7 tips om grenzen te stellen met werk

7 tips om grenzen te stellen met werk

7 manieren om uw balans tussen werk en privé te verbeteren

Onze realiteit is niet helemaal somber. Volgens Carter: “We kunnen besluiten de grenzen te stellen die we nodig hebben. Wij kunnen onze cultuur veranderen. We veranderen onze cultuur voortdurend – dat is wat we als mensen doen.”

En hoewel culturele verandering belangrijk is, is het ook belangrijk dat we allemaal definiëren hoe we willen dat de balans tussen werk en privéleven er voor onszelf uitziet. “De balans tussen werk en privé ziet er van persoon tot persoon anders uit, gebaseerd op functie-eisen, stressniveaus, familie- en vriendenverplichtingen en andere externe factoren die van invloed zijn op de balans tussen werk en privé”, zegt Sammie Moss, MD, psychiater bij Kaiser Permanente in Denver.

Hier zijn zeven tips om u op weg te helpen na te denken over hoe u kunt streven naar een betere balans tussen werk en privéleven:

1. Gebruik technologie op slimmere manieren

Het is niet alleen een kwestie van wilskracht en het niet regelmatig controleren van onze apparaten, vooral omdat onze hersenen geprogrammeerd zijn om de sociale informatie te willen die e-mails en andere meldingen met zich meebrengen, zegt Carter. Die melding kan betekenen dat je een uitnodiging van een vriend of goede feedback van je baas hebt ontvangen, of het kan een advertentie van Pottery Barn zijn. Je wilt het goede nieuws weten, dus blijf het checken, legt ze uit. “Het is net als gokken.”

We hebben ruimtes nodig waar we onze telefoons niet kunnen controleren, zegt ze. Begin met het versterken van de norm om geen telefoons aan tafel te hebben, tijdens familiemomenten of tijdens vergaderingen, of om het controleren van e-mail en sociale media te beperken tot geplande tijden gedurende de dag.

Als u vanuit huis werkt en na het werk niet naar een nieuwe fysieke ruimte kunt verhuizen waar u de e-mail- of telefoonwaarschuwingen niet controleert, bepaal dan een tijdstip waarop u deze voor die dag wilt uitschakelen of stopt met controleren.

De technologie zelf is niet goed of slecht. E-mail, sociale media en instant messaging zijn hulpmiddelen die we effectiever moeten leren gebruiken. Een hamer kan essentieel zijn voor bepaalde taken, zegt Carter: “Maar je zou niet de hele dag rondlopen en overal op hameren.”

2. Stel grenzen en voorspelbare vrije tijd vast

Vroeger waren er fysieke en tijdsgrenzen die ervoor zorgden dat werk en leven gescheiden bleven, zegt Carter. We moeten grenzen herstellen die zowel werkgevers als werknemers respecteren.

“Mensen hebben voorspelbaar verlof nodig”, zegt Carter.

Als u op afstand werkt en het woon-werkverkeer niet langer gescheiden is van thuis, kies dan een routine om die tijd op te vullen. “Ik heb honden die rond 17.45 uur naar buiten moeten, dus ik moet mijn computer op dat moment afsluiten”, zegt Carter. Andere goede opties om uw werkdag af te sluiten en de rest van de avond te scheiden zijn: een training, een geplande oefenles of een wandeling maken.

Wat het probleem nog groter maakt, is de ‘on-demand’-planning, die volgens Pfeffer steeds vaker wordt gebruikt door detailhandelaren en andere bedrijven die uurlonen in dienst hebben. Geavanceerde algoritmen maken het schema op basis van voorspellingen over wanneer het in de winkel druk kan zijn. Werknemers kennen hun planning mogelijk een week van tevoren of twee dagen van tevoren. Door de onregelmatigheid is vrije tijd moeilijk te plannen.

Hoewel er veel van deze structurele problemen zijn die moeten worden opgelost, zegt Pfeffer, kun je nu voor eigen rekening handelen door de vakantiedagen die je al hebt te gebruiken – en gedurende die tijd afgemeld te blijven van alle apparaten en platforms.

3. Maak tijd voor jezelf tijdens de werkdag

“Zorg ervoor dat u dagelijks wat tijd voor uzelf vrijmaakt”, zegt Dr. Moss. Nog beter: reserveer wat tijd – slechts 10 tot 15 minuten – tijdens de werkdag. “Het kan zoiets eenvoudigs zijn als wat tijd vrijmaken om te ontspannen op de bank, een snelle training doen, zoals een blokje om of naar kantoor tijdens je lunchpauze, 15 minuten mediteren of welke activiteit dan ook waarvan je weet dat je voel beter.”

Veel werkgevers zullen het niet erg vinden als u een korte pauze neemt, zolang uw werk maar binnen een redelijk tijdsbestek wordt gedaan.

4. Verwar een ‘flexibel schema’ niet met 24/7 beschikbaar zijn

Werken voor een bedrijf dat flexibele uren toestaat, kan betekenen dat je om 15.00 uur het kantoor (of thuiskantoor) kunt verlaten voor een doktersafspraak, zolang je die laatste paar uur werk maar vanuit huis kunt noteren, zegt Rebecca Zucker, een executive coach en partner bij Next Step Partners, een bedrijf voor leiderschapsontwikkeling in San Francisco.

Het betekent niet dat je de hele nacht beschikbaar moet zijn. Je moet met je collega’s vaststellen wat ze van je mogen verwachten, zegt Zucker. “Als je om 22.00 uur of middernacht een e-mail beantwoordt, wek je de verwachting dat je op dat moment beschikbaar bent”, zegt ze. Stel in plaats daarvan grenzen, maak ze bekend en houd je eraan.

5. Voer het moeilijke, productieve gesprek met uw werkgever

Hoe stel je de grenzen vast die je collega’s moeten respecteren als je niet in het hoekkantoor zit? “Je stelt een doel waar beide partijen zich achter kunnen scharen”, zegt Zucker, zoals de erkenning dat zowel jij als je manager de maandelijkse deadlines willen halen, en dat het iedereen helpt om dat op een duurzame manier te doen, wat betekent dat je heb niet het gevoel dat je altijd aan het werk bent.

Als je dat gesprek voert, erken dan de goede bedoelingen achter die acties en druk uit welk effect die acties op jou hebben, voegt ze eraan toe. Je manager kan om 23.00 uur een e-mail sturen omdat ze een bepaalde taak van haar bord wil krijgen, maar ze verwacht misschien niet dat je noodzakelijkerwijs op alle uren van de nacht antwoordt, zegt Zucker.

6. Probeer werk te vinden dat u tevreden stelt en aansluit bij uw waarden

De balans tussen werk en privéleven gaat niet alleen over het trekken van duidelijke grenzen tussen uw 9-tot-5-leven en uw persoonlijke leven; het gaat ook over de relatie tussen werk en je welzijn. Een studie gepubliceerd in 2022 in Industriële gezondheid ontdekte dat die betere baankwaliteit – een combinatie van werktevredenheid, baanzekerheid en salaris – verband hield met een betere fysieke en mentale gezondheid, evenals met een beter zelfgerapporteerd welzijn.

Uit een ander onderzoek dat in 2023 werd gepubliceerd, bleek dat dingen doen die in overeenstemming zijn met iemands waarden – die voor iedereen verschillend zijn – geassocieerd was met een verhoogd welzijn de volgende dag.

“Het doen van op waarden afgestemd werk vergroot de loopbaantevredenheid aanzienlijk”, zegt Ryan Sultan, MD, hoogleraar klinische psychiatrie aan Columbia University en directeur van Integrative Psych in New York City. “Deze afstemming leidt tot een gevoel van doelgerichtheid, waardoor de motivatie en de algemene werkvervulling toenemen.” In zijn onderzoek heeft Dr. Sultan ontdekt dat wanneer individuen afstemming vinden tussen hun waarden en hun professionele omgeving, ze minder werkstress en een hogere arbeidstevredenheid ervaren.

Als u uw huidige baan meer op waarden wilt afstemmen, maar niet weet hoe, raadt Sultan u aan na te denken over hoe uw kernwaarden zouden kunnen aansluiten bij verschillende onderdelen van uw baan, en te communiceren met uw leidinggevenden of HR-vertegenwoordiger over hoe u dit zou kunnen doen. breng uw rol beter in lijn met uw waarden en voer tegelijkertijd uw functieverantwoordelijkheden uit.

7. Erken dat maatschappelijke veranderingen ook van bovenaf moeten plaatsvinden

Pfeffer zegt dat de meeste individuele werknemers zich in een moeilijke situatie bevinden als het gaat om de balans tussen werk en privéleven. Hij zegt dat het beste scenario als je je in een positie bevindt waarin je je overbelast voelt door werk en privé, is om die baan op te zeggen en een werkgever te zoeken die je beter zal behandelen. Maar voor de meeste mensen is dat geen realistische optie, voegt hij eraan toe.

“Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om hun menselijke hulpbronnen te beheren, net zoals ze zich zorgen maken over recycling, bedreigde diersoorten en andere maatschappelijke problemen”, zegt Pfeffer. Dat betekent dat bedrijven ervoor moeten zorgen dat de verantwoordelijkheden van werknemers redelijkerwijs in de werkuren passen, en dat werknemers betaald verlof moeten krijgen en toegang moeten krijgen tot een hoogwaardige ziektekostenverzekering.

“Als we het probleem serieus willen oplossen,” zegt Pfeffer, “moeten werkgevers ook hun steentje bijdragen.”

Met aanvullende berichtgeving door Kate Lucey.

Vergelijkbare berichten