lekkernijen specifieke veranderingen in het lichaam of de hersenen veroorzaken die de processen onderbreken die überhaupt tot een paniekaanval leiden, waarschuwt Muskin.

“Misschien verandert de schok van dat zeer zure ding hun focus voor een minuut, zodat ze zich niet langer op de paniekaanval concentreren, omdat ze gefocust zijn op het zure ding in hun mond”, zegt Muskin. “Maar dan krijgen ze nog steeds een paniekaanval zodra de eerste schok is uitgewerkt.”

Sommige mensen denken misschien dat zuur snoep helpt omdat ze echt een angstaanval hebben waarvan ze ten onrechte denken dat het een paniekaanval is, zegt Muskin. “Als je stress verband houdt met iets specifieks, bijvoorbeeld als je ‘s ochtends een ontmoeting hebt met de baas en je bang bent om ontslagen te worden, is dat eigenlijk een angstaanval met een specifieke oorzaak, en niet een paniekaanval die zonder duidelijke reden plaatsvindt. reden”, zegt Muskin.

De essentie van zure snoepjes voor paniekaanvallen

Uiteindelijk is er niets dat u kunt eten of drinken om paniekaanvallen effectief te voorkomen. Maar het kan geen kwaad om zure snoepjes mee te nemen en ze uit te proberen als een hulpmiddel om de symptomen onder controle te houden zodra een paniek- of angstaanval toeslaat, zegt Del Toro.

Zorg ervoor dat zure snoepjes niet je enige verdediging zijn tegen deze overweldigende gevoelens.

“Als u vatbaar bent voor paniekaanvallen, zou het een goed idee zijn om strategieën zoals diepe ademhaling, lichaamsbeweging, medicatie en therapie te implementeren om uw algehele angst onder controle te houden”, zegt Del Toro. “Het behandelen van angst- en paniekaanvallen is geen ‘one size fits all’-deal, en als iemand dit ervaart, moet hij professionele hulp zoeken voor een gepersonaliseerde behandeling.”

Vergelijkbare berichten