Finasteride (Propecia en Proscar) voor mannelijke kaalheid kan ook het cholesterol verlagen

Finasteride (Propecia en Proscar) voor mannelijke kaalheid kan ook het cholesterol verlagen

Een medicijn dat wordt gebruikt om mannelijke kaalheid en vergrote prostaat bij miljoenen mensen over de hele wereld te behandelen, kan een onverwacht voordeel hebben als het gaat om de gezondheid van het hart.

In onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Illinois Urbana-Champaign (UIUC) ontdekten wetenschappers dat het medicijn finasteride (verkocht onder de merknamen Propecia en Proscar) het cholesterolgehalte en het algehele risico op hart- en vaatziekten kan verlagen.

Deze week gepubliceerd in de Tijdschrift voor Lipidenonderzoekbeschrijft het wetenschappelijke artikel een verband tussen het medicijn en een lager cholesterolgehalte bij mannen die tussen 2009 en 2016 deelnamen aan de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

Bovendien bleek uit tests bij muizen dat finasteride het totale plasmacholesterol verlaagde, de progressie van atherosclerose vertraagde en de ontsteking in de lever verlaagde.

“Een van de sterke punten van ons artikel is dat we vergelijkbare resultaten hebben gevonden bij zowel mensen als muizen”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Jaume Amengual, PhD, assistent-professor bij de afdeling voedingswetenschappen en menselijke voeding aan het UIUC’s College of Agricultural. Consumenten- en milieuwetenschappen. “Op basis van de antwoorden op de enquête hadden mannen die finasteride gebruikten een cholesterolgehalte dat 30 punten lager was dan mannen die het medicijn niet gebruikten. Min of meer was de cholesterolverlaging bij muizen in een vergelijkbare mate.”

Deze laatste studie ondersteunt eerder onderzoek dat suggereert dat finasteride de hartfunctie kan verbeteren.

Muizen en mannen zagen allebei de voordelen van Finasteride

Voor deze analyse hebben onderzoekers gebruik gemaakt van gegevens van 4.800 respondenten. In totaal meldden 155 mannen (allemaal mannen ouder dan 50) dat ze finasteride gebruikten. Hoewel de auteurs niet konden zeggen hoeveel of hoe lang de mannen in het onderzoek het medicijn hadden ingenomen, dachten ze dat het waarschijnlijk was dat ze dagelijkse doses van 1 milligram (mg) finasteride slikten voor haaruitval en 5 mg voor een vergrote prostaat.

In het muizengedeelte van het onderzoek dienden Dr. Amengual en zijn collega’s verschillende niveaus finasteride toe aan mannelijke muizen die genetisch vatbaar waren voor atherosclerose en die gedurende 12 weken een vetrijk en cholesterolrijk ‘westers’ dieet kregen.

Na de periode van drie maanden constateerden de wetenschappers dat muizen die een hoge dosis finasteride kregen, een lager cholesterolgehalte in het plasma en in de slagaders vertoonden. Er waren ook minder lipiden (vetverbindingen) en ontstekingsmarkers in de lever.

Hoe werkt Finasteride?

Finasteride werkt door een eiwit in de haarzakjes en de prostaatklier te blokkeren dat het geslachtshormoon testosteron activeert.

Amengual vermoedt dat testosteron een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan ​​van atherosclerose (een aandoening waarbij tandplak zich ophoopt op de slagaderwanden), omdat mannen deze hartziekte eerder op jongere leeftijd ontwikkelen dan vrouwen.

Als het muismodel in dit onderzoek zich vertaalt naar mensen, suggereren de bevindingen dat finasteride, door de vorming van de actieve vorm van testosteron te blokkeren, het cholesterol verlaagt, ontstekingen vermindert en de opbouw van tandplak vermindert, aldus David J. Maron, MD, de directeur preventieve cardiologie aan de Stanford University School of Medicine in Californië.

Hij voegt er echter aan toe dat de rol van testosteron bij de ontwikkeling van hartziekten complex is en nog niet volledig wordt begrepen.

“Er is tegenstrijdig bewijs dat testosteron ofwel een goede ofwel een slechte acteur is”, zegt dr. Maron, die niet bij het nieuwe onderzoek betrokken was.

Terwijl dit laatste onderzoek bijvoorbeeld aangeeft dat testosteron schadelijk kan zijn voor het hart, concludeerde een onderzoek uit 2017 dat lage testosteronniveaus ‘duidelijk geassocieerd waren met slechte cardiovasculaire uitkomsten’.

Het onderzoek is van potentieel ‘grote betekenis’, maar kent beperkingen

Om beter te begrijpen of finasteride een cardiovasculair voordeel kan bieden, zegt Brian Choi, MD, cardioloog en hoogleraar geneeskunde en radiologie aan de George Washington University in Washington, DC, dat gecontroleerde onderzoeken nodig zijn waarin mannen die gerandomiseerd zijn om finasteride of een placebo worden gevolgd op hartaanvallen en andere cardiovasculaire gebeurtenissen.

“Ik denk dat het op dit moment een sprong te ver is om te zeggen dat finasteride beslist het hart beschermt”, zegt dr. Choi, die niet bij het onderzoek betrokken was. “Op dit moment zou ik een patiënt niet vertellen om finasteride te gebruiken om het cardiovasculaire risico te verlagen. Dit is iets dat we meer moeten bestuderen.”

Maron noemde de resultaten “een opwindende observatie van potentieel grote betekenis”, maar benadrukte dat er onzekerheid bestaat over de manier waarop de resultaten van muisstudies zich vertalen naar mensen. Ook bevatten de onderzoeksgegevens van mannen geen informatie over de testosteronniveaus bij deelnemers, of over de duur en frequentie waarmee zij finasteride gebruikten.

Aanvullend onderzoek zou zich kunnen richten op vrouwen en transgenders

Toekomstig onderzoek zou kunnen kijken naar de manier waarop het medicijn vrouwen en transgenders beïnvloedt, aldus Amengual.

“Transgenders lopen ook een hoger risico op hart- en vaatziekten”, zegt hij. “Dit medicijn zou dus een potentieel gunstig effect kunnen hebben om hart- en vaatziekten te voorkomen, niet alleen bij cis-mannen, maar ook bij transgenders.”

Vergelijkbare berichten