Bijgewerkt COVID-vaccin zeer effectief tegen JN.1-variant

Bijgewerkt COVID-vaccin zeer effectief tegen JN.1-variant

De JN.1 COVID-19-variant maakt nu meer dan 93 procent van de gevallen uit, volgens de laatste gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Dat is een grote sprong ten opzichte van twee maanden geleden, toen deze sterk gemuteerde versie van het virus slechts 1 op de 5 infecties veroorzaakte.

Hoewel er aanwijzingen zijn dat JN.1 óf in hoge mate overdraagbaar is óf beter in het omzeilen van ons immuunsysteem, laten de belangrijkste indicatoren van de CDC sinds 2 februari een afnemend niveau van COVID-activiteit op nationaal niveau zien, waarbij ziekenhuisopnames en testpositiviteit de afgelopen weken zijn gedaald.

Een CDC-studie die begin deze maand werd gepubliceerd, suggereert dat het nieuwste COVID-19-vaccin mogelijk een rol speelt bij het voorkomen dat de JN.1-variant een ernstiger impact heeft op de volksgezondheid.

Nieuwste schot verdedigt tegen zowel ernstige als milde infecties

Op basis van een analyse van meer dan 9.000 personen die tussen 21 september 2023 en 14 januari 2024 waren getest op COVID-19 bij deelnemende apotheken van CVS Pharmacy en Walgreen, ontdekten onderzoekers dat degenen die het bijgewerkte COVID-19-vaccin hadden gekregen, ongeveer 54 procent verhoogde de bescherming tegen symptomatische JN.1-infectie vergeleken met degenen die het bijgewerkte vaccin niet hadden gekregen.

“De resultaten hier laten een hoge mate van bescherming zien tegen de symptomatische ziekte van COVID-19 als u het bijgewerkte COVID-19-vaccin voor 2023-2024 krijgt”, zegt Mark Mulligan, MD, directeur van het NYU Langone Vaccine Center in New York City. “We zitten nog midden in het seizoen van het ademhalingsvirus, dus het is zeker nog niet te laat om de bijgewerkte opname te maken.”

De opkomst van JN.1. Heeft de effectiviteit van het vaccin niet verminderd

In september 2023 adviseerde de CDC dat iedereen van zes maanden en ouder het bijgewerkte vaccin zou krijgen ter bescherming tegen de mogelijk ernstige gevolgen van de ziekte van COVID-19. Het schot is speciaal geformuleerd om de wijdverspreide omicron XBB.1.5-subvariant te targeten.

Toen JN.1 terrein won, was het onzeker hoe effectief dit vaccin ertegen zou zijn. Hoewel JN.1 ook tot de omicron-familie behoort, heeft deze variant volgens de CDC meer dan 30 mutaties in het spike-eiwit vergeleken met XBB.1.5. Spike-eiwitten zorgen ervoor dat het virus gezonde cellen binnendringt en de infectie veroorzaakt.

Uit dit laatste CDC-onderzoek bleek echter dat de bijgewerkte opname vergelijkbare niveaus van bescherming bood tegen zowel de XBB-lijnvarianten als de JN.1-variant.

“Er blijft voldoende gelijkenis bestaan ​​tussen de XBB.1.5-variant en de JN.1-variant zodat het immuunsysteem van personen die zijn gevaccineerd de nieuwe variant kan herkennen en de ernst van de infectie kan verminderen, zo niet symptomatische infectie kan voorkomen”, zegt Robert H. Hopkins Jr., MD, medisch directeur van de National Foundation for Infectious Diseases (NFID).

De auteurs van het onderzoek merken op dat de bijgewerkte COVID-19-vaccins pas sinds half september beschikbaar zijn, dus schattingen over de effectiviteit omvatten gegevens van slechts vier maanden.

Het vernieuwde COVID-19-vaccin zal uiteindelijk minder beschermend worden

Omdat de bescherming tegen COVID-19 van eerdere versies van het vaccin gedurende enkele maanden na vaccinatie afnam, verwacht de CDC dat de bescherming tegen het bijgewerkte vaccin in de loop van de tijd ook zal afnemen.

“Aangezien we bij eerdere vaccins herhaaldelijk een afname hebben gezien, verwachten we dat er een zekere afname zal optreden”, zegt Dr. Mulligan.

Hij voorziet dat we een nieuwe, bijgewerkte vaccinformulering nodig zullen hebben naarmate het virus blijft circuleren en evolueren.

“Ik verwacht dat we een aanbeveling zullen hebben voor een jaarlijks COVID-19-vaccin, op dezelfde manier als we een jaarlijkse griepprik hebben – elk jaar bijgewerkt om de immuniteit te versterken en beter af te stemmen op de circulerende virussen”, zegt Mulligan.

Dr. Hopkins voegt eraan toe dat het voorlopig geruststellend is dat het huidige vaccin effectief blijft in de bescherming tegen symptomatische infecties.

“Ik zou iedereen die nog geen COVID-19-vaccin voor 2023-2024 heeft gekregen, willen aanmoedigen om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren”, zegt hij. “Mijn aanbeveling is zelfs nog sterker op basis van deze nieuwe gegevens.”

Volgens CDC-gegevens heeft op 2 februari slechts ongeveer 22 procent van de mensen van 18 jaar en ouder het bijgewerkte vaccin ontvangen. Voor volwassenen van 65 jaar en ouder is dat 41 procent. Ongeveer 12 procent van de kinderen heeft de bijgewerkte injectie gekregen.

De CDC benadrukt dat vaccinatie niet alleen de beste bescherming blijft tegen COVID-gerelateerde ziekenhuisopnames en overlijden, maar ook de kans verkleint op het ontwikkelen van langdurige COVID, die zich tijdens of na een acute infectie kan ontwikkelen en langere tijd kan aanhouden.

Ga voor hulp bij het vinden van COVID-19-vaccins naar Vaccines.gov.

Vergelijkbare berichten