Uitdagend werk kan de hersenen gezond houden naarmate u ouder wordt

Uitdagend werk kan de hersenen gezond houden naarmate u ouder wordt

Is uw werk een uitdaging voor uw hersenen? Volgens een nieuwe studie kan het je geest helpen scherp te blijven naarmate je ouder wordt.

Uit onderzoek onder ruim 7.000 volwassenen (variërend in de leeftijd van 69 tot 104 jaar) is gebleken dat mensen met een voorgeschiedenis van mentaal stimulerende beroepen na de leeftijd van 70 jaar een lager risico hadden op milde cognitieve stoornissen en dementie, vergeleken met mensen met een voorgeschiedenis van beroepen die niet mentaal stimulerend waren. stimulerend.

“De resultaten van deze studie onderstrepen het potentieel van cognitief stimulerend werk om de cognitieve reserve te vergroten en het begin van cognitieve achteruitgang te vertragen”, zegt studieauteur Bjørn H. Strand, PhD, onderzoeksprofessor bij het Noorse Instituut voor Volksgezondheid in Oslo. “Deze studie ondersteunt ook het idee dat hoe meer je je hersenen gebruikt tijdens de vroege en middelbare leeftijd, hoe beter je uitgerust bent om cognitieve achteruitgang op latere leeftijd te voorkomen.”

Meten van beroepsstimulatie en cognitie

In het artikel dat deze week in het tijdschrift verscheen Neurologieanalyseerden Dr. Strand en zijn team gegevens over 305 unieke beroepen.

Ze evalueerden de mate van cognitieve eisen die deelnemers ervoeren tijdens elke baan tussen de 30 en 65 jaar oud, met behulp van een datatool genaamd de routine taakintensiteitsindex (RTI).

Deze indexbeoordeling was gebaseerd op een vergelijking die vier schalen omvat om te evalueren hoeveel een beroep routinematige handmatige taken en routinematige cognitieve taken omvat, vergeleken met hoeveel een beroep ongestructureerde, niet-routinematige cognitieve taken en interpersoonlijke taken omvat.

“De beoordeling is niet gebaseerd op vragenlijsten van deelnemers”, zegt Yuko Hara, PhD, directeur Aging and Alzheimer's Prevention bij de Alzheimer's Drug Discovery Foundation, die niet bij het onderzoek betrokken was. “Iedereen met hetzelfde beroep had dezelfde RTI, ongeacht individuele verschillen in taken en verantwoordelijkheden.”

Onderzoekers hebben de beroepscognitieve eisen minstens één keer gemeten wanneer de deelnemer jonger dan 50 was en minstens één keer wanneer de deelnemer ouder dan 50 was.

Na de leeftijd van 70 jaar voltooiden de deelnemers geheugen- en denktests om te beoordelen of ze milde cognitieve stoornissen hadden.

Vergeleken met degenen die laag scoorden op de RTI-index, hadden personen die een baan hadden met veel routinewerk een 74 procent groter risico op het ontwikkelen van milde cognitieve stoornissen op latere leeftijd, en een 37 procent hoger risico op dementie.

Het artikel benadrukte dat bij 42 procent van degenen in banen met de laagste cognitieve eisen een milde cognitieve stoornis werd vastgesteld, vergeleken met 27 procent van degenen in banen met de hoogste cognitieve eisen.

Routine versus niet-routinematige taken begrijpen

Routinematige handmatige taken vereisen snelheid, controle over de apparatuur en brengen vaak repetitieve bewegingen met zich mee, typisch voor fabriekswerk. Routinematige cognitieve taken vereisen precisie en nauwkeurigheid van repetitieve taken, zoals boekhouden en archiveren.

De meest voorkomende banen met de laagste cognitieve eisen waren postbodes en bewaarders. Andere beroepen in deze categorie zijn onder meer huishoudsters, wegenwerkers, sanitairpersoneel en medewerkers van de bezorgdienst.

Niet-routinematige analytische taken verwijzen naar activiteiten waarbij informatie wordt geanalyseerd, creatief wordt gedacht en informatie voor anderen wordt geïnterpreteerd. Niet-routinematige interpersoonlijke taken hebben betrekking op het aangaan en onderhouden van persoonlijke relaties, het motiveren van anderen en coaching.

De meest voorkomende baan voor de groep met de hoogste cognitieve eisen was lesgeven. Andere niet-routinematige cognitieve banen zijn onder meer PR-specialist, computerprogrammeur, ingenieur, elektricien, softwareontwikkelaar, monteur, financieel analist, advocaat en arts.

“Eenvoudige repetitieve of routinematige taken bieden niet veel cognitieve stimulatie, maar ik denk dat het niveau van gestructureerd tot ongestructureerd werk niet zozeer een factor is bij cognitieve stimulatie als de inhoud van het werk zelf”, zegt Glen Finney, MD , directeur van het Memory and Cognition Program for Geisinger Health in Wilkes-Barre, Pennsylvania, en een fellow van de American Academy of Neurology.

Om te bepalen of uw werk cognitief stimulerend is of niet, raadt Dr. Finney aan een reeks vragen te stellen: “Is de functie rijk aan informatie of eenvoudig? Is het werk nieuw of is het van moment tot moment en van dag tot dag hetzelfde? Zijn er vaardigheden of probleemoplossende vaardigheden die u nodig heeft voor uw taken?”

Het brein uitdagen buiten het werk

Niet iedereen zal een carrière kunnen hebben die de hersenen voortdurend energie geeft. Voor die mensen raadt Dr. Hara aan om buiten de werkplek te gaan en deel te nemen aan cognitieversterkende activiteiten, zoals een nieuwe les volgen, boeken lezen, een nieuwe taal leren of een muziekinstrument leren bespelen.

Finney, die niet bij het onderzoek betrokken was, adviseert ook om zich te concentreren op andere belangrijke onderdelen van het behoud van de gezondheid van de hersenen, zoals lichaamsbeweging, voeding en sociale activiteit.

“Onze resultaten benadrukken het belang van levenslang leren en cognitieve stimulatie”, zegt Strand. “Het is nooit te laat, of tijdverspilling, om iets nieuws te leren. Alle cognitief veeleisende activiteiten later in het leven dragen bij aan het versterken van iemands cognitieve reserve.”

Vergelijkbare berichten