Uit onderzoek blijkt dat jonge volwassenen geloven in mythes over zonbescherming

Uit onderzoek blijkt dat jonge volwassenen geloven in mythes over zonbescherming

Is zonnebrandcrème slechter voor je dan blootstelling aan de zon? Kan gehydrateerd blijven zonnebrand voorkomen? Is bruinen gezond? Te veel jonge volwassenen zouden zeggen dat het antwoord op al deze vragen ja is, zo blijkt uit een nieuw nationaal onderzoek in opdracht van het Orlando Health Cancer Institute in Florida.

Uit het onderzoek bleek dat bijna een derde (32 procent) van de volwassenen onder de 35 jaar het eens is met de stelling dat een kleurtje mensen er aantrekkelijker en gezonder uit laat zien, ondanks overvloedig wetenschappelijk verband tussen blootstelling aan de zon en huidkanker en vroegtijdige huidveroudering.

Uit het onderzoek bleek ook dat ongeveer 1 op de 7 (14 procent) volwassenen van 35 jaar en jonger denkt dat dagelijks gebruik van zonnebrandcrème schadelijker is voor de huid dan directe blootstelling aan de zon, terwijl bijna een kwart (23 procent) gelooft dat het drinken van water en gehydrateerd blijven zonnebrand voorkomt. .

De mythe van de ‘gezonde’ bruine kleur blijft bestaan

Er bestaat niet zoiets als een gezond kleurtje, zegt Rajesh Nair, MD, een oncologiechirurg bij het Orlando Health Cancer Institute. “Een zongebruinde huid vertegenwoordigt een verhoogd risico op een dodelijke ziekte”, zegt hij.

Huidkanker is veruit de meest voorkomende vorm van kanker in de Verenigde Staten.Slechts ongeveer 1 procent van de huidkankers is een bijzonder gevaarlijk type dat melanoom wordt genoemd, maar melanoom veroorzaakt de meerderheid van de sterfgevallen door huidkanker. In 2024 zullen ongeveer 100.000 nieuwe melanomen worden gediagnosticeerd, en naar verwachting zullen ruim 8.000 mensen als gevolg daarvan overlijden.

Beïnvloeders van sociale media verspreiden verkeerde informatie

Waar komen al deze misvattingen over zonnebrandcrème en blootstelling aan de zon vandaan? “Ik denk dat veel mensen hun informatie van TikTok, Instagram en Twitter halen, wat misschien niet echt legitiem is”, zegt Brianna Starr, een 29-jarige Floridaan, geciteerd in de mediaverklaring van het Orlando Health Center Institute. Starr's zus kreeg op 19-jarige leeftijd de diagnose melanoom, waardoor haar familie verbijsterd was.

Een snelle scroll door sociale media is voldoende om te zien waar veel van de verkeerde informatie vandaan komt. Dr. Nair zegt: “Er zijn talloze verhalen en posts van influencers met zeer uitgesproken meningen en gepolijste presentaties over de voordelen van langdurige, onbeschermde blootstelling aan de zon en de verschrikkelijke gevolgen van zonnebrandcrème. Deze berichten ontkennen of erkennen het zeer reële risico van door de zon veroorzaakte huidkanker niet.”

In één video zegt Shannonfairweatherr, een influencer die zichzelf ‘de grote zus van de hippie van Boston’ noemt: ‘Ik draag letterlijk geen zonnebrandcrème en ja, ik verbrand wel, maar ik weiger mijn huid te blokkeren voor de genezende stralen van de zon.’ In plaats van zonnebrandcrème gebruikt ze kokosolie. Ondanks dat ze het tegendeel beweert, biedt kokosolie geen enkele bescherming tegen de zon. Cacaoboter, saffloer, jojoba en babyolie ook niet.

Veiligheid van verschillende soorten zonnebrandmiddelen

Het is belangrijk om de oorzaak van deze afkeer van zonnebrandcrème te begrijpen, zegt Nair, en de angst voor chemicaliën waardoor veel jonge mensen niet bereid zijn zonnebrandcrème te gebruiken.

Niet alle zonnebrandmiddelen zijn van het chemische type dat door de huid wordt opgenomen, merkt Nair op. Minerale zonnebrandmiddelen zoals zinkoxide zitten op het buitenoppervlak van de huid, waar ze een fysieke barrière vormen die schadelijke UV-straling reflecteert.

Chemische zonnebrandmiddelen zijn duurzamer en beter bestand tegen zweet en water dan minerale zonnebrandmiddelen, maar er bestaat meer onzekerheid over de toxiciteit, zegt Nair, met bijzondere bezorgdheid over verbindingen in aërosolversies (sprayversies) die kunnen worden ingeademd.

De Environmental Working Group (EWG), een non-profitorganisatie, biedt een lijst met zonbeschermingsproducten die potentieel schadelijke chemicaliën mijden.

Toptips voor veiligheid tegen de zon

Naast het dragen van zonbeschermende kleding en het vermijden van de zon tijdens de spitsuren, geeft Nair een paar tips om de huid te beschermen met zonnebrandcrème:

  • Kies een zonnebrandcrème met een SPF-waarde van minimaal 30, die waterbestendig is en beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
  • Breng zonnebrandcrème aan voordat u naar buiten gaat. Dit is een veel voorkomende fout met zonnebrandcrème. Als u chemische zonnebrandcrème gebruikt, breng deze dan minimaal 15 minuten vóór blootstelling aan de zon aan, zodat deze volledig wordt opgenomen.
  • Opnieuw solliciteren. Breng minimaal elke twee uur meer zonnebrandcrème aan, of eerder als u nat of bezweet wordt.

Vergelijkbare berichten