Slechts 15 minuten sporten kan de gezondheidsrisico's van de hele dag zitten helpen tegengaan

Slechts 15 minuten sporten kan de gezondheidsrisico’s van de hele dag zitten helpen tegengaan

De American Heart Association en andere gezondheidsorganisaties waarschuwen het publiek al jaren dat zitten dodelijk is. Te veel sedentaire tijd verhoogt de kans op hartziekten, diabetes en overlijden. Zitten wordt volgens onderzoek van de Cleveland Clinic het ‘nieuwe roken’ en een ‘stille moordenaar’ genoemd.

Een groot nieuw onderzoek, gebaseerd op gezondheidsgegevens van bijna een half miljoen volwassenen, draagt ​​bij aan deze waarschuwingen, nadat is vastgesteld dat personen die voornamelijk zittend werken een 16 procent hoger risico hadden op sterfte door welke oorzaak dan ook, en een 34 procent hoger risico op overlijden. aan hartziekten vergeleken met degenen die voornamelijk niet zaten.

Een beetje activiteit per dag kan echter een grote bijdrage leveren aan het verkleinen van dat risico. Het onderzoek, gepubliceerd in JAMA-netwerk geopend, suggereert dat constante sitters die 15 tot 30 minuten extra fysieke activiteit per dag verrichten, hun kans op overlijden kunnen verlagen tot hetzelfde niveau als mensen die meestal niet op het werk zitten.

“De ernstige risico’s die gepaard gaan met langdurig zitten op het werk kunnen worden verzacht door regelmatige pauzes in te lassen en aanvullende lichamelijke activiteit te ondernemen,” schreef Chi-Pang Wen, MD, PhD, van het Institute of Population Health Science van het National Health Research Institute in Taiwan, en zijn co-auteurs van het onderzoek. “Systemische veranderingen, zoals vaker pauzeren, sta-bureaus, aangewezen werkplekruimtes voor fysieke activiteit en voordelen voor lidmaatschap van een sportschool, kunnen de risico’s helpen verminderen.”

Korte hoeveelheden activiteit kunnen grote gezondheidswinst opleveren

Voor het onderzoek volgden Dr. Wen en zijn medewerkers bijna een half miljoen volwassenen van 20 jaar en ouder die in Taiwan woonden. De onderzoekers registreerden ongeveer 26.000 sterfgevallen gedurende een gemiddelde follow-upperiode van bijna 13 jaar. In totaal waren 15.045 (57 procent) van deze sterfgevallen onder degenen die voornamelijk op het werk zaten. Geen van hen had aan het begin van het onderzoek een diagnose van hart- en vaatziekten.

Volgens de antwoorden op de vragenlijst werden de deelnemers ingedeeld in drie groepen die hun zitstatus op het werk beschrijven: meestal zittend, afwisselend zitten en niet-zitten, en meestal niet-zitten. De proefpersonen verstrekten ook informatie die hun niveau van fysieke activiteit beschrijft.

Onderzoekers merkten op dat individuen die voornamelijk zittend op het werk werken, over het algemeen aanzienlijk hogere risico’s hadden dan degenen die zittend en niet-zittend afwisselden, en degenen die meestal niet-zittend waren. De risico’s onder de afwisselende sit- en nonsit-groep en de nonsitters waren vergelijkbaar.

De onderzoeksresultaten geven aan dat degenen die voornamelijk zitten op het werk en weinig fysieke activiteit ondernemen – variërend van minder dan 15 minuten tot 29 minuten per dag – er aanzienlijk baat bij hebben als ze wat meer beweging aan hun dag toevoegen. Voor deze populatie verminderde een extra 15 tot 30 minuten dagelijkse fysieke activiteit hun risico om te overlijden tot een niveau dat gelijk was aan dat van degenen die voornamelijk niet op het werk zitten.

De bevindingen ondersteunen eerder onderzoek dat aantoont hoe korte perioden van activiteit een grote deuk kunnen veroorzaken in de kans op vroegtijdig overlijden bij mensen die over het algemeen sedentair zijn. De Physical Activity Guidelines for Americans bevelen aan dat volwassenen elke week idealiter minstens 150 minuten aerobe fysieke activiteit met matige intensiteit of 75 minuten fysieke activiteit met hoge intensiteit, of een gelijkwaardige combinatie, krijgen.

Eenvoudige manieren vinden om lichaamsbeweging in uw dagelijks leven op te nemen

“De studie benadrukt echt dat je, om gezonder te zijn, eerst moet observeren hoeveel je beweegt of niet beweegt”, zegt Anand Rohatgi, MD, een preventieve cardioloog en hoogleraar geneeskunde aan het UT Southwestern Medical Center in Dallas, Texas. “Stel vervolgens enkele doelen om iets meer te doen met betrekking tot staan, lopen, bewegen en meer daadwerkelijke lichaamsbeweging.”

Volgens Dr. Rohatgi geeft het onderzoek aan dat constante zitters baat kunnen hebben bij eenvoudige werkpauzes waarvoor geen regelmatige oefensessies nodig zijn, zoals tijd vrijmaken om aan uw bureau te gaan staan ​​of om de paar uur een wandeling van 10 minuten te maken.

Jay Dawes, PhD, universitair hoofddocent toegepaste bewegingswetenschappen aan de Oklahoma State University in Stillwater, spoort mensen aan manieren te vinden om meer activiteit in hun dag te stoppen, zoals het nemen van de trap, parkeren verder weg van winkel- en werkplekingangen, en lopen tijdens het sporten. telefonische vergaderingen.

Hij voegt eraan toe dat individuen een balans tussen krachtopbouw en stretching in hun dagelijkse activiteiten moeten opnemen, samen met cardiovasculaire oefeningen. “Alleen al het hebben van een bepaald basisniveau van kracht is erg belangrijk”, zegt Dr. Dawes.

Zijn algemene conclusie uit het onderzoek is dat elke activiteit een verschil kan maken als het gaat om het verbeteren van de gezondheid. “De sleutel is om gewoon iets te doen”, zegt hij.

Vergelijkbare berichten