De beste en slechtste manieren om van mee-eters af te komen

De beste en slechtste manieren om van mee-eters af te komen

Wat veroorzaakt mee-eters?

“Mee-eters worden veroorzaakt door een opeenhoping van talg, olie, dode huidcellen en mogelijk C. acnes (de bacterie die acne veroorzaakt) die vastzitten in de haarzakjes”, zegt Nazanin Saedi, MD, klinisch universitair hoofddocent aan de Thomas Jefferson University en medevoorzitter van de afdeling van het Laser and Aesthetics Surgery Center bij Dermatology Associates of Plymouth Meeting. “Wanneer deze stoffen in de lucht oxideren, wordt de opening zwart”, zegt dr. Saedi.

Mensen die gevoelig zijn voor acne zijn het meest vatbaar voor mee-eters, maar er is ook sprake van een genetische aanleg, legt Saedi uit.

“Hormonale invloeden spelen ook een rol en stimuleren de productie van talg (huidolie)”, zegt Kathleen Cook Suozzi, MD, directeur van het esthetische dermatologieprogramma bij Yale Medicine en assistent-professor dermatologie aan de Yale School of Medicine in New Haven , Connecticut.

“Vergrote poriën kunnen ook aanwezig zijn bij personen met ernstige schade door de zon”, zegt Dr. Suozzi. “Een afname van de collageenondersteuning van de dermis rond de haarzakjes kan ervoor zorgen dat de ostia (kleine openingen) groter en meer verwijd lijken. Een extreem voorbeeld hiervan is de aandoening Favre-Racouchot, waarbij patiënten grote mee-eters hebben op plekken met door de zon beschadigde huid, vooral rond de ogen”, zegt ze.

VERWANT: Een uitgebreide verklarende woordenlijst met termen voor zonnebrandcrème

Hoe u mee-eters op uw huid kunt voorkomen

Om mee-eters op afstand te houden, beveelt Suozzi plaatselijke of orale retinoïden aan, inclusief voorgeschreven medicijnen zoals tretinoïne of Retin-A.

“Onlangs is er een retinoïde op recept verkrijgbaar, genaamd adapaleen of Differin, zonder recept verkrijgbaar voor de behandeling van comedonale acne”, zegt ze. “In gevallen van ernstigere comedonale acne kunnen patiënten een behandeling met orale retinoïden nodig hebben, zoals isotretinoïne of Accutane.”

Saedi voegt eraan toe dat chemische exfolianten ook effectief kunnen zijn, maar ze is geen voorstander van scrubs omdat deze irritatie kunnen veroorzaken.

VERWANT: Gevoelige huid? 5 veel voorkomende schoonheidsfouten die u moet vermijden

De beste manieren om van mee-eters af te komen

Als je al mee-eters hebt, zijn er een aantal door dermatologen aanbevolen methoden om er vanaf te komen – en een paar daarvan zijn ook preventief.

Gebruik producten met salicylzuur

Een belangrijk ingrediënt voor het elimineren van mee-eters is salicylzuur, een bèta-hydroxyzuur dat de celvernieuwing verhoogt en de poriën ontstopt, zegt Saedi. Suozzi voegt eraan toe dat de acnebehandeling actieve acne-laesies kan helpen uitdrogen, omdat het een milde chemische irriterende werking heeft.

Uit een schat aan onderzoek blijkt dat salicylzuur helpt bij de behandeling van acne. Dat omvat een onderzoek waaruit bleek dat het gebruik van een wasmiddel met 2 procent salicylzuur gedurende twee weken leidde tot een vermindering van acne-laesies.

Saedi beveelt twee zuinige maar effectieve drogisterijproducten met salicylzuur aan: Neutrogena Pink Grapefruit Oil Free Acne Wash en Neutrogena Gel Cleanser Acne Proofing.

Als je bereid bent wat meer geld te investeren voor een krachtiger, multitasking product, raadt Suozzi Skinceuticals Blemish + Age Defense aan, een combinatie van 2 procent dizuur met een optimale alfa- en bèta-hydroxyzuurformulering die niet alleen helpt bij acne, omdat het talg vermindert, maar ook anti-aging eigenschappen heeft. Daarnaast is ze fan van DCL Multi Action Penta Peel-pads, een sterk geconcentreerde peeling of chemische exfoliant.

Voeg een retinoïde toe aan uw routine

Retinoïden, die op recept verkrijgbaar zijn (zoals Retin-A) en zonder recept verkrijgbaar zijn (Differin), zijn een betrouwbare methode om de huid van mee-eters te ontdoen. “Retinoïden bevorderen de huidvernieuwing en verminderen de ‘plakkerigheid’ van de huidcellen om verstopping van de folliculaire ostia te voorkomen”, legt Suozzi uit.

Ze merkt op dat wanneer je begint met een behandeling met retinoïden, mee-eters, ook bekend als comedonen, kunnen verergeren naarmate de celvernieuwing toeneemt tegen een verstopte opening, waardoor verdere dilatatie ontstaat. Dit zal verbeteren bij voortgezette behandeling, zegt ze.

Saedi stelt voor om eerst een OTC-product zoals Differin te proberen, maar als het niet helpt, “ga dan naar een arts voor sterkte op recept.”

VERWANT: Nieuw bij Retinol? Een complete gids voor het huidverzorgingsingrediënt

Overweeg alfahydroxyzuren

Alfahydroxyzuren, zoals glycolzuur en melkzuur, zijn ook nuttig bij het wegwerken van mee-eters, zegt Saedi, maar ze zegt dat salicylzuur beter is om de poriën te helpen ontstoppen. Drunk Elephant TLC Framboos Glycolic Resurfacing Night Serum en Sunday Riley Good Genes Glycolic Acid Treatment zijn twee hoog gewaardeerde AHA’s op internet.

Kies voor een behandeling op kantoor

Een dermatoloog kan u helpen uw huid te ontdoen van mee-eters. “Er zijn behandelingen op kantoor die de zichtbaarheid van poriën kunnen helpen verminderen”, benadrukt Suozzi. Deze omvatten niet-ablatieve resurfacing (ook wel laserbehandelingen genoemd) zoals Fraxel-laser of Clear + Brilliant-laser of microneedling.

Prijzen variëren en kunnen variëren van een paar honderd dollar tot $ 1.500 of meer, zeggen dermatologen. Terwijl sommige mensen tevreden zijn met de resultaten van een enkele behandeling, hebben anderen mogelijk meerdere sessies nodig om de gewenste resultaten te bereiken.

VERWANT: Wat u moet weten over laserresurfacing-therapie

De slechtste manieren om van mee-eters af te komen

Gebruik van harde scrubs

Het kan verleidelijk zijn om al je dode huidcellen meteen te verwijderen met behulp van een exfoliërende scrub. Hoewel chemische exfoliators (zoals AHA’s) nuttig kunnen zijn, raadt Saedi aan om niet te veel te exfoliëren met een korrelscrub.

“Harde scrubs kunnen je natuurlijke oliën verwijderen en meer olie creëren”, benadrukt ze. Dermatologen raden over het algemeen aan om maximaal drie keer per week te exfoliëren, afhankelijk van het product dat u gebruikt en uw huidtype.

Handmatige extracties uitvoeren

Suozzi raadt aan om de drang om puistjes uit te prikken te bestrijden. “Als je in je mee-eters knijpt, kun je ervoor zorgen dat de follikel scheurt en de vorming van een ontstekingslaesie of cyste veroorzaakt”, zegt ze. Met andere woorden, je kunt je mee-eters transformeren in een veel ernstiger huidaandoening. Houd er rekening mee dat hoe dichter een mee-eter zich bij het huidoppervlak bevindt, hoe veiliger het is om erin te knijpen.

Wat betreft zuigapparaten

Technologie die belooft talg uit de poriën te zuigen klinkt misschien aantrekkelijk, maar deze producten kunnen meer kwaad dan goed doen, zegt Suozzi. “Deze zuigkracht kan schadelijk zijn voor de gevoelige gezichtshuid en kan leiden tot telangiëctasieën, of ‘gebroken bloedvaten’, vooral op en rond de neus”, legt Suozzi uit.

VERWANT: 10 dingen die uw huid u probeert te vertellen – en hoe u hierop kunt reageren

De afhaalmaaltijden over het voorkomen en behandelen van mee-eters

Ook al is het bijna onmogelijk om de verleiding te weerstaan ​​om die mee-eter met je eigen twee vingers te verwijderen, toch doe je je uiterste best om hem met rust te laten.

“De beste behandeling is preventie”, zegt Suozzi. Roep de hulp in van een paar effectieve ingrediënten, bijvoorbeeld retinoïden, dubbeltaskers die niet alleen de huidaandoening helpen behandelen, maar ook de vorming van nieuwe mee-eters voorkomen. Of maak een afspraak met uw dermatoloog voor een professionele behandeling.

VERWANT: De huidverzorgingswoordenlijst die elke vrouw nodig heeft

Vergelijkbare berichten