Het Amerikaanse aanbod van Wegovy-medicijnen voor gewichtsverlies zou dit jaar moeten toenemen

Het Amerikaanse aanbod van Wegovy-medicijnen voor gewichtsverlies zou dit jaar moeten toenemen

Patiënten die vanwege tekorten niet met het afslankmedicijn Wegovy kunnen beginnen, zullen dit jaar wellicht gemakkelijker toegang krijgen tot het medicijn.

Geneesmiddelenfabrikant Novo Nordisk verhoogt geleidelijk de Amerikaanse voorraad van de lagere doses Wegovy die patiënten in eerste instantie nemen om de bijwerkingen te beperken als ze met de behandeling beginnen, zei het bedrijf in een investeerderspresentatie op 31 januari. De stijgende vraag leidde tot tekorten en was voor Novo Nordisk aanleiding om de levering van deze Wegovy-startdoses in mei 2023 te beperken.

“Het afgelopen jaar was het ongelooflijk moeilijk om de startdoses van Wegovy te krijgen, en de afgelopen maanden was het onmogelijk om een ​​andere dosis Wegovy dan 2,4 milligram (mg) te krijgen”, zegt Shauna Levy, MD, medisch directeur van het Tulane Weight Loss Center in New Orleans.

Wegovy is verkrijgbaar in vijf verschillende doses. Patiënten wordt geadviseerd om te beginnen met injecties van 0,25 mg en de dosis geleidelijk elke vier weken te verhogen totdat ze een onderhoudsdosis van 1,7 mg of 2,4 mg bereiken, aldus het bedrijf.

Het krijgen van die zeer lage initiële dosis is de sleutel voor een succesvolle start van de behandeling, zegt Adam Gilden, MD, universitair hoofddocent obesitasgeneeskunde aan de University of Colorado School of Medicine in Aurora.

‘Wachten om te beginnen’

“Er wachten heel veel mensen om Wegovy te starten”, voegt Dr. Levy toe, die als adviseur voor Novo Nordisk heeft gediend. “We kunnen niet wachten tot de startdoses terug zijn; het gaat mijn werk zoveel gemakkelijker maken.”

Wegovy werd in 2021 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor mensen met overgewicht of obesitas en die ten minste één gewichtsgerelateerd gezondheidsprobleem hebben, zoals diabetes type 2 of hoge bloeddruk. In klinische onderzoeken verloren mensen die de hoogste doses Wegovy gebruikten gemiddeld ongeveer 15 procent van hun totale lichaamsgewicht gedurende 68 weken.
Het medicijn bevat de werkzame stof semaglutide – net als het diabetesmedicijn Ozempic type 2 – en behoort tot een nieuwe familie van geïnjecteerde medicijnen, bekend als GLP-1-receptoragonisten, die gewichtsverlies kunnen stimuleren door het hongergevoel te verminderen. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, braken, obstipatie, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid, aldus Novo Nordisk.

Lagere doses minimaliseren bijwerkingen bij het starten van Wegovy

“Lagere doses zijn nodig omdat er bijwerkingen te verwachten zijn als we met een hogere dosis beginnen”, zegt Dr. Gilden.

Een groot deel van het afgelopen jaar hadden mensen die deze startdoses niet konden krijgen, weinig mogelijkheden om andere GLP-1-medicijnen te gebruiken vanwege een combinatie van factoren, waaronder tekorten, beperkte verzekeringsdekking en hoge eigen kosten, zegt Levy. Zelfs de goedkeuring door de FDA afgelopen herfst van een ander GLP-1-medicijn voor gewichtsverlies, Zepbound (tirzepatide), hielp niet alle patiënten die deze medicijnen wilden, zegt ze.

“Van de verzekeraars die GLP-1 wel vergoeden voor obesitas, dekken velen alleen Wegovy en niet het nieuwere medicijn Zepbound”, zegt Levy. “Veel patiënten die toegang zouden kunnen hebben tot GLP-1-medicijnen kunnen deze dus niet krijgen vanwege het Wegovy-tekort, omdat andere opties niet zijn goedgekeurd.”

Een groter aanbod van Wegovy-startdoses zou ervoor moeten zorgen dat veel patiënten, die al maanden wachten om met de behandeling te beginnen, eindelijk aan de slag kunnen, zegt Gilden. Er zijn “absoluut” veel mensen die in deze categorie vallen, voegt hij eraan toe. “Er is een opgekropte vraag.”

Vergelijkbare berichten