Hyaluronzuur: definitie, voordelen en de beste serums

Hyaluronzuur: definitie, voordelen en de beste serums

Als er één huidverzorgingsingrediënt is dat ervoor zorgt dat je snel een gehydrateerde huid krijgt, dan is het hyaluronzuur. Je vindt het als een actief ingrediënt in vrijwel elke huidverzorgingsproductcategorie onder de zon: serums, reinigingsmiddelen, vochtinbrengende crèmes en meer. Er is een reden waarom het alomtegenwoordig is: hyaluronzuur doet niet alleen geweldig werk als het gaat om het hydrateren van de huid, maar het minimaliseert ook de tekenen van veroudering, omdat een dikke, gehydrateerde huid fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar maakt.

Hier is een wetenschappelijke gids die de basisbeginselen van hyaluronzuur behandelt.

Wat is hyaluronzuur?

Technisch gezien is het volgens onderzoek een groep suikermoleculen die polysachariden worden genoemd. Deze moleculen werken verzachtend en smerend, en ze worden van nature aangetroffen in de bindweefsels van het lichaam, merkt de Cleveland Clinic op.

Na verloop van tijd nemen de hyaluronzuurvoorraden in uw lichaam af. Uit onderzoek blijkt dat leeftijd één reden is, maar volgens een ander onderzoek versnellen omgevingsfactoren – zoals roken en luchtvervuiling – dit proces ook. Dat is het slechte nieuws.

Het goede nieuws is dat actuele producten met hyaluronzuur, hetzij als onderdeel van de ingrediëntenlijst in een vochtinbrengende crème of als de ster van een serum, kunnen helpen die uitgeputte winkels weer op te bouwen, zegt Bonnie Gasquet, MD, internist bij Studio Health. medisch centrum in Belle Chasse, Louisiana.

“Hyaluronzuur trekt watermoleculen aan en bindt zich eraan en verhoogt het watergehalte van de huid”, zegt Shari Marchbein, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog in een privépraktijk in New York City. Het kan meer dan 1000 keer zijn gewicht aan water opnemen, zegt Dr. Marchbein.

VERWANT: De huidverzorgingswoordenlijst die elke vrouw nodig heeft

Wat zijn de voordelen van hyaluronzuur?

Het belangrijkste voordeel van hyaluronzuur is hydratatie en dat ongelooflijke vermogen om vocht vast te houden. Om te begrijpen hoe belangrijk vocht is voor de huid, moet je eerst weten dat een uitgedroogde huid – wanneer de bovenste laag van de huid niet genoeg water heeft – er droog, ruw en schilferig uitziet, zegt Marchbein.

Het is niet alleen een kwestie van esthetiek. Een droge huid kan gevaarlijk zijn. “Een slecht gehydrateerde huid is niet in staat een goed intacte huidbarrière in stand te houden, waardoor de huid kwetsbaarder wordt voor schade door externe en omgevingsbronnen”, zegt Marchbein. Wanneer de huidbarrière niet intact is, kunnen er bacteriën binnenkomen, wat volgens een onderzoek tot infecties kan leiden. Volgens onderzoek kunnen aangetaste huidbarrières een rol spelen bij veel huidaandoeningen, waaronder een droge huid, atopische dermatitis, rosacea en acne..

Een gehydrateerde huid is dus wat je wilt. “Huidhydratatie is belangrijk omdat een gehydrateerde huid er voller, gezonder en levendiger uitziet”, zegt Marchbein. Het ziet er ook jonger uit, als dat een van je doelen is. Volgens onderzoek, huidveroudering wordt in verband gebracht met verlies van huidvocht, en hyaluronzuur is het belangrijkste ingrediënt als het gaat om het bestrijden of omkeren van deze symptomen. “Vanwege zijn watertrekkende eigenschappen kan hyaluronzuur verfijnen en verouderen in die droge, verzonken of ‘crêpe’ gebieden”, zegt Dr. Gasquet. Uit één onderzoek bleek dat vrij verkrijgbare antirimpelcrèmes met hyaluronzuur de diepte van de rimpels rond de lippen en ogen in een periode van drie maanden met 10 tot 20 procent verminderden. De strakheid van de huid verbeterde ook met 13 tot 30 procent.

Gasquet raadt aan om in de winter producten met hyaluronzuur te gebruiken, vooral wanneer de huid de neiging heeft het droogst te zijn. Maar zelfs degenen die niet tegen droogheid vechten, zullen hyaluronzuur aan hun huidverzorgingsroutine willen toevoegen. Kenneth Rothaus, MD, een gecertificeerde plastisch chirurg bij Rothaus Plastic Surgery in New York City, zegt dat het verantwoordelijk is voor het geven van een gezonde glans aan de huid. Marchbein beveelt een vochtinbrengende crème boordevol hyaluronzuur aan voor mensen van alle leeftijden. “Het is nooit te vroeg om met een goede huidverzorgingsroutine te beginnen”, zegt ze.

VERWANT: 13 natuurlijke remedies voor een droge huid die u thuis kunt maken

De 3 soorten hyaluronzuur: hoe ze verschillen

Er zijn drie soorten hyaluronzuur:

 1. Gehydrolyseerd hyaluronzuur is hyaluronzuur dat is opgesplitst in elementen die klein genoeg zijn om de huid binnen te dringen, zegt Gasquet. Het is vochtinbrengend, maar niet de meest vochtinbrengende optie, dus het is het beste voor mensen met een vette of gecombineerde huid, omdat deze huidtypes overmatig hydrateren willen voorkomen.
 2. Hyaluronzuur dringt dieper in de huid en levert nog betere resultaten op, hoewel de effecten niet erg langdurig zijn, zegt Gasquet. “Natriumhyaluronaat is het beste voor mensen met een normale huid, omdat het vocht naar binnen laat sijpelen, maar je hebt niet echt een zwaar, langdurig effect nodig.” Dit is het ingrediënt dat je waarschijnlijk in serums aantreft.
 3. Natriumgeacetyleerd hyaluronaat heeft de voordelen van natriumhyaluronaat, maar met langduriger resultaat. Het is het beste voor mensen die vocht nodig hebben, zoals mensen met een droge huid, mensen die in een droog klimaat leven of mensen die op zoek zijn naar een product voor de droge wintermaanden.

Er is ook opneembaar hyaluronzuur, een capsule gevuld met het actieve ingrediënt. Het idee is dat door het nemen van een supplement de hoeveelheid hyaluronzuur stabiel blijft en dat de effecten aanhouden, zo blijkt uit één onderzoek. En het lijkt te werken: de onderzoekers ontdekten dat deelnemers die twaalf weken lang 120 milligram (mg) hyaluronzuur per dag slikten, hun huidrimpels en hun algehele huidconditie verbeterden. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan naar oraal hyaluronzuur.

VERWANT: 9 dingen die u moet weten voordat u laserresurfacing ondergaat

Heeft hyaluronzuur nog bijwerkingen?

Hyaluronzuur is over het algemeen veilig voor alle huidtypes en leidt doorgaans niet tot bijwerkingen als het plaatselijk wordt aangebracht, zegt Marchbein. “Hyaluronzuur is een natuurlijke stof in onze huid en daarom mag je geen problemen verwachten”, zegt Dr. Rothaus. “Wanneer patiënten klagen over huiduitslag of andere problemen die verband houden met producten die hyaluronzuur bevatten, is dit vaak het gevolg van een probleem met een ander ingrediënt, zoals een van de conserveermiddelen.” Conserveermiddelen verlengen de levensduur van een product, maar sommige, waaronder parabenen, formaldehyde-afgifte en isothiazolinonen, kunnen volgens DermNet tot irritatie leiden.

Marchbein wijst erop dat hyaluronzuur ook wordt aangetroffen in een groot aantal injecteerbare vulstoffen, en hoewel het ingrediënt zelf veilig is, kan de procedure riskant zijn en moet worden uitgevoerd door een arts die is gecertificeerd door de American Board of Dermatology of de American Board of Plastic. Chirurgie.

VERWANT: Een gedetailleerde gids over collageen en hoe u uw productie kunt opvoeren

Hyaluronzuur gebruiken: waar u op moet letten bij een actueel product

Noem een ​​huidverzorgingscategorie en er is waarschijnlijk een product met hyaluronzuur. Je vindt het ingrediënt in tal van producten, waaronder:

 • Serums
 • Bladmaskers
 • Oogcrèmes
 • Vochtinbrengende crèmes
 • Reinigingsmiddelen
 • Lipbehandelingen

Voordat u een actueel product koopt, volgt u deze stappen:

Controleer op allergenen en vitamine C

Pas op voor ingrediënten waarvoor u allergisch bent of die u in het verleden irritatie hebben veroorzaakt, zegt Gasquet.

Zoek naar een hyaluronzuurproduct dat ook vitamine C als ingrediënt vermeldt. Volgens de Cleveland Clinic werken de twee ingrediënten samen om de effectiviteit te vergroten.

VERWANT: Alles wat u moet weten over vitamine C-serums

Zoek naar het molecuulgewicht

Wanneer u naar een product zoekt, controleer dan of het molecuulgewicht ervan wordt vermeld. Dit is niet altijd het geval, maar het is de moeite waard om ernaar te zoeken, omdat het u een idee kan geven van hoe effectief het product zal zijn. Zuren met een lager molecuulgewicht (bijvoorbeeld 50 kilodalton versus 2.000) kunnen gemakkelijker door de huid dringen en blijken effectiever te zijn in het bestrijden van rimpels, blijkt uit een onderzoek.. Uit die studie bleek dat zelfs een concentratie van 0,1 procent hyaluronzuur leidde tot verhoogde hydratatie en elasticiteit, hoewel de meeste producten 1 of 2 procent zullen bevatten.

Kijk of alcohol wordt vermeld

Alcohol kan de hydraterende voordelen van het ingrediënt tegenwerken. “Isopropylalcohol is erg uitdrogend en kan de huid kwetsbaar maken voor barsten, waardoor de huid kan scheuren en mogelijk irriterende stoffen en bacteriën kunnen binnendringen waar ze niet thuishoren”, zegt Gasquet. “Bovendien kan het ‘uitdrogende effect’ ervoor zorgen dat de cellen minder mollig worden, het tegenovergestelde effect van wat we willen.” Ze zegt te kijken waar alcohol op de ingrediëntenlijst staat. De ingrediënten worden vermeld in volgorde van concentratie, dus als het een van de eerste zes ingrediënten is, kan het product aan het drogen zijn, zegt Gasquet.

Vermijd geur

Nazanin Saedi, MD, afdelingsvoorzitter van het Laser and Aesthetics Surgery Center bij Dermatology Associates of Plymouth Meeting in Pennsylvania, zegt dat producten met toegevoegde geur irritatie of puistjes kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid, dus het is het beste om hier weg te blijven. Geur kan ook leiden tot contactdermatitis, een huiduitslag die minuten tot dagen na contact met een trigger kan optreden, zegt Cleveland Clinic.

VERWANT: De beste vochtinbrengende crèmes voor een droge winterhuid, volgens dermatologen

Schroom niet voor water

Vaak zul je zien dat water het eerste ingrediënt van je hyaluronzuurproduct is. Het lijkt misschien een nutteloos ingrediënt, alsof het het product verdunt, maar het helpt juist om het hyaluronzuur effectiever te maken. “Als je een product hebt dat meer op water is gebaseerd – in plaats van een crème, olie of gel – kan het product gemakkelijker door de huid dringen”, zegt Gasquet.

5 huidverzorgingsproducten met hyaluronzuur die dermatologen aanbevelen

 1. Neutrogena Hydro Boost hydraterend serum (Neutrogena.com) is hydraterend en wordt goed verdragen door de gevoelige huid.
 2. Clinique Moisture Surge 72-uurs lipideaanvullende vochtinbrengende crème (Ulta.com) bevat natriumhyaluronaat en geen geur, wat betekent dat het zacht is voor de gevoelige huid.
 3. CeraVe Hydraterend hyaluronzuurserum (Ulta.com) is gemakkelijk te vinden, zacht voor de huid en combineert hyaluronzuur met vochtvasthoudende ceramiden.
 4. SkinCeuticals Hyaluronzuurversterker (HA) (SkinCeuticals.com) is een cultfavoriet en bevat een concentratie van 1,3 procent hyaluronzuur.
 5. Neutrogena Hydro Boost Reinigingsgel en olievrije make-up verwijderaar met hyaluronzuur (Neutrogena.com) is een reiniger plus make-up verwijderaar ontworpen om de huid te hydrateren.

Vergelijkbare berichten