Stress en het darmmicrobioom: wat is de link?

Stress en het darmmicrobioom: wat is de link?

Een nieuwe studie van wetenschappers van de UCLA suggereert dat het handhaven van een gezond spijsverteringskanaal dat gastvrij is voor ‘goede’ bacteriën de hersenen beter kan uitrusten om met de emotionele en mentale druk van het leven om te gaan.

“Toen we naar zeer veerkrachtige individuen keken, hadden ze meer bacteriën die verband hielden met verminderde ontstekingen en een gezonde darmbarrière”, zegt senior studieauteur Arpana Gupta, PhD, mededirecteur van het UCLA Goodman-Luskin Microbiome Center in Los Angeles.

Het onderzoek, deze maand gepubliceerd in Natuur geestelijke gezondheidtoonden ook aan dat veerkrachtige mensen neurale activiteit vertoonden in hersengebieden die geassocieerd zijn met verbeterde cognitie en emotionele regulatie.

Alles bij elkaar ondersteunen deze resultaten verder het idee dat wat we eten niet alleen ons darmmicrobioom kan beïnvloeden – de biljoenen micro-organismen die in ons spijsverteringskanaal leven – maar ook op de gezondheid van onze hersenen, aldus Dr. Gupta.

“Ik denk dat de gemakkelijkste manier om je darmmicrobioom te beïnvloeden is via een dieet”, zegt ze, hoewel er in dit onderzoek niet is gekeken naar de manier waarop voeding stress beïnvloedt. “Ik geloof dat we deze verbinding tussen darmen en hersenen kunnen ondersteunen door een uitgebalanceerd, gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan vezels, probiotica, omega-3-vetzuren en antioxidanten, terwijl we tegelijkertijd de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers, tot een minimum beperken. kunstmatige zoetstoffen en overmatige alcohol.”

Een sterkere darmbarrière is gekoppeld aan een sterkere emotionele gezondheid

Voor het onderzoek ondervroegen Gupta en haar team 116 mensen over hun veerkracht, zoals vertrouwen in iemands instincten en positieve acceptatie van verandering. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: één voor degenen die hoog scoorden op veerkracht en één voor degenen die laag scoorden.

De onderzoekers namen MRI-scans van de hersenen van de proefpersonen om functies te analyseren die verband houden met emotionele regulatie en cognitie. Ze verzamelden ook ontlastingsmonsters om te bepalen welke microben in de darmen leefden.

Individuen in de zeer veerkrachtige groep gaven aan dat ze minder angstig en depressief waren, en minder geneigd waren tot oordelen. Ze hadden minder waargenomen stress en minder neuroticisme, en hadden minder kans op catastrofes en meer kans om het hoofd koel te houden.

MRI’s onthulden hersenactiviteit geassocieerd met grotere emotionele regulatie en cognitie in de groep met hoge veerkracht vergeleken met de groep met lage veerkracht.

Met name verschilde de microbioomactiviteit in de groep met hoge veerkracht van die van de groep met lage veerkracht. Vooral microbiomen bij zeer veerkrachtige individuen scheidden metabolieten (chemische boodschappers) uit en vertoonden genactiviteit geassocieerd met therapeutische eigenschappen, lage ontstekingen en een sterke darmbarrière.

De resultaten suggereerden dat degenen in de groep met lage veerkracht vaker een zwakke darmbarrière hadden, ook wel bekend als een lekkende darm. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een ontsteking en schaadt het vermogen van de darmbarrière om essentiële voedingsstoffen te absorberen en tegelijkertijd gifstoffen te blokkeren.

Stephen Lupe, PsyD, gastro-intestinaal psycholoog en directeur gedragsgeneeskunde op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie en voeding van de Cleveland Clinic, beschouwt de bevindingen als verder bewijs dat het darmmicrobioom mogelijk betrokken is bij verschillende neurologische, geestelijke gezondheids- en gezondheidsproblemen. functionele gastro-intestinale stoornissen.

“De studie levert een grote bijdrage aan het vaststellen van een grondgedachte om niet alleen psychologische problemen te behandelen, maar ook maag-darmproblemen waarvan is aangetoond dat ze op een holistische manier verband houden met psychologische stress”, zegt dr. Lupe, die niet betrokken was bij het onderzoek. studie. “We kunnen gaan kijken naar diëten die zijn geoptimaliseerd voor de diversiteit van het darmmicrobioom als een behandeling voor psychologische problemen en fysiologisch functioneren.”

Een mogelijke manier om andere stressgerelateerde gezondheidsproblemen aan te pakken

“Stress houdt verband met het ontstaan ​​en de progressie van verschillende ziekten”, zegt Gupta. “Als we de veerkracht zouden kunnen vergroten, zou dat een aantal ziektes kunnen helpen voorkomen. Dan hebben we het eigenlijk over preventie en niet over behandeling.”

Zoals de studie suggereert, kan het aannemen van gezonde eetpatronen de gezondheid van de darmen bevorderen en op zijn beurt de veerkracht tegen stress vergroten. Gupta benadrukt ook dat direct werken aan je mentale houding vaak de sleutel is tot het verminderen van stress.

“Ik denk dat aandachtig en niet-oordelend zijn – vriendelijkheid en dankbaarheid tonen – kan helpen”, zegt ze. “Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek stress kan verminderen.”

Vergelijkbare berichten