5 signalen dat emotioneel eten een probleem voor u is – en wat u eraan kunt doen

5 signalen dat emotioneel eten een probleem voor u is – en wat u eraan kunt doen

Heb jij een gezonde relatie met eten? Als emotioneel eten gezond eten, een gezond gewicht of uw emotioneel welzijn in de weg staat, zeggen experts dat er stappen zijn die u kunt nemen om er beter mee om te gaan.

Emotioneel eten is geen klinische diagnose of zelfs maar een term met een klinische definitie waar alle experts het over eens zijn.

Het wordt in de volksmond vaak gebruikt met betrekking tot eten als een manier om met negatieve emoties om te gaan, vooral overeten, maar experts hebben betoogd dat eten ook een reactie kan zijn op positieve emoties en dat het niet noodzakelijkerwijs altijd overeten met zich meebrengt.

Wanneer iemand echter sterk leunt op eten als coping-mechanisme voor negatieve emoties, zijn veel experts het erover eens dat dit problematisch is – en dat er gezondere coping-instrumenten zijn die iemand kan leren.

VERWANT: Doctoraatsonderzoek en speciaal rapport: gewichtsverlies opnieuw geformuleerd

“Als emotioneel eten gepaard gaat met gevoelens van schaamte of gevoelloosheid, een ongemakkelijk gevoel van volheid of controleverlies, kun je een negatieve relatie met voedsel ontwikkelen, een patroon van restrictief eten of ander ongeordend eetgedrag”, zegt Emma. Laing, PhD, RDN, directeur diëtetiek aan de Universiteit van Georgia. Het onderzoek van Dr. Laing heeft zich geconcentreerd op gewichtsinclusieve benaderingen om de gezondheid en het welzijn te verbeteren.

5 signalen dat emotioneel eten een probleem voor u kan zijn

Emotioneel eten is niet synoniem met overeten of problematisch eten. Maar als u geen gezonde relatie met voedsel heeft, of als u zich afvraagt ​​of uw emotioneel eten problematisch is, zijn hier enkele waarschuwingssignalen.

1. Je hebt plotseling trek in specifieke, vetrijke voedingsmiddelen

Hoewel niet al het eten een reactie is of zou moeten zijn op fysiologische honger, is er meestal een verschil tussen honger die wordt aangewakkerd door een fysieke behoefte om te eten en honger die wordt aangewakkerd door emoties. “Fysieke honger ontstaat geleidelijk. Emotionele honger ontstaat vaak plotseling en voelt dringend aan, alsof het onmiddellijk moet worden gestild”, zegt Amy Girimonti, een gediplomeerd maatschappelijk werker en eetstoornistherapeut voor Embark Behavioral Health in Phoenix, Arizona.

Emotionele honger, of onbedwingbare trek, heeft de neiging om te draaien rond voedsel met een hoger vetgehalte (denk aan ijs, chips, friet of macaroni en kaas). Uit onderzoek blijkt dat mensen die melden dat ze worstelen met emotioneel eten, in deze situaties naar voedsel met een hoger vetgehalte verwijzen als het voedsel dat ze zoeken.

Nogmaals, het is wanneer dit soort emotionele verlangens en eetgewoonten worden gebruikt als coping-mechanisme om een ​​slecht humeur of een uitdagende situatie te verhelpen – of tot gevoelens van schuld, schaamte of controleverlies leiden – dat ze een probleem kunnen vormen, voegt Girimonti toe.

2. Je merkt dat je gedachteloos stress eet

Als je, nadat je slecht nieuws hebt gehoord of ruzie hebt gehad met je partner, een zak chips pakt en begint te kauwen, en dan voor je het weet dat de zak op is, kan dit een teken zijn dat stress-eten zijn tol eist.

“Eten zonder aandacht te besteden aan de kwantiteit of kwaliteit van voedsel is een veelvoorkomend teken van emotioneel eten, en emotioneel eten houdt vaak in dat je te snel eet, niet van het voedsel geniet en eerder verlichting dan voeding zoekt”, legt Ryan Sultan, MD, uit. psychiater en onderzoeker aan Columbia University in New York City.

3. Je eet zelfs als je geen honger hebt

Een ander teken dat emotioneel eten problematisch kan zijn, is als je vaak eet terwijl je geen honger hebt, of doorgaat met eten als je al vol zit. Dit kan hand in hand gaan met gedachteloos en snel eten, omdat uit onderzoek blijkt dat je signalen van volheid misschien niet herkent, omdat deze plaatsvinden bij snel eten, omdat het tijd kost voordat die hormonen in de darmen vrijkomen en door de hersenen worden herkend.

Het is belangrijk op te merken dat niet elk geval van eten terwijl je geen honger hebt een teken is van emotioneel eten of problematisch eten, zegt Kelsey M. Latimer, PhD, RN, een gecertificeerde supervisor van eetstoornissen en de eigenaar van KLM Psychological Services in Stuart. , Florida. Voorbeelden hiervan zijn het eten van bepaald voedsel als een manier om sociale normen te binden of na te leven, zoals het eten van een fluitje van een cent op kantoor voor de verjaardag van een collega of het delen van snacks met vrienden in de bioscoop.

“We eten allemaal wel eens als we geen honger hebben. Dat kan normaal zijn”, zegt Dr. Latimer.

Eten als je geen honger hebt is een probleem en een mogelijk teken van problematisch emotioneel eten als je er achteraf last van krijgt. “Het heeft de neiging om de persoon leed te bezorgen en het intensiteitsniveau kan hoger zijn. Het eten kan op een geïsoleerde en geheimzinnige manier gebeuren”, zegt Latimer. Ze voegt eraan toe dat het probleem niet het feit is dat de persoon at of dat hij at als reactie op een emotie; het kan eerder problematisch zijn vanwege de ervaring eromheen en hoe vaak het voorkomt.

4. Emotioneel eten is jouw beste manier om ermee om te gaan

Het is normaal dat je af en toe voedsel gebruikt om met een moeilijke situatie om te gaan, zeggen Laing en andere deskundigen die voor dit artikel zijn geïnterviewd. “Emotief eten is een relatief normale reactie op verveling of angst, en het kiezen van voedsel voor troost kan voor sommige mensen een veilige en effectieve strategie zijn om met de ups en downs van het leven om te gaan”, legt Laing uit.

Maar als eten de enige manier is om met ups en downs om te gaan, kan dat een teken zijn van een groter probleem. “Als iemand een slechte week op het werk heeft en besluit naar huis te gaan en als opkikker een ijsje te eten, is dat niet echt emotioneel eten”, zegt Yelena Wheeler, MPH, RDN, een klinische diëtist in een privépraktijk in Burbank, Californië. “Als iemand elke keer dat hij in een vervelende situatie terechtkomt iets moet consumeren, dan moet dat verder onderzocht worden.”

Wheeler benadrukt dat het erom gaat of het gedrag het dagelijkse leven verstoort of in de loop van de tijd is veranderd en een gewoonte is geworden die ontwrichtend werkt. Als uw bureauladen, tas, auto en nachtkastje bijvoorbeeld altijd gevuld moeten zijn met chocoladerepen of uw favoriete chips, voor het geval u een onaangename of onverwachte tekst of gesprek krijgt, leunt u mogelijk te zwaar op eten als reactie hierop. mechanisme.

5. Schuldgevoelens, schaamte of zwakte over je eten

Omdat eten als reactie op emoties normaal is, is het normaal om gevoelens te hebben over wat je eet. “Als we onze visie op voedsel beperken tot slechts een bron van brandstof, een mechanisme om de honger te beteugelen, of een instrument om onze lichaamsgrootte te veranderen, minimaliseren we de andere belangrijke rollen ervan die ook de gezondheid ondersteunen”, zegt Laing. “Eten verenigt ons met anderen, bevredigt onze smaakpapillen, viert onze culturen en tradities en brengt ons opnieuw in contact met dierbare herinneringen.”

Maar een teken dat er meer aan de hand is, is als de emotie die het eten oproept verontrustend is. Als eten als reactie op emoties (positieve of uitdagende) altijd resulteert in gevoelens van schaamte of zwakte, zegt Laing dat dit een indicatie is dat iemand een negatievere relatie met eten heeft ontwikkeld.

Hoe om te gaan met emotioneel eten als het problematisch wordt

Als je denkt dat je emotioneel eet op een manier die problematisch is, weet dan dat je niet de enige bent.

Uit een recent onderzoek van Doctor’s Ask, waaraan 3.144 volwassenen deelnamen die aangaven de afgelopen zes maanden te hebben geprobeerd af te vallen, bleek dat 46 procent van de respondenten zei dat ze zich soms schuldig of schaamden over het voedsel dat ze aten voordat ze probeerden af ​​te vallen. En na de afslankpoging zei 53 procent dat ze zich soms schuldig of schaamden over wat ze aten.

Wat zijn enkele gezonde manieren om met deze gevoelens om te gaan? Hier zijn enkele stappen die u kunt proberen.

1. Oefen zelfbewustzijn

Let op hoe u de neiging heeft te reageren of te reageren wanneer er sterke emoties – stress, angst, woede of zelfs opwinding – opkomen. Als je plotseling een verlangen krijgt om te eten, is het de moeite waard om jezelf af te vragen of je echt wilt of moet eten, of dat eten een coping-mechanisme is om te kalmeren wat je voelt. “Af en toe eten gebruiken als oppepper, als beloning of om te vieren is menselijk. Maar als eten je belangrijkste emotionele coping-mechanisme is, kun je vast komen te zitten in een ongezonde cyclus”, zegt Girimonti.

Zelfbewustzijn oefenen is niet altijd gemakkelijk. Dr. Sultan stelt voor om een ​​eet- en emotiedagboek bij te houden om emotionele triggers en eventuele patronen die zich kunnen voordoen te helpen identificeren. Noteer het voedsel dat u gedurende de dag consumeert, samen met de emoties die u ervaart vóór, tijdens en na het eten. Dit kan u helpen patronen van voedselconsumptie te identificeren in relatie tot uw emoties van moment tot moment.

2. Probeer andere hulpmiddelen voor stressbeheer uit

Girimonti zegt dat het belangrijk is om nieuwe of andere manieren te vinden om ermee om te gaan als je met sterke emoties wordt geconfronteerd. Dingen zoals een vriend bellen of sms’en, douchen, sporten, mediteren of als afleiding door het kantoor lopen zijn allemaal opties.

Deze alternatieven kunnen de resultaten en de algehele gezondheid echt helpen verbeteren. Uit één onderzoek bleek dat mindfulness-meditatietraining mensen hielp hun voedselgerelateerde emotionele impulsen beter onder controle te houden.

3. Maak contact met een diëtist of therapeut

Wanneer uw emotionele eetgedrag uw dagelijks leven verstoort, gepaard gaat met sterke schuld- of schaamtegevoelens, of iets is waar u geheimzinnig over doet, kan het helpen om professionele hulp te zoeken.

Weet dat uw gevoelens over wat u eet kunnen worden beïnvloed door veel factoren waar u geen controle over heeft (en soms ook buiten uw bewustzijn). Subliminale en niet-zo-subliminale berichten in marketingcampagnes en op sociale media sturen ons berichten dat bepaalde voedingsmiddelen schuldvrij, toegeeflijk of uitspattingswaardig zijn, en dat we inderdaad bepaalde emoties moeten voelen over het voedsel dat we eten, inclusief sommige niet-zo-subliminale boodschappen. -leuke.

In een in 2022 gepubliceerde studie werd gekeken naar 1.000 TikTok-video’s van populaire hashtags over voeding, voeding en gewicht en ontdekte dat de meerderheid een gewichtsnormatieve kijk op gezondheid presenteerde, wat betekent dat ze aangaven dat gezondheid alleen mogelijk is bij een specifiek gewicht, gewicht en ziekte. zijn lineair met elkaar verbonden, en men heeft een persoonlijke verantwoordelijkheid voor hun gewicht.

Een systematische review die in 2023 werd gepubliceerd, vond een significante correlatie tussen het gebruik van sociale media door adolescenten, verstoorde eetsymptomen, ontevredenheid over het lichaam en andere geestelijke gezondheidsproblemen.

Waarom er niet zoiets bestaat als ‘goed’ of ‘slecht’ voedsel

Laing zegt dat uw huisarts, een professional in de geestelijke gezondheidszorg of een geregistreerde diëtist allemaal behulpzaam kunnen zijn, vooral als de deskundige die u zoekt gespecialiseerd is in eetstoornissen. Ze stelt voor om naar een geregistreerde diëtist te zoeken met behulp van de tool Find a Nutrition Expert op EatRight.org, en ze vermeldt dat de National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders een online directory heeft om u te helpen experts in uw regio te vinden, evenals andere bronnen. .

Dagelijkse gezondheid‘S In de Weight Loss Reframed Survey werden 3.144 Amerikanen van 18 jaar en ouder in het hele land ondervraagd die de afgelopen zes maanden hadden geprobeerd af te vallen. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 10 juli en 18 augustus 2023, onder demografische groepen, geslachten en gezondheidsproblemen. De rekrutering van enquêtes vond plaats via een online portal, in de app en via e-mail. De foutmarge voor de steekproefomvang van 3.144 bedraagt ​​+/- 1,7 procent bij een betrouwbaarheidsniveau van 95 procent.

Vergelijkbare berichten