Fecale transplantatie toont belofte voor de behandeling van inflammatoire darmziekten

Fecale transplantatie toont belofte voor de behandeling van inflammatoire darmziekten

Vroege onderzoeken voor IBD

Uit tests tot nu toe blijkt ook dat initiële FMT-interventies het beste kunnen werken met behulp van een endoscopie – een niet-chirurgische procedure waarbij een buisje door de keel naar het spijsverteringskanaal wordt gestuurd. Voor IBD-patiënten kunnen aanvullende FMT-kuren nodig zijn om de remissie te behouden, en in deze situaties kan het mogelijk zijn om FMT-capsules te gebruiken, concludeert de studie.

Er is op dit moment minder bekend over FMT bij patiënten met de ziekte van Crohn, maar in de studie werden wel twee onderzoeken in een vroeg stadium met 44 patiënten onderzocht. Twee derde van de patiënten in het ene onderzoek en 87 procent van de deelnemers aan het andere onderzoek bereikten remissie met FMT.

Een beperking van de nieuwe studie is dat wetenschappers nog steeds geen gegevens hebben over de optimale manieren om FMT te combineren met gerichte medicijnen die de huidige standaardbehandeling voor IBD vormen. Mensen met ernstige IBD worden vaak behandeld met gerichte biologische therapieën zoals infliximab (Remicade), adalimumab (Humira) of ustekinumab (Stelara).

“De bestaande behandelingen kunnen niet alle patiënten in remissie houden, daarom zijn microbiota-therapieën nodig”, zegt Jun Sun, PhD, een professor en IBD-onderzoeker aan de Universiteit van Illinois in Chicago, die niet betrokken was bij de nieuwe studie. “Het is nog steeds onbekend of de combinatie van biologische geneesmiddelen en microbiotabehandeling het beste is voor patiënten met IBD”, zegt Dr. Sun.

Proeven voor C. Difficile-infecties

Een overzicht van 26 onderzoeken naar FMT voor C. moeilijk gevonden infecties werkten orale capsules net zo goed als een meer invasieve aanpak – een colonoscopie – voor het toedienen van FMT om herhaalde infecties te voorkomen, aldus de nieuwe studie.

Een uitdaging bij FMT is dat er ontlasting van gezonde donoren nodig is om behandelingen te formuleren, benadrukken de auteurs van het onderzoek. Een andere uitdaging is dat wetenschappers nog steeds niet zeker zijn van de precieze FMT-dosis die nodig is om IBD-patiënten te helpen remissie te bereiken.

“FMT is inherent grof, complex en lastig te standaardiseren”, zegt Iliev.

Maar voortdurende inspanningen om FMT te onderzoeken voor colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn hebben een goede kans op succes op basis van de resultaten die worden gezien bij C. moeilijk infecties, zegt Grinspan. En het is de moeite waard omdat de huidige behandelingen voor IBD veel te wensen overlaten en er de afgelopen tien jaar weinig verbetering is opgetreden in de behandelingsopties, voegt Grinspan eraan toe.

FMT heeft 'groot potentieel' voor IBD

“Het gebruik van microbiota-therapie biedt grote mogelijkheden voor het bereiken van remissie bij patiënten met IBD”, zegt Grinspan.

Op dit moment kunnen patiënten met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn alleen FMT-interventies krijgen via klinische onderzoeken, merkt Grinspan op. Dergelijke onderzoeken kunnen moeilijk toegankelijk zijn, vooral voor mensen die buiten de grote stedelijke gebieden wonen waar het meeste medische onderzoek plaatsvindt. En zelfs als patiënten meedoen aan onderzoeken, is de kans nog steeds groot dat ze een placebo krijgen in plaats van FMT.

Hoewel de tot nu toe uitgevoerde onderzoeken veelbelovend lijken, is de uitkomst niet gegarandeerd, waarschuwt Grinspan.

“FMT voor IBD is nog niet klaar voor prime time”, zegt Grinspan. “Ik ben optimistisch dat we de juiste populatie zullen vinden die baat zal hebben bij microbiële therapieën – maar we moeten nog veel meer leren.”

Vergelijkbare berichten