Heb je yoghurt?  10 Recepten boordevol eiwitten om u te helpen de container af te maken

Heb je yoghurt? 10 Recepten boordevol eiwitten om u te helpen de container af te maken

Romige, pittige yoghurt is al duizenden jaren het favoriete voedsel van gezondheidsbewuste mensen. Er wordt aangenomen dat yoghurt ongeveer 8.000 jaar geleden voor het eerst werd gemaakt, toen iemand per ongeluk melk verwarmde en fermenteerde, volgens de Harvard TH Chan School of Public Health. Tegenwoordig wordt yoghurt nog steeds op een vergelijkbare manier gemaakt, door warme melk te combineren met goede bacteriën (specifiek Lactobacillus bulgaricus En Streptococcus thermophilus) die de natuurlijke suiker, of lactose, in de melk omzetten in melkzuur, wat yoghurt dik maakt en zijn zure smaak geeft.

Wanneer deze nuttige bacteriën de melk fermenteren tot yoghurt, vermenigvuldigen ze zich ook, waardoor een probiotische omgeving ontstaat waar het microbioom van degene die het consumeert ten goede kan komen. Om deze reden wordt yoghurt vaak aanbevolen door zowel artsen als diëtisten als een manier om de darmgezondheid te verbeteren.

Naast de darmversterkende voordelen is yoghurt ook een rijke eiwitbron, die volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bijna 9 gram (g) eiwit per verpakking van 6 ounce (oz) levert. Griekse yoghurt, die wordt gezeefd om veel van de vloeistof te verwijderen, bevat volgens gegevens van USDA zelfs meer eiwitten dan andere soorten, met meer dan 17 g eiwit per verpakking. Dit is belangrijk omdat, zoals uit een klein onderzoek blijkt, het eten van een eiwitrijke maaltijd, zoals een maaltijd met yoghurt, de verzadiging (het gevoel van volheid) en de cognitieve functie kan verbeteren.
Bovendien is yoghurt een uitstekende bron van biologisch beschikbaar (oftewel gemakkelijk door je lichaam opneembaar) calcium en een goede bron van vitamine A, B2 en B12, evenals kalium en fosfor, aldus een recensie.
Bij het kiezen van een gezonde yoghurt adviseert de Academie voor Voeding en Diëtetiek (AND) een vetvrije of vetarme variant om het verzadigde vet tot een minimum te beperken. AND moedigt mensen ook aan om pure, ongezoete yoghurt te kiezen (in plaats van gemengde of fruit-op-de-bodem-varianten) om de toegevoegde suikers te beperken. Er kan fruit bovenop worden geserveerd om de yoghurt op een meer natuurlijke manier te zoeten.

Om verschillende redenen geven sommige mensen er de voorkeur aan geen zuivelproducten in hun persoonlijke dieet op te nemen. Het goede nieuws is dat er elke dag meer en meer zuivelvrije versies van traditionele yoghurt op de markt komen en omdat veel ervan verrijkt zijn met calcium en vitamine D, kunnen ze een zeer gezonde vervanging zijn voor traditionele yoghurt. Wanneer u een zuivelvrije yoghurt kiest, zoek dan naar een yoghurt die verrijkt is en minimaal 6 tot 7 g eiwit per portie bevat. Versterkte yoghurt op basis van soja wordt over het algemeen als een goede keuze beschouwd.

Yoghurt is een typisch ontbijtproduct, maar het kan zoveel meer. Door zijn neutrale smaak kan yoghurt gemakkelijk de zoete of hartige kant op gaan. Er zijn zoveel manieren om van yoghurt te genieten, naast het simpelweg beleggen met bessen (maar we moeten zeggen: dat is ook heerlijk!). Hier zijn 10 manieren om te genieten van dit pittige, voedingsrijke en darmversterkende superfood!

Vergelijkbare berichten