Deze eenvoudige oefeningen kunnen chemotherapie-geïnduceerde neuropathie voorkomen

Deze eenvoudige oefeningen kunnen chemotherapie-geïnduceerde neuropathie voorkomen

Mensen die tijdens hun chemotherapiebehandeling eenvoudige oefeningen doen met een fysiotherapeut, verkleinen mogelijk de kans op het ontwikkelen van chemotherapiegerelateerde neuropathie, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Uit het gerandomiseerde klinische onderzoek bleek dat training de kans op chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie (CIPN) met 50 tot 70 procent verminderde, afhankelijk van het type chemotherapie dat werd gebruikt.

Deze bevindingen laten zien dat deze slopende symptomen niet alleen aangepakt kunnen worden, maar ook voorkomen kunnen worden, zegt de hoofdauteur, Fiona Streckmann, PhD, onderzoeker bij de afdeling Sport, Beweging en Gezondheid aan de Universiteit van Bazel in Zwitserland.

“Dit kan patiënten in staat stellen om bij te dragen aan hun eigen gezondheid en hun kwaliteit van leven te behouden terwijl ze hun optimale kankertherapie ontvangen”, zegt Dr. Streckmann.

De meerderheid van de mensen die een kankerbehandeling ondergaan, ontwikkelt neuropathie

Door de verbetering van kankertherapieën in de loop der jaren en de hogere overlevingskansen, is de kwaliteit van leven na herstel steeds belangrijker geworden. Helaas kunnen veel kankermedicijnen, waaronder chemotherapie en moderne immuuntherapieën, de zenuwen aanvallen samen met de tumorcellen en neuropathie veroorzaken, waardoor 65 tot 85 procent van de patiënten pijn, evenwichtsproblemen of gevoelens van gevoelloosheid, branderigheid of tintelingen ervaart, zegt Katie Schmitt, DPT, een oncologisch fysiotherapeut bij het Hollings Cancer Center aan de Medical University of South Carolina in Charleston, die niet betrokken was bij deze studie.

“Mensen hebben me verteld dat het voelt alsof ze op rotsen lopen, gevoelloosheid of als een bankschroef. In de handen kan (neuropathie) het moeilijk maken om dingen vast te pakken en dagelijkse activiteiten uit te voeren, en in de benen en voeten kan het problemen met evenwicht en lopen veroorzaken”, zegt ze.

Volgens de auteurs kunnen deze slopende symptomen verdwijnen nadat de kankerbehandeling is gestopt, maar in ongeveer 50 procent van de gevallen worden ze chronisch.

Er zijn een paar medicijnen die soms kunnen helpen bij de symptomen van neuropathie, maar geen enkel medicijn verbetert consequent de niet-pijnlijke symptomen zoals gevoelloosheid of tintelingen.

Eenvoudige oefeningen twee keer per week verminderen de incidentie van neuropathie

Om erachter te komen of bepaalde oefeningen de symptomen en het ontstaan ​​van CIPN konden verminderen, verdeelden Streckmann en een Duits onderzoeksteam willekeurig 158 mensen die chemotherapie kregen (oxaliplatine of vinca-alkaloïden) in een van de drie behandelingsgroepen:

  1. Sensorimotorische training twee keer per week gedurende 15 tot 30 minuten per sessie: Deze oefeningen waren gericht op evenwicht, zoals staan ​​met één voet voor de andere, alsof je op een evenwichtsbalk staat. Mensen in deze groep deden 4 oefeningen per sessie. Elke oefening werd 3 keer uitgevoerd gedurende 20 seconden, met 40 seconden rust tussen de sets.
  2. Full body vibration training twee keer per week gedurende 15 tot 30 minuten per sessie: Patiënten zouden op een zijwaarts afwisselend vibratieplatform staan ​​op hun voorvoeten (voorkant van de voeten) gedurende 4 sets van 30 tot 60 seconden vibratieperioden, gevolgd door een minuut rust. Het snelle schommelen van het platform veroorzaakt een kantelbeweging van het bekken (zoals bij lopen), maar veel frequenter. Dit activeert spieren in de benen, buik en omhoog door de kern.
  3. Standaardzorg: Chemo en aanbevolen medicijnen, maar geen fysiotherapie

De fysiotherapie-oefensessies werden uitgevoerd in dezelfde periode als de chemotherapiebehandelingen. De oncologen die de deelnemers aan het onderzoek behandelden, werd gevraagd om bij regelmatige bezoeken te vragen naar symptomen van neuropathie, en de deelnemers werden 12 weken na het voltooien van hun chemotherapie beoordeeld.

Uit regelmatige onderzoeken in de daaropvolgende vijf jaar bleek dat ongeveer 70 procent van de controlegroep (degenen die de standaardzorg ontvingen) CIPN ontwikkelde, vergeleken met 30 procent in de sensomotorische traininggroep en 41 procent in de whole body vibration groep.

Met andere woorden: de oefeningen die gelijktijdig met de chemotherapie werden gedaan, verminderden de kans op zenuwschade met 50 tot 70 procent.

Degenen in de oefeninterventiegroepen kregen een betere balanscontrole en verminderden neuropathische symptomen, zoals pijn en tintelingen, vergeleken met de controlegroep. Ze rapporteerden ook een betere kwaliteit van leven, hoefden minder vaak hun dosis kankermedicatie te verlagen en hadden minder kans dan de gebruikelijke zorggroep om te overlijden in de vijf jaar na chemotherapie.

Deze bevindingen laten zien dat lichaamsbeweging serieuzer genomen moet worden als een veelbelovende optie om het risico op neuropathie veroorzaakt door chemotherapie te verminderen, aangezien er een gebrek is aan behandelingsopties, aldus Streckmann.

De afname van neuropathie in de oefengroepen komt overeen met wat Dr. Schmitt zelf ziet in haar werk met kankerpatiënten, zegt ze. Ze voegt toe dat sommige mensen zo’n pijnlijke neuropathie ervaren dat hun chemotherapiedoses moeten worden verlaagd, wat gevolgen kan hebben voor de resultaten.

“Ik vind het geweldig dat ze de interventies 24 tot 48 uur na de introductie van de chemotherapie zijn begonnen. Dat is logisch, gezien de grote bijwerking die neuropathie voor de meeste patiënten heeft”, zegt Schmitt. “Deze oefeningen kunnen mensen helpen om hun optimale behandeling te krijgen en sterker door hun behandeling heen te komen.”

Chemo-geïnduceerde neuropathie hoeft niet onvermijdelijk te zijn

In de wereld van de kankerbehandeling wordt vaak aangenomen dat neuropathie een onvermijdelijke bijwerking van chemotherapie is, zegt Schmitt.

“Dat is niet het juiste antwoord. We weten dat we oefeninterventies als deze kunnen gebruiken om een ​​groot verschil te maken, en dat is iets dat deze studie heel goed laat zien,” zegt ze.

Schmitt is van mening dat naarmate het bewijs voor deze oefeningen toeneemt, het een standaardbehandeling zou kunnen worden die samen met chemotherapie wordt gegeven om neuropathie te verminderen.

Een trainingsprogramma wordt mogelijk niet door iedereen geaccepteerd

De studie had wel een paar beperkingen. Slechts ongeveer 10 procent van de gescreende patiënten kwam in de proef terecht, wat suggereert dat dit type interventie niet voor iedereen is. De gemiddelde leeftijd was 49 jaar (deelnemers waren voornamelijk jongere mensen met lymfoom), wat ongeveer 20 jaar jonger is dan de mediane leeftijd van mensen in de Verenigde Staten met de diagnose kanker. Tot slot woonde ongeveer 1 op de 4 mensen niet genoeg van de oefensessies bij om in de resultaten te worden opgenomen, wat een van de uitdagingen van dit type interventie benadrukt.

Een kankerdiagnose en alles wat daarbij hoort, kan op veel fronten heel moeilijk zijn, zegt Schmitt. Het kan angst, veel emoties en uitdagingen veroorzaken vanwege de tijd die behandelingen en afspraken in beslag nemen en hoe je je tijdens het proces voelt, zegt ze.

“Het toevoegen van een andere verplichting zoals de oefeningen in deze studie kan moeilijk zijn, maar er zijn veel voordelen. Het kan niet alleen helpen om uw symptomen te beheersen en (helpen) uw behandeling te voltooien, maar het kan u ook meer het gevoel geven dat u de controle heeft tijdens een proces waarin u vaak niet de controle kunt hebben,” zegt ze.

Vergelijkbare berichten