7 tips voor het opvoeden van een emotioneel gezond kind

7 tips voor het opvoeden van een emotioneel gezond kind

Emotioneel gezonde kinderen overleven niet alleen. Ze gedijen.

Dat zegt Stacey Doan, PhD, hoogleraar psychologische wetenschappen aan het Claremont McKenna College in Californië en co-auteur van Natuur ontmoet opvoeding: op wetenschap gebaseerde strategieën voor het opvoeden van veerkrachtige kinderen.

Wanneer kinderen geestelijk gezond zijn (een term die vaak door elkaar wordt gebruikt met emotioneel gezond), bereiken ze mijlpalen in de sociale en emotionele ontwikkeling; beschikt over sterke sociale vaardigheden; goed omgaan met problemen; thuis, op school en in hun gemeenschap functioneren; en een positieve levenskwaliteit hebben, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Wie zou dat niet willen voor de kinderen van wie ze houden?

Veel factoren kunnen de emotionele gezondheid van een kind beïnvloeden, zegt dr. Doan. Sommige zijn vrij breed en moeilijk te veranderen, zoals de omstandigheden in je buurt en de toegang tot gezondheidszorg, merkt ze op.

Maar de verzorging door verzorgers is ook belangrijk, zegt Doan, die onderzoekt hoe relaties een gezonde ontwikkeling van kinderen ondersteunen. De wetenschap suggereert zelfs praktische strategieën voor het opvoeden van emotioneel gezonde kinderen die haalbaar zijn tijdens toch al drukke dagen. Hier zijn zeven tips voorgesteld door experts.

Hoe u uw kind kunt helpen een minderwaardigheidscomplex te overwinnen

1. Leer iets over sociale en emotionele ontwikkeling

Hoewel je geen doctoraat in de ontwikkeling van kinderen nodig hebt als ouder, loont het wel om de basisbeginselen op te frissen. “Ik denk dat het heel belangrijk is om jezelf te onderwijzen”, zegt Doan.

Kennis van de ontwikkeling (wat kinderen nodig hebben en kunnen doen gezien hun leeftijd) helpt ouders realistische verwachtingen te hebben, aldus de American Academy of Pediatrics (AAP). Sommige zorgverleners zijn bijvoorbeeld bang dat ze hun baby’s zullen verwennen door ze op te pakken als ze huilen, maar Doan zegt dat die bezorgdheid misplaatst is. “Voor de vroege kinderjaren is aangeraakt en vastgehouden worden een fundamentele behoefte”, legt ze uit.

Je kunt de grote lijnen leren uit een gebruikt leerboek over de ontwikkeling van kinderen of uit gratis bronnen over mijlpalen voor de leeftijd van 0 tot 17 jaar van de CDC, zegt Doan. Natuurlijk hebben individuele kinderen unieke vaardigheden en behoeften die variëren op basis van hun culturele context, persoonlijke ontwikkelingstraject en andere factoren, merkt ze op.

2. Ondersteun het zelfvertrouwen

Help uw kind al op jonge leeftijd te leren dat zij de experts op zichzelf zijn en dat niemand beter weet hoe zij zich voelen dan zijzelf, zegt Rebecca Hershberg, PhD, klinisch psycholoog en opvoedingscoach in Dobbs Ferry, New York .

Je kunt dit doen door te accepteren wat kinderen over hun innerlijke wereld zeggen en hen niet te vertellen hoe ze zich moeten voelen – zelfs als ze grenzen stellen aan hun gedrag, zegt dr. Hershberg.

Als uw kind bijvoorbeeld direct na de lunch volhoudt dat hij honger heeft, kunt u zijn of haar ervaring valideren zonder dat hij de show overlaat. In plaats van te zeggen: ‘Je kunt onmogelijk honger hebben. We hebben net geluncht,’ probeer dan te zeggen: ‘Ik weet dat je me vertelt dat je honger hebt. We hebben net geluncht, dus we gaan nu geen snacks eten”, stelt Hershberg voor.

Jongeren die geleerd hebben aan zichzelf te twijfelen, kunnen tieners worden die hun gevoel niet vertrouwen, zegt Hershberg. Dat kan tot problemen leiden, zoals het twijfelen aan hun gevoel dat een feest uit de hand loopt en dat het tijd is om te vertrekken. Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer ouders gewoonlijk negeren hoe kinderen zich voelen, hun kinderen vatbaarder zijn voor emotionele gezondheidsproblemen en moeite hebben met het beheersen en uiten van gevoelens.

Verbaal geweld in de kindertijd kan nog steeds invloed hebben op uw emotionele en geestelijke gezondheid

3. Bied uw volledige aandacht

“Kinderen zijn erg sociaal, en een van de meest waardevolle dingen die je ze kunt geven is je volledige aandacht”, zegt Doan. Zelfs vijf minuten zonder telefoon elke dag voordat ze naar bed gaan, kunnen hun emotionele gezondheid helpen bevorderen, zegt ze.

Als kinderen niet de reguliere quality time krijgen waarnaar ze verlangen, lijdt hun welzijn daaronder. In een overzicht van 13 onderzoeken naar ‘technoferentie’ (wanneer digitale apparaten gewoonlijk de tijd samen onderbreken), werd het feit dat ouders aan hun telefoons en andere apparaten gekluisterd waren, in verband gebracht met een toename van depressie en angst bij adolescenten.

Zou u verslaafd kunnen zijn aan internet?

Terwijl jonge kinderen vaak openstaan ​​voor ouderlijke toenaderingen, kunnen tieners lastiger zijn, erkent Doan. Concentreer u voor hen op het creëren van de mogelijkheid tot verbinding, ongeacht of ze u daar wel of niet op aanspreken. Maak het jouw taak om beschikbaar, gevend, prettig en nooit opdringerig te zijn, adviseert ze.

4. Versterk positieve momenten

Positieve emoties voelen niet alleen fijn, maar uit een overzicht van het onderzoek blijkt dat ze kapitaal opbouwen waar kinderen uit kunnen putten om toekomstige ontberingen het hoofd te bieden, zegt Doan.

Om uw kind te helpen de goede dingen op te slaan, kunt u genieten van kleine gelukkige momenten die er al zijn, zegt Doan. Als uw kind tevreden thuiskomt van school met een schilderij, zeg dan niet alleen dat het leuk is. Opgewonden raken. Vragen stellen. Verleng het moment. “Je neemt een positieve ervaring en verbetert deze”, legt ze uit.

5. Geef kansen om uitdagingen aan te gaan

Hoewel het misschien aardig lijkt om zoveel mogelijk hobbels op het pad van uw kind glad te strijken, bevordert deze aanpak de geestelijke gezondheid niet, suggereert onderzoek.

Uit één onderzoek bleek bijvoorbeeld dat universiteitsstudenten die zeiden dat hun ouders overbezorgd waren, ook vaker een slechter emotioneel welzijn rapporteerden, gemeten aan de hand van angst, depressie en het onvermogen om gevoelens te herkennen en te beschrijven.

Bied in plaats daarvan mogelijkheden om doorzettingsvermogen te oefenen en uw kind te ondersteunen bij het doorzien van dingen, zegt Doan. Stel dat uw kind zich op de eerste gymnastiekdag nerveus voelde en niet meer terug wil. In plaats van ze uit de activiteit te halen, normaliseer je dat dingen de eerste keer vaak eng zijn en moedig je ze aan om een ​​tijdje door te gaan, stelt ze voor. Ze zullen misschien nooit een achterwaartse handsprong maken, maar ze kunnen wel leren omgaan met iets moeilijks.

6. Modelleer emotionele gezondheid

Wanneer zorgverleners de geestelijke gezondheid modelleren, profiteren kinderen ervan, zegt Hershberg. “Emotionele gezondheid betekent niet vlekkeloze, emotionele perfectie”, voegt ze eraan toe. “Het gaat om emotioneel bewustzijn en emotionele expressie.”

Onderzoek ondersteunt dit. In één onderzoek zeiden vaders die moeite hadden met het benoemen of praten over hun gevoelens dat hun peuters meer emotionele en gedragsproblemen hadden dan vaders die zich daar prettiger bij voelden.

Zoek naar manieren om ontwikkelingsgerichte gesprekken te voeren over de rol van emoties in het dagelijks leven, suggereert Hershberg. Als je kinderen je gek maken op de achterbank, vertel ze dan dat je gefrustreerd bent en bang dat het gezinsuitje een mislukking zal zijn. Als je benoemt en praat over hoe je je voelt, zullen je kinderen dat idealiter ook leren, legt ze uit.

7 tips om jezelf wat zelfcompassie te tonen

7. Zorg voor gezonde slaapgewoonten

“Als we niet genoeg slapen – zelfs niet voor één of twee nachten – zijn we prikkelbaarder, gevoeliger en huilen we meer”, zegt Hershberg. Daarom is het verschuiven van de bedtijd van een kind met 15 minuten een van haar favoriete aanbevelingen als ouders zeggen dat hun kinderen het moeilijk hebben.

Hoewel de individuele slaapbehoeften variëren, raadt de American Academy of Sleep Medicine (AASM) aan dat kinderen tussen de 8 en 16 uur slapen, waarbij jongere kinderen meer uren nodig hebben en tieners minder.

Volgens de AASM helpt voldoende slaap emotionele regulatie en geestelijke gezondheid. Gerelateerd onderzoek, waaronder een onderzoek onder meer dan 400 baby’s, brengt slaap ook in verband met een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling.

Vergelijkbare berichten