Actief blijven op middelbare leeftijd levert tientallen jaren lang fysieke voordelen op

Actief blijven op middelbare leeftijd levert tientallen jaren lang fysieke voordelen op

Voor vrouwen van in de vijftig kan actief blijven of actief worden voor de levenskwaliteit betekenen wat geld in een 401k steken voor pensioensparen is: een investering die op de lange termijn vruchten zal afwerpen.

Regelmatig sporten op middelbare leeftijd hield sterk verband met de lichamelijke gezondheid op latere leeftijd, zelfs bij vrouwen die daar pas mee begonnen toen ze halverwege de vijftig waren, volgens een nieuwe studie die op 2 mei 2024 werd gepubliceerd in PLoS-geneeskunde.

Gecombineerd met bestaande onderzoeken draagt ​​dit nieuwe werk bij aan het groeiend bewijs van de voordelen van het behouden of aannemen van een actieve levensstijl op middelbare leeftijd, zegt Binh Nguyen, PhD, hoofdauteur en research fellow bij de Prevention Research Collaboration aan de Universiteit van Sydney in Australië .

“Onze bevindingen suggereren dat om rond de leeftijd van 70 jaar een goede lichamelijke gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven te behouden, men het niet eerder actief zijn kan compenseren door halverwege de jaren vijftig actief te worden. Het kan mogelijk zijn om halverwege het leven 'de klok terug te draaien' door veranderingen in levensstijl, zoals lichamelijke activiteit”, zegt dr. Nguyen.

Fysieke activiteit heeft bewezen voordelen voor het verbeteren van de gezondheid

De huidige Amerikaanse richtlijnen voor fysieke activiteit zijn 150 tot 300 minuten per week aan matige intensiteitsoefeningen, of 75 tot 150 minuten per week aan krachtige intensiteitsoefeningen, of een combinatie van beide. De richtlijnen bevelen ook spierversterkende activiteiten voor het hele lichaam aan van matige of grotere intensiteit, minstens twee dagen per week.
Die cijfers zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Veel onderzoeken tonen aan dat deze hoeveelheid de grootste voordelen oplevert voor het verminderen van het risico op hartziekten en beroertes (de twee belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten), diabetes type 2, sommige soorten kanker en zelfs sommige infectieziekten zoals COVID-19 en de griep. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen in de Verenigde Staten voldoet aan deze richtlijnen, hoewel dat percentage afneemt met de leeftijd.

Regelmatige lichaamsbeweging op middelbare leeftijd gekoppeld aan een betere levenskwaliteit later

Hoewel het verband tussen fysieke activiteit en gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven al eerder is aangetoond, zijn deze onderzoeken doorgaans van korte duur geweest, of hebben ze slechts naar één bepaald moment gekeken, aldus de auteurs. Het huidige onderzoek is uniek omdat het de fysieke activiteitsniveaus op meerdere tijdstippen tijdens de middelbare leeftijd bij vrouwen onderzocht om te onderzoeken hoe verschillende fysieke activiteitspatronen de kwaliteit van leven later beïnvloeden – vanuit zowel een fysiek als een mentaal gezondheidsperspectief, zegt Nguyen.

Voor deze studie gebruikten onderzoekers gegevens die vanaf 1996 met tussenpozen van drie jaar waren verzameld van meer dan 11.000 vrouwen in de Australian Longitudinal Study on Women's Health. De vrouwen waren tussen de 47 en 52 jaar oud toen het onderzoek begon.

Alle deelnemers werden ingedeeld in een van de drie groepen:

  • Voldoen aan de WHO-richtlijnen voor fysieke activiteit van 150 minuten activiteit per week gedurende de vijftien jaar dat ze werden gevolgd
  • Voldeed niet aan de richtlijnen toen het proces begon, maar begon er wel aan te voldoen op de leeftijd van 55, 60 of 65 jaar
  • Nooit voldoen aan de richtlijnen

De gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven werd beoordeeld met behulp van een samengestelde score voor lichamelijke gezondheid en een samengestelde score voor geestelijke gezondheid uit een enquête met 36 vragen over functionele gezondheid en welzijn.

Het fysieke deel van de enquête omvat vragen over de algemene gezondheid, activiteiten zoals lopen, traplopen, het uitvoeren van activiteiten zoals stofzuigen of bowlen, en hoe fysieke gezondheidsproblemen de dagelijkse activiteiten verstoren. De emotionele gezondheidsvragen hebben betrekking op de mate waarin hun dagelijks leven en activiteiten worden beïnvloed door emotionele problemen of fysieke pijn.

Vrouwen die consistent aan de richtlijnen voor lichamelijke activiteit voldeden en vrouwen die op 55-jarige leeftijd voor het eerst aan de richtlijnen begonnen te voldoen, hadden gemiddeld een 3-punts hogere fysieke samengestelde score. Het effect van fysieke activiteit op de fysieke kwaliteit van leven is significant, zelfs na controle voor sociaal-economische factoren en reeds bestaande gezondheidsdiagnoses. Er was echter geen significant verband tussen fysieke activiteit en het mentale en emotionele deel van het onderzoek.

“We ontdekten dat het consistent voldoen aan de WHO-richtlijnen voor fysieke activiteit (150 minuten activiteit per week) gedurende 15 jaar geassocieerd was met een betere lichamelijke gezondheid op latere leeftijd, vergeleken met het helemaal niet voldoen aan de richtlijnen”, zegt Nguyen.

“Ik hoop dat de onderzoeksresultaten vrouwen van middelbare leeftijd inspireren om actief te blijven of hun activiteit te stimuleren. Idealiter zouden vrouwen hun activiteitsniveau moeten verhogen om op 55-jarige leeftijd aan de richtlijnen voor fysieke activiteit te voldoen”, zegt Nguyen.

Het is nog niet te laat om lichamelijk actief te worden

Over het geheel genomen is dit een geweldige boodschap voor de volksgezondheid, omdat het andere reeds gepubliceerde literatuur ondersteunt die hetzelfde suggereert, zegt Deborah Kado, MD, geriater bij Stanford Health en mededirecteur van het Stanford Longevity Center, beide in Palo Alto, Californië.

“Ik denk dat het altijd geruststellend is om bewijs te vinden dat suggereert dat als iemand de moeite neemt om gedrag te veranderen, dit met positieve beloningen zal worden beloond – in dit geval jaren later een betere zelfgerapporteerde lichamelijke gezondheid”, zegt Dr. Kado, die niet bij het onderzoek betrokken was. “Dus als iemand al lichamelijk actief is en aan de richtlijn van een week van 150 minuten voldoet, zouden deze studieresultaten hen ondersteunen om door te willen gaan met wat ze doen. Voor degenen die niet fysiek actief zijn om aan de wekelijkse richtlijn van 150 minuten te voldoen, zou de boodschap misschien moeten zijn: 'het is niet te laat om te beginnen'”, zegt Kado.

De verzamelde gegevens over fysieke activiteit en de fysieke en mentale gezondheidsbeoordelingen waren allemaal zelfgerapporteerd, en de beoordelingen zijn subjectieve metingen, zegt Kado. “Je moet dus voorzichtig zijn bij het toekennen van causaliteit, wat betekent dat we niet kunnen concluderen dat het zeker de fysieke activiteit was en niet iets anders dat had kunnen resulteren in een betere zelfgerapporteerde fysieke gezondheid”, zegt ze.

Mannen zouden waarschijnlijk ook profiteren van regelmatige lichaamsbeweging

“Hoewel er veel verschillen zijn tussen vrouwen en mannen, denk ik dat op het gebied van fysieke activiteit beide geslachten baat hebben bij voortgezette of toegenomen regelmatige fysieke activiteit naarmate ze ouder worden”, zegt Kado.

Het verband tussen fysieke activiteit en geestelijke gezondheid was niet zo sterk

Is het verrassend dat de mentale en emotionele gezondheid niet werd verbeterd door regelmatige en consistente lichaamsbeweging? Het is niet zo dat de geestelijke gezondheid niet is verbeterd, het is gewoon niet zo veel verbeterd, zegt Nguyen. “Er kunnen verschillende redenen zijn waarom we zwakkere effecten op de geestelijke gezondheidscomponenten van de kwaliteit van leven hebben waargenomen. Misschien was de onderzoeksperiode niet lang genoeg om de volledige effecten te zien, of zou fysieke activiteit de fysieke en mentale gezondheidscomponenten van de kwaliteit van leven anders kunnen beïnvloeden”, zegt ze.

Uit veel onderzoeken is gebleken dat lichamelijke activiteit om vele redenen een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid, waaronder het verminderen van angstgevoelens, het verbeteren van de slaap en het helpen bij het beheersen van stress.

Zelfs korte periodes van beweging tellen mee voor de wekelijkse activiteitsdoelen

Je hoeft niet elke week uren in de sportschool door te brengen om aan de activiteitenrichtlijnen te voldoen (tenzij je dat natuurlijk wilt). Elk klein beetje extra activiteit dat je tijdens de week krijgt, telt, inclusief dingen als de trap nemen of een fietstocht van 10 minuten door de buurt maken.

Terwijl eerdere aanbevelingen stelden dat een ‘oefening’ minstens tien minuten moest duren om te kunnen meetellen voor de wekelijkse fitnessdoelen, zegt de meest recente richtlijn dat elke activiteit – zelfs zaken als een stevige wandeling over de parkeerplaats of het stofzuigen van het huis – telt. richting uw dagelijkse activiteitendoelen.

Vergelijkbare berichten