Kikkerhouding – Kan het echt helpen bij pijn, spijsvertering en betere seks?

Kikkerhouding – Kan het echt helpen bij pijn, spijsvertering en betere seks?

De Kikkerpose is een klassieke yogapose waar je misschien wel eens van gehoord hebt op TikTok. Video’s beweren dat het een remedie is voor alles, van pijn tot de spijsvertering, tot geestelijke gezondheid en betere seks.

Levert de pose daadwerkelijk een van deze voordelen op? En moet je het proberen?

Wat is Kikkerhouding?

De kikkerhouding is in de eerste plaats een rekoefening voor de heupen en de binnenkant van de dijen, zegt Monisha Bhanote, MD, een integratieve geneeskundearts in een privépraktijk in Jacksonville Beach, Florida, en een yogaleraar gecertificeerd door Yoga Medicine. “Kikkerhouding is een yogahouding die zich richt op de heupen en de binnenkant van de dijen (adductorspieren).” Mandukasana is de traditionele Sanskrietnaam voor de pose.

Om in de kikkerhouding te komen:

  • Ga in een tafelpositie op de grond zitten met handen en knieën op de grond en ondersteun uw lichaamsgewicht (houd de rug evenwijdig aan de grond).
  • Breng uw gewicht naar voren op uw handen terwijl u langzaam uw knieën naar de zijkant schuift.
  • Houd je knieën gebogen en trek je voeten langzaam naar de zijkanten, zodat ze zich direct achter de knieën bevinden, en draai dan de voeten zodat je lichaamsgewicht op de binnenste bogen rust.
  • Buig je ellebogen, laat je armen naar de grond zakken voor ondersteuning en leun zo veel mogelijk achterover in je heupen (wat een behoorlijk intense liesstrekking zou moeten opleveren)

Wat experts denken over Frog Pose – en welke voordelen het daadwerkelijk kan opleveren

Kikkerhouding kan bepaalde gezondheidsvoordelen bieden, zegt dr. Bhanote. Maar de verbeteringen die u zult ervaren, hangen grotendeels af van hoeveel tijd u in de Kikkerhouding doorbrengt en van uw lichaamstoestand.

De kikkerhouding kan helpen je binnenkant van de dijen en heupen te strekken en je algehele flexibiliteit en bewegingsbereik te verbeteren, vooral rond de heupen, zegt Bhanote. Het rekt ook je rugspieren, zodat het ook de spanning in de onderrug kan helpen verlichten.

Hoewel er niet veel onderzoeken specifiek naar de Kikkerhouding zijn uitgevoerd, blijkt uit onderzoek dat yoga, in vergelijking met fysiotherapie, een gelijke pijnverbetering biedt voor patiënten met chronische lage rugpijn.

Bhanote voegt eraan toe dat de kikkerhouding kan helpen de kern- en bekkenspieren te versterken. Uit één onderzoek is gebleken dat de kernspieren worden ingezet bij yogahoudingen waarvoor romp- en bekkenbewegingen nodig zijn. Bhanote zegt dat de Kikker-pose in die categorie valt.

En hoewel er in onderzoeken niet specifiek is gekeken of de Kikkerhouding stress beter kan helpen verlichten dan andere yogahoudingen, zegt Bhanote dat er aanwijzingen zijn dat consistente yogabeoefening mensen kan helpen stress te beheersen. Onderzoek toont aan dat slechts 12 minuten yogameditatie neurale reacties die verband houden met stress kan omkeren.

Als je yoga op de juiste manier doet, adem je langzaam en diep, wat ook kan helpen bij stress en angst, zegt Bhanote. (Ander onderzoek concludeert dat ademwerk in yoga de stemming verbetert en de symptomen van angst en depressie kan verminderen.)

Hoe zit het met de bewering dat Kikkerhouding kan helpen bij de bloedsomloop? Bhanote zegt dat er weinig bewijs is waarvan ze zich bewust is dat er specifiek is gekeken naar de houding en bloedsomloop van de Kikker, maar onderzoek suggereert wel dat meditatieve praktijken, zoals yoga, kunnen helpen de bloeddruk te verlagen. Uit een kleine studie bleek dat het thuis beoefenen van eenvoudige yogahoudingen een positief effect op de bloeddruk kan hebben.

Bhanote waarschuwt dat de Frog-pose waarschijnlijk niet zal helpen bij kniepijn – en deze zelfs erger kan maken. “Ik heb gezien dat de kniepijn verergerde door deze houding”, zegt ze.

En of één minuut per dag genoeg is om een ​​verschil te maken, zegt Bhanotes over het algemeen: hoe meer tijd je besteedt aan yoga, hoe meer het zal helpen bij al deze dingen, zegt ze. “Hoe meer je oefent, hoe meer je zult profiteren.”

Wie moet de Kikkerhouding proberen (en vermijden).

De kikkerhouding is voor de meeste mensen over het algemeen veilig, zegt Bhanote. Maar weet dat het een behoorlijk intense rek zal opleveren voor de liezen, de binnenkant van de dijspieren en de heupen. Begin langzaam en ga niet dieper in de pose als je pijn begint te voelen. Door het consequent te oefenen, verbetert u de flexibiliteit en uw vermogen om verder achterover in de houding te leunen, zegt ze.

Bovendien, als je pijn of ongemak voelt, stop dan en rust uit in de kinderhouding, zegt Bhanote. Plaats uw handen en knieën op de vloer in tafelpositie, leun achterover op uw hielen en laat uw voorhoofd naar de grond zakken.

En als je te veel druk voelt op de knieën, probeer dan een yogamat of deken onder je knieën en enkels te vouwen voor ondersteuning of probeer een yogabolster (of kussen) te gebruiken als ondersteuning voor je borst of hoofd. Als je eerder een knieblessure hebt gehad of kniepijn hebt, stelt Bhanote voor om de Kikker-pose over te slaan.

Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met het uitvoeren van de pose, voegt Bhanote toe. Het kan veilig zijn als iemand eerdere yoga-ervaring heeft, maar raadpleeg eerst uw arts, zegt ze.

Mensen met knie-, enkel-, heup- of onderrugblessures moeten ook de Kikker-houding vermijden of hun arts raadplegen voordat ze het proberen.

De essentie van Frog Pose

Kikkerhouding kan zeker een aantal gezondheidsvoordelen bieden. Het kan de flexibiliteit en het bewegingsbereik van uw heupen en gewrichten verbeteren. Maar het is een gevorderde positie en kan voor beginners intens zijn. Als je de Kikkerhouding gaat proberen, doe dat dan langzaam en voorzichtig. Vermijd (of raadpleeg eerst uw arts) als u zwanger bent of letsel aan uw onderlichaam of onderrug heeft.

Hoewel het mogelijk is dat de Frog-pose enkele van de door TikTokers genoemde voordelen kan bieden, voegt Bhanote een korte waarschuwing toe aan deze generalisatie: “Er zijn beperkte onderzoeken gedaan naar individuele yogahoudingen.” Het is dus lastig om met zekerheid te zeggen of een bepaalde functie voor iedereen dezelfde gezondheidsvoordelen kan opleveren.

Vergelijkbare berichten