Kan VNS uw humeur verbeteren?

Kan VNS uw humeur verbeteren?

Hier wordt het lastig. Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan naar transcutane of niet-invasieve VNS, wordt bij het grootste deel van het klinische onderzoek naar VNS gekeken naar implanteerbare apparaten om zeer specifiek behandelingsresistente depressie aan te pakken, niet noodzakelijkerwijs of thuismethoden voor het stimuleren van uw nervus vagus vergelijkbare effecten op de stemming kunnen hebben. (voor mensen met een geestelijke gezondheidsdiagnose of niet).

Toch is het eerlijk om naar dat onderzoek naar VNS-therapie te kijken en te zeggen dat nervus vagusstimulatie thuis ook je humeur op een positieve manier kan beïnvloeden, zegt dr. Nahas.

“Ik denk niet dat het een grote stap is”, zegt hij. “Als je aan zoiets als yoga denkt, is het voordeel dat het je vertraagt ​​en je helpt aanwezig te zijn in het moment – ​​niet in je vecht-of-vluchtsysteem. Het is aangetoond dat deze dingen de kwaliteit van leven helpen verbeteren.”

Nog meer onderzoek naar hoe niet-invasieve VNS (zoals draagbare apparaten die u zonder recept kunt kopen en tegen de huid van uw nek of oor kunt houden) heeft aangetoond dat het de nervus vagus effectief kan activeren en de vagale tonus kan verbeteren om stress te verminderen . Deze onderzoekers zeggen dat VNS-apparaten veelbelovend zijn om in de toekomst mogelijk te worden gebruikt bij de preventie van psychiatrische stoornissen die verband houden met stress, zoals depressie of posttraumatische stressstoornis.

Toch heeft het beschikbare onderzoek niet aangetoond of dit soort vrij verkrijgbare apparaten effectief zijn op de stemming en voor wie ze kunnen werken. “Er worden veel beweringen gedaan over deze apparaten. Mensen beginnen deze op de markt te brengen, maar we moeten heel voorzichtig zijn met de wetenschappelijke claims erachter”, zegt Nahas.

Een niet-invasief VNS-apparaat voor consumenten merkt bijvoorbeeld op een disclaimerlabel op dat het een algemeen welzijnsproduct is dat niet is geëvalueerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en bevat de algemeen voorkomende bewoording als resultaat dat het ” niet bedoeld om een ​​ziekte of aandoening te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen.

En vergeet niet dat gediagnosticeerde angst en depressie zelden met één simpele oplossing kunnen worden genezen. Zal langzaam ademen door je neus om je lichaam in een parasympathische toestand te brengen, op zichzelf depressie of angst verlichten? Waarschijnlijk niet. Maar het kan een strategie zijn die u in uw zorg opneemt.

En hoewel er geen onderzoek is gedaan voor niet-invasieve TNS, worden ze over het algemeen als veilig beschouwd en kunnen ze als aanvullende aanpak worden gebruikt na overleg met het team van uw zorgverlener.

“Ik zie nervus vagusstimulatie niet als een op zichzelf staande behandeling, en het is geen vervanging voor (reguliere) medische therapie”, zegt Schwartz. “Je kunt bijvoorbeeld therapie krijgen om nutteloze overtuigingen en verhalen over jezelf uit te dagen, terwijl je ook werkt aan het verzorgen van je zenuwstelsel.”

Deze doe-het-zelfpraktijken kunnen, in combinatie met een behandeling zoals bijvoorbeeld een oraal antidepressivum, “de (reguliere) behandeling verbeteren. Voor patiënten die op zoek zijn naar verbeterde therapeutische resultaten zou deze strategie een veelbelovende weg kunnen zijn,” voegt Dr. Ithman toe.

En als je op zoek bent naar een ander hulpmiddel om te helpen omgaan met de dagelijkse stress en angst, ga je gang en probeer een van de vele doe-het-zelf-activiteiten voor stimulatie van de nervus vagus – diep ademhalen, gorgelen en neuriën, blootstelling aan koude (zoals opspattend koud water) water op je gezicht of een koude duik), meditatie, yoga of oormassage, zegt Schwartz.

Schwartz wijst erop dat sommige een grote impact hebben gehad op de mensen aan wie zij ze lesgeeft. Kijk wat voor jou resoneert, zegt ze: “Je lichaam geeft je feedback.”

Vergelijkbare berichten