Wat u moet weten over veiligheid, voordelen en risico's

Wat u moet weten over veiligheid, voordelen en risico’s

Het feit dat je ongesteld bent, betekent niet dat je niet voor de gek kunt houden. Voor sommige vrouwen kan menstruatieseks zelfs aangenamer zijn dan op andere momenten van de maand.

De behoefte aan smering neemt af tijdens je menstruatie, en een orgasme kan menstruatiegerelateerde symptomen, zoals krampen, verzachten.

“Seks is een normaal onderdeel van het leven en zou door alle vrouwen genoten moeten worden”, zegt Carrie Coleman, MD, verloskundige in het Massachusetts General Hospital in Boston.

Maar voordat u menstruatieseks heeft, moet u ervoor zorgen dat u de risico’s van soa’s, andere infecties en zwangerschap begrijpt, zelfs in die tijd van de maand.

Dit is wat je moet weten over veilige menstruatieseks.

Risico op infectie kan nog steeds voorkomen

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention is het van cruciaal belang om veilige seks te beoefenen terwijl je ongesteld bent, omdat je gedurende deze periode nog steeds een soa, zoals HIV, kunt krijgen of overdragen. Het virus en andere ziekteverwekkers kunnen aanwezig zijn in menstruatiebloed. Daarom raden artsen het gebruik van een condoom sterk aan om dit risico te verkleinen.

Lauren Streicher, MD, klinisch hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de Feinberg School of Medicine van de Northwestern University in Chicago, zegt dat er anekdotisch gesproken twee redenen zijn voor dit risico. “Elke lichaamsvloeistof kan HIV of (andere) soa’s bevatten, en (tijdens je menstruatie) gaat de baarmoederhals een beetje open, waardoor virussen kunnen passeren”, zegt Dr. Streicher. “Mijn boodschap aan vrouwen is dat je niet vrij bent van het gebruik van bescherming.”

Het kan zijn dat u op dit moment in het algemeen ook gevoeliger bent voor bepaalde infecties. Als je vagina gezond is, behoudt ze de hele maand een pH-waarde van 3,8 tot 5, blijkt uit onderzoek dat in november 2021 is gepubliceerd in Diagnostiek. Maar tijdens de menstruatie stijgt dat niveau vanwege de hogere pH-waarde van het bloed, en kan gist sneller groeien.

De kans op symptomen van een vaginale schimmelinfectie is groter in de week vóór uw menstruatie, omdat uit onderzoek is gebleken dat hormonale veranderingen die in deze tijd van de maand plaatsvinden een overmatige groei van de menstruatie kunnen veroorzaken. Candida, de schimmel die verantwoordelijk is voor schimmelinfecties. Geslachtsgemeenschap gedurende deze periode kan de symptomen verergeren, maar er ontbreekt duidelijk bewijs voor een verhoogd risico op het krijgen van een schimmelinfectie als je seks hebt tijdens je menstruatie.

Er is ook de gevreesde urineweginfectie (UTI). “Sommige vrouwen kunnen vatbaarder zijn voor urineweginfecties na geslachtsgemeenschap”, zegt dr. Coleman. “Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat bacteriën tijdens geslachtsgemeenschap gemakkelijk naar de blaas kunnen reizen, maar het kan op elk moment tijdens de menstruatiecyclus gebeuren.”

Je kunt nog steeds zwanger worden

Ja, je kunt zwanger worden als je menstruatieseks hebt, vooral als je een kortere menstruatiecyclus hebt (21 tot 24 dagen) en tegen het einde van je menstruatie seks hebt. Sperma kan volgens Mayo Clinic maximaal vijf dagen levensvatbaar blijven in uw vagina, dus zwangerschap is mogelijk en het is belangrijk om anticonceptie te blijven gebruiken.

Minder behoefte aan vaginale smering

De kans is kleiner dat je glijmiddelen nodig hebt als je menstruatieseks hebt, omdat de menstruatie voor voldoende smering zorgt. Als je toch een glijmiddel nodig hebt, dan “zijn glijmiddelen op waterbasis overal verkrijgbaar en veilig, zowel voor seks als voor condooms”, zegt obgyn James Simon, MD, klinisch professor in de verloskunde en gynaecologie aan de George Washington University School of Medicine. in Washington, DC.

“Siliconen en hybride glijmiddelen op water- en siliconenbasis zijn eveneens veilig voor zowel seks als condooms. Glijmiddelen op oliebasis, vooral op minerale olie gebaseerde smeermiddelen, kunnen condooms aantasten – waardoor het risico op breuk toeneemt – en worden niet aanbevolen bij latexcondooms”, zegt Dr. Simon.

Het kan een pijnstiller zijn

Als u tijdens uw menstruatie symptomen ervaart zoals krampen, gevoelens van verdriet of depressie, kan seks u helpen hiermee om te gaan. Streicher zegt dat, omdat bij orgasmes endorfines vrijkomen – feel-good hormonen zoals oxytocine en dopamine – la petite mort in theorie ook sommige menstruatiesymptomen zou kunnen verminderen, hoewel er geen specifiek onderzoek is dat dit ondersteunt. Toch kan het geen kwaad om het te proberen, zegt ze.

Vrouwen met endometriose kunnen daarentegen meer pijn en andere symptomen ervaren tijdens hun menstruatie, evenals pijn die optreedt bij seksuele activiteit of een orgasme. Er zijn echter behandelingen beschikbaar en seks hoeft geen pijn te doen. Neem zo snel mogelijk contact op met uw arts; hoe eerder u iets zegt, hoe eerder u zich beter kunt voelen en weer van seks kunt genieten.

Je zult waarschijnlijk geil zijn

Het kan zijn dat u zich tijdens uw menstruatie meer opgewonden voelt vanwege de veranderingen in uw hormoonspiegels. Sommige vrouwen ervaren een verhoogde zin in seks als gevolg van een verhoogde bloedtoevoer naar het bekkengebied, wat kan leiden tot verhoogde gevoeligheid en opwinding. Maar voor sommige vrouwen kan deze extra gevoeligheid menstruatieseks ongemakkelijk maken. (Als je niet van seks houdt tijdens je menstruatie, zijn er opties voor anticonceptie die je menstruatie korter, lichter of minder vaak kunnen maken, of zelfs helemaal kunnen elimineren.)

Onthoud dat er niets schandelijks of vies is aan menstruatieseks; het is volkomen natuurlijk. Het komt erop neer dat u ervoor moet zorgen dat zowel u als uw partner zich op hun gemak voelen met de situatie. ‘Ga er niet van uit’, zegt Simon. “Open vragen met eerlijke antwoorden vooraf staan ​​voorop.”

Aanvullende rapportage door Amy Kraft.

Vergelijkbare berichten