Kan een basismultivitamine geheugenverlies helpen voorkomen?

Kan een basismultivitamine geheugenverlies helpen voorkomen?

Een eenvoudige, eenvoudige multivitamine per dag kan de cognitieve achteruitgang met maar liefst twee jaar vertragen, volgens een nieuwe studie die op 18 januari online is gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor klinische voeding.

De bevindingen toonden een statistisch significant voordeel voor de cognitie bij deelnemers die de multivitamine gebruikten in vergelijking met degenen die de placebo kregen, wat suggereert dat een multivitamine geheugenverlies en langzame cognitieve veroudering bij oudere volwassenen zou kunnen helpen voorkomen, schreven de auteurs.

Hoewel de bevindingen een bemoedigend signaal kunnen zijn dat verder onderzoek rechtvaardigt, is het niet duidelijk of een multivitamine cognitieve achteruitgang of dementie in de echte wereld zou kunnen voorkomen, zegt Pieter Cohen, MD, onderzoeker en arts interne geneeskunde bij Cambridge Health Alliance in Boston, en die niet bij het proces betrokken was.

“Naar mijn mening zijn deze bevindingen niet voldoende om iedereen aan te bevelen een multivitamine te nemen als een manier om het geheugen te behouden of te verbeteren”, voegt Dr. Cohen toe.

Er is een dringende behoefte aan veilige en betaalbare interventies om de hersenen te beschermen

Gezien het aantal mensen dat wereldwijd wordt getroffen door dementie en cognitieve achteruitgang, is er dringend behoefte aan veilige en betaalbare preventieve behandelingen, zegt co-auteur van het onderzoek, Laura D. Baker, PhD, hoogleraar gerontologie en geriatrische geneeskunde aan Wake Forest University School of Medicine in Winston-Salem, North Carolina.

De zoektocht naar deze oplossingen inspireerde COSMOS, oftewel de COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study, een landelijk, gerandomiseerd onderzoek waarin cacao-extract en multivitaminesupplementen (Centrum Silver) niet alleen worden getest op hun effecten op cognitieve achteruitgang, maar ook op andere aandoeningen zoals hartziekten. en kanker.

Tot nu toe heeft de studie volgens de auteurs voor geen van de bestudeerde aandoeningen voordelen gevonden, met één enigszins onverwachte uitzondering: de multivitamine is in verband gebracht met een positief effect op de cognitie.

Nieuwste onderzoek waarbij gebruik werd gemaakt van persoonlijke beoordelingen van cognitie

Om deel te nemen aan COSMOS moesten vrouwen 65 jaar of ouder zijn, en mannen 60 jaar of ouder, en geen voorgeschiedenis hebben van een hartaanval, beroerte of kanker (anders dan huidkanker), gediagnosticeerd binnen twee jaar vóór de start van het COSMOS-programma. de rechtszaak.

Voor dit laatste onderzoek gebruikten onderzoekers gedetailleerde persoonlijke cognitieve beoordelingen bij 573 deelnemers in de subset van COSMOS, bekend als COSMOS-Clinic (de vorige twee onderzoeken maakten gebruik van telefonische en online webgebaseerde cognitieve beoordelingen).

Onderzoekers observeerden een “bescheiden” voordeel voor de multivitamine vergeleken met placebo op de algehele cognitie gedurende twee jaar. Er was een statistisch significant voordeel van multivitaminesuppletie op veranderingen in het episodisch geheugen, maar niet op de executieve functies en aandacht.

Deze nieuw gepubliceerde bevindingen markeren het derde rapport over de positieve effecten van multivitaminen op de cognitie. “Het feit dat vergelijkbare voordelen van multivitaminen werden waargenomen bij drie verschillende groepen mensen die deelnamen aan hetzelfde onderzoek met ouders vergroot ons vertrouwen dat dagelijkse multivitaminensuppletie veelbelovend is als strategie om de cognitieve gezondheid bij oudere volwassenen te ondersteunen”, zegt Dr. Baker.

Een meta-analyse schat dat vitaminen de cognitieve veroudering met 2 jaar kunnen vertragen

In een afzonderlijke meta-analyse, gebaseerd op de drie afzonderlijke onderzoeken, met niet-overlappende COSMOS-deelnemers (variërend van twee tot drie jaar in behandelingsduur), vonden onderzoekers bewijs van voordelen voor zowel de algehele cognitie als het episodisch geheugen. Ze schatten dat multivitaminen de algehele cognitieve veroudering met het equivalent van twee jaar vertraagden in vergelijking met een placebo.

Niet iedereen is het echter met deze conclusies eens. Hoewel het onderzoek goed was opgezet en uitgevoerd, waren de positieve effecten klein, wat betekent dat een paar mensen er baat bij hadden, zegt Hussein Yassine, MD, universitair hoofddocent neurologie en geneeskunde aan de Keck School of Medicine van de University of Southern California in Los Angeles. Angeles. “Toekomstig onderzoek moet bepalen wie er waarschijnlijk van zal profiteren”, zegt dr. Yassine, die niet bij het onderzoek betrokken was.

De conclusie dat de multivitamine de cognitieve veroudering met twee jaar zou kunnen vertragen is twijfelachtig, zegt Cohen. Om tot die schatting te komen, hebben de onderzoekers het gemiddelde genomen van de resultaten van de tests en vervolgens de prestaties van de multivitaminegroep vergeleken met de gemiddelde testscores per leeftijd. “Ik ben er niet zeker van dat deze methode ooit eerder is gebruikt of gevalideerd, dus het is onduidelijk of de hier gevonden verschillen zouden zorgen voor de ‘echte’ vertraging van cognitieve veroudering die de auteurs suggereren”, zegt hij.

Om een ​​daadwerkelijk voordeel in termen van maanden of jaren te kunnen claimen, moet er een gerandomiseerde studie zijn met een placebo en een multivitamine, waarbij mensen meerdere jaren worden gevolgd om te zien of degenen die het supplement gebruiken minder snel de diagnose dementie krijgen of in staat zijn om de diagnose dementie te stellen. langer zelfstandig kunnen wonen, zegt Cohen.

Het aantal mensen met dementie zal naar verwachting tegen 2050 verdubbelen

Volgens het National Institute on Aging is dementie het verlies van de cognitieve functie, waaronder zaken als het vermogen om te denken, te onthouden en te redeneren, tot het punt waarop het het dagelijkse leven van een persoon verstoort.

Recent onderzoek suggereert dat de werkelijke incidentie van gevallen van dementie over de hele wereld zal blijven stijgen omdat mensen langer leven, samen met risicofactoren zoals roken, zwaarlijvigheid en een hoge bloedsuikerspiegel.

Wat zijn de tekenen van hoge en lage bloedsuikerspiegel?

Een studie gepubliceerd in de Lancet Volksgezondheid geprojecteerd dat het aantal volwassenen met een of andere vorm van dementie in de Verenigde Staten tegen 2050 zal verdubbelen, van 5,2 miljoen mensen naar 10,5 miljoen.

Het blijft onduidelijk hoe en waarom een ​​multivitamine het geheugen of de cognitie zou behouden

Het is belangrijk om na te denken waarom een ​​multivitamine de hier voorgestelde voordelen zou kunnen hebben, zegt Cohen. “Wat is het potentiële werkingsmechanisme om te helpen met geheugen of cognitie? Hoe is dit logisch?”

Multivitaminen zijn het meest voorkomende voedingssupplement dat in de Verenigde Staten wordt ingenomen; meer dan 1 op de 3 volwassenen geeft aan er regelmatig een te nemen. Centrum Zilver, de multivitamine die in het onderzoek is gebruikt, bevat 24 vitamines en mineralen.

Experts zijn het erover eens: er is meer bewijs nodig om een ​​dagelijkse multivitamine voor de gezondheid van de hersenen aan te bevelen

Alle drie de artsen zeggen dat het te vroeg is om patiënten te vertellen dat ze een multivitamine moeten nemen om de cognitieve functie te behouden.

Hoewel deze collectieve bevindingen uit drie kleinere onderzoeken binnen het COSMOS-onderzoek bijdragen aan het bewijs voor de geheugenvoordelen van multivitaminen, is het belangrijk op te merken dat de hier onderzochte groep overwegend blank en goed opgeleid was, zegt Baker.

“We weten niets over de werkzaamheid en veiligheid bij ondervertegenwoordigde, minderheidsgroepen die een hoger risico lopen op cardiovasculaire en andere comorbiditeiten. Als het ons doel is om aan de gezondheidsbehoeften van alle mensen te voldoen, zijn we nog niet bereid om wijdverbreide aanbevelingen te doen voor het dagelijks gebruik van multivitaminen”, zegt ze. Onderzoekers plannen een nieuw proces dat tot doel heeft dit probleem aan te pakken, voegt ze eraan toe.

Cohen is het ermee eens dat er meer onderzoek nodig is om te zien of de hier gesuggereerde signalen kunnen worden bevestigd in onderzoeken met resultaten uit de praktijk. “Op dit moment ga ik mijn patiënten geen multivitaminen aanbevelen als een manier om hun geheugen te behouden of te verbeteren”, zegt hij.

Voor mensen die hun hersengezondheid willen behouden, raadt Yassine dagelijkse lichaamsbeweging aan, samen met een gezond dieet van onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, omega-3 vetzuren en complexe koolhydraten, en arm aan eenvoudige suikers.

“De keuze om supplementen aan te bevelen is beter gepersonaliseerd. We hebben nog steeds meer onderzoek nodig om te begrijpen wie baat kan hebben bij supplementen”, zegt hij.

Vergelijkbare berichten