Waarom u nooit make-up in bed moet dragen (en hoe u deze op de juiste manier kunt verwijderen)

Waarom u nooit make-up in bed moet dragen (en hoe u deze op de juiste manier kunt verwijderen)

Make-up kan een gezonde vorm van zelfexpressie zijn. Om nog maar te zwijgen: het kan leuk zijn, ook wanneer feestdagen zoals Halloween plaatsvinden en schmink deel uitmaakt van je kostuum.

Maar als u regelmatig make-up draagt, kunt u last krijgen van enkele vervelende bijwerkingen, vooral als u deze niet op de juiste manier verwijdert voordat u naar bed gaat. “Slapen met make-up is een slecht idee”, zegt Debra Wattenberg, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog gevestigd in New York City. “Het verstopt je poriën, doet je huid ontsteken, maakt het dof en zorgt voor meer rimpels.”

Onthouden dat je make-up moet verwijderen voordat je gaat slapen, is stap nr. 1. Stap nr. 2 is begrijpen hoe je dit op de juiste manier kunt doen om je huid er gezond uit te laten zien en aan te laten voelen. Lees verder om te ontdekken waarom slapen met make-up een grote no-go is, en hoe u uw producten op de juiste manier kunt verwijderen voordat u naar bed gaat.

Wat gebeurt er als je je make-up niet verwijdert voordat je gaat slapen?

’s Nachts geneest je huid zichzelf, en slapen met make-up verstoort dit proces.

“Er schuilt enige waarheid in de term ‘schoonheidsslaapje'”, zegt Jamie R. Manning, MD, een dubbel board-gecertificeerde dermatoloog en Mohs-chirurg met een specialiteit in huidkankerchirurgie en cosmetische en procedurele dermatologie. “Overdag fungeert de huid als een beschermende barrière om schade door de zon en oxidatieve stress af te weren, terwijl de huid ’s nachts in de herstelmodus kan gaan, waarbij cellen en weefsels worden geregenereerd en opnieuw opgebouwd”, legt Dr. Manning uit.

Dr. Wattenberg zegt dat het dragen van make-up ’s nachts “verhindert dat je huid ademt en geneest, waardoor je huid meer vrije radicalen aanmaakt en je poriën verstopt.”

Vrije radicalen zijn stoffen die ontstekingen veroorzaken en roodheid en dofheid in de huid veroorzaken. “Vrije radicalen vernietigen collageen en veroorzaken ook rimpels, verstopte poriën, acne en mee-eters”, voegt Wattenberg toe. Onderzoek heeft aangetoond hoe het ontstaan ​​van vrije radicalen, bijvoorbeeld door zon- en luchtvervuiling, of door chemicaliën die op de huid worden aangebracht, het verouderingsproces kan versnellen.

De American Academy of Dermatology (AAD) voegt eraan toe dat sommige chemicaliën in cosmetica kunnen bijdragen aan acne, dus een nachtelijke gezichtswasroutine is van cruciaal belang.

Als je make-up draagt ​​voor Halloween, overweeg dan om producten te gebruiken die je al hebt (zoals je zwarte eyeliner om dramatische kattenogen en snorharen te maken) in plaats van kostuummake-up, die mogelijk irriterende ingrediënten bevat en moeilijker te verwijderen is, aldus Baylor College. van de geneeskunde.

Als u een huidaandoening heeft zoals eczeem of psoriasis, is het bovendien belangrijk om make-up vóór het slapengaan goed te verwijderen om de symptomen onder controle te houden. “De meeste huidaandoeningen zullen negatief worden beïnvloed door slapen met make-up”, zegt Wattenberg.

Wanneer u uw gezicht ’s avonds wast, zorg er dan voor dat u de oogcontour verzorgt. Het ’s nachts laten zitten van oogschaduw, eyeliner en mascara kan bijdragen aan oogliddermatitis, wat volgens de Cleveland Clinic gebeurt wanneer uw ooglid in contact komt met een irriterend middel, waardoor roodheid en schilfering ontstaat. Een ander mogelijk resultaat van het ’s nachts dragen van oogmake-up is een varkenskot, “die ontstaat wanneer de kleine haarzakjes en talgklieren op het ooglid geblokkeerd zijn”, voegt Manning eraan toe.

Hoe u make-up op de juiste manier van de huid verwijdert

“Door je gezicht te wassen en de juiste vochtinbrengende crème aan te brengen, creëer je de perfecte omgeving waarin je huid kan vernieuwen en genezen”, zegt Wattenberg.

Als je make-up laat zitten, gebeurt het tegenovergestelde. “Slaap is het moment waarop uw huid veel werk doet met de vernieuwing van huidcellen”, zegt Angela Lamb, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog en vice-voorzitter van klinische operaties aan de Icahn School of Medicine op Mount Sinai in New York City. “Dus als je met je make-up slaapt, is het moeilijk om dit te laten gebeuren.”

Volg deze do’s en don’ts voor het verwijderen van make-up om een ​​gezonde huid te behouden.

Overweeg een dubbele reiniging

“Als je alleen maar een milde reiniger gebruikt, blijft er vaak een dun laagje make-up op je huid achter”, zegt Wattenberg. Dat is waar dubbele reiniging om de hoek komt kijken.

Voordat je een zachte reiniger of exfoliator aanbrengt (dat wil zeggen, die zonder alcohol), veeg je een op olie gebaseerd reinigingsmiddel of micellair water op je huid. Als je nog nooit van dit laatste hebt gehoord, beschouw het dan als een moderne toner – behalve dat het zachter is voor de gevoelige huid omdat het geen alcohol bevat, aldus de Cleveland Clinic. In plaats daarvan is micellair water een product op waterbasis dat vochtinbrengende crèmes en milde oppervlakteactieve stoffen bevat die samen kunnen helpen make-up, vuil en overtollige olie van de huid te verwijderen. Om het te gebruiken, giet je micellair water in je handen en masseer je het vervolgens op je gezicht of giet je het op een wattenschijfje om je make-up voorzichtig te verwijderen, suggereert de Cleveland Clinic.

Gebruik niet zomaar een oude make-up verwijderaar

“Alle make-up verwijderaars zijn niet gelijk”, zegt Wattenberg. “De meeste bevatten geurstoffen, oppervlakteactieve stoffen, emulgatoren en formaldehyde-afgevende stoffen – elk van de ingrediënten kan irriterend zijn.” (De Campaign for Safe Cosmetics merkt ook op dat twijfelachtige ingrediënten zoals formaldehyde-releasers in veel producten voor persoonlijke verzorging worden gebruikt.)

Overweeg om voor de zekerheid bij het micellaire water te blijven of zoek naar producten die geurvrij zijn en deze ingrediënten niet bevatten.

Vermijd ook make-upverwijderende doekjes. “Ze bevatten vaak conserveermiddelen die irriterend kunnen zijn”, zegt Lamb. “Het is beter om gewoon je gezicht te wassen, vooral als je make-up hebt gedragen.”

Wat nog erger is, is als je de huid scrubt met die make-updoekjes. “Het schrobben van je gezicht en ogen met make-updoekjes kan ook ontstekingen veroorzaken en microscheurtjes in de huid veroorzaken”, zegt Manning, eraan toevoegend dat doekjes doorgaans niet biologisch afbreekbaar zijn en dus schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Ga voorzichtig met de huid om

Het schrobben van de huid is in het algemeen een nee-nee, omdat het irritatie veroorzaakt, merkt de AAD op.

Spoel na het reinigen eventuele resten van het reinigingsmiddel af en dep je huid vervolgens met een handdoek zodat er wat vocht achterblijft, aldus Mayo Clinic. Wrijf niet over je huid om deze te drogen, volgens het University of Tennessee Medical Center, omdat dit te veel vocht verwijdert.

Sla een vochtinbrengende crème niet over

Een vochtinbrengende crème moet een essentieel onderdeel zijn van uw avondverzorgingsroutine. Als je gewend bent om make-up ’s nachts te laten zitten, kan je huid droog zijn, zegt Manning, wat deze stap extra belangrijk maakt. Vochtinbrengende crèmes bevatten stoffen die helpen water op je huid vast te houden, waardoor uitdroging wordt voorkomen, aldus Harvard Health Publishing. Nadat u uw huid droogdept, brengt u onmiddellijk uw vochtinbrengende crème naar keuze aan (tenzij u bijvoorbeeld eerst een serum aanbrengt). Volgens de AAD houdt het aanbrengen van een vochtinbrengende crème op een vochtige huid het vocht vast, zodat je vochtinbrengende crème effectiever is. Over welk type u moet gebruiken, praat met een dermatoloog die opties kan voorstellen op basis van uw huidtype, voegt de AAD toe.

Vergelijkbare berichten