Waarom sommige mensen minder zweten tijdens het sporten

Waarom sommige mensen minder zweten tijdens het sporten

Is de persoon naast je op de yogamat aan het zweten terwijl het lijkt alsof je helemaal niet zweet?

Hoeveel je zweet tijdens een fysieke activiteit hangt van veel factoren af, zegt Lindsey Bordone, MD, dermatoloog aan het Columbia University Medical Center in New York City. Dat omvat hitte en vochtigheid, hoe hard je jezelf pusht en of je genoeg water hebt gedronken.

Of je nu denkt dat je te veel of helemaal niet veel zweet, zweten is normaal – en een absoluut cruciale lichaamsfunctie.

VERWANT: 8 fascinerende feiten die u waarschijnlijk nooit wist over uw huid

“Een van de belangrijkste functies van zweten is het lichaam helpen bij het handhaven van de homeostase, oftewel het evenwicht, in het lichaam”, zegt Grayson Wickham, DPT, CSCS, een in New York City gevestigde fysiotherapeut en oprichter van Movement Vault, een mobiliteitsorganisatie. en bewegingsbedrijf. Als uw lichaamstemperatuur te hoog wordt, kan dit schadelijk zijn voor uw cellen. Zweten helpt het lichaam dat punt te vermijden, zegt hij, door vocht op het huidoppervlak te produceren. Door verdamping van dat vocht koelt de huid af.

VERWANT: Alles wat u moet weten over fitness (en waarom het zo belangrijk is voor de gezondheid)

Er zijn zeer gezonde redenen waarom u niet zo veel zweet als iemand anders

Nogmaals, hoeveel je zweet hangt van veel factoren af ​​– en het is de moeite waard om op te merken dat er een vrij breed scala is van wat als normaal en gezond wordt beschouwd als het gaat om zweten.

Vanaf het begin bepaalt de genetica hoeveel (of weinig) je tot op zekere hoogte zweet, zegt Dr. Wickham. Daarnaast kunnen zaken als angstgevoelens, een onderliggende gezondheidstoestand (zoals diabetes type 2 en bepaalde schildklieraandoeningen) en sommige medicijnen, onder andere, de zweetproductie verhogen.

Hydratatie is ook een grote factor. “Iemand die goed gehydrateerd is, zal meer zweten dan iemand die minder gehydrateerd is”, zegt Wickham. Hetzelfde geldt voor mensen met een hoger fitnessniveau, voegt hij eraan toe. Hoe beter uw lichaam is geconditioneerd om te trainen, hoe sneller het de zweetproductie kan verhogen om u koel te houden terwijl u traint.

Waar het op neerkomt: in de meeste gevallen is het volkomen normaal om op een bepaalde dag droger (of druipender) te zijn dan je hete yogamaatje.

Maar in sommige gevallen kan te veel of te weinig zweten erop wijzen dat u een niet-gediagnosticeerd medisch probleem heeft. Hyperhidrose is een chronische medische aandoening die wordt gekenmerkt door overmatig zweten dat frequent is, moeilijk onder controle te houden is en niet noodzakelijkerwijs wordt veroorzaakt door hitte of inspanning. Aan de andere kant is hypohidrose, ook wel anhidrose genoemd, een chronische medische aandoening die wordt gekenmerkt door onvoldoende zweten.

VERWANT: 9 manieren om overmatig zweten (hyperhidrose) onder controle te krijgen

Hypohidrose (Anhidrose): wanneer u niet genoeg zweet

Volgens de Mayo Clinic treedt hypohidrose op wanneer uw zweetklieren niet goed functioneren en als gevolg daarvan uw vermogen om te zweten blokkeren.

Hoewel uitdroging hypohidrose op de korte termijn kan veroorzaken, hebben sommige mensen te maken met een chronisch gebrek aan zweten waarmee ze zijn geboren of later in hun leven zijn ontwikkeld. Gevallen van hypohidrose die puur genetisch zijn (mensen geboren met de aandoening) zijn ongelooflijk zeldzaam. Volgens MedlinePlus hebben mensen vaker hypohidrose vanwege aandoeningen of verwondingen die de zenuwen of de huid aantasten, zoals diabetes of psoriasis.

Bepaalde medicijnen – waaronder antipsychotica – kunnen volgens de Cleveland Clinic ook de zweetklierfunctie beïnvloeden en bijdragen aan hypohidrose.

De wetenschappelijke gemeenschap heeft beperkte gegevens over de werkelijke prevalentie van hypohidrose, omdat artsen vermoeden dat veel milde gevallen niet gediagnosticeerd worden, aldus de International Hyperhidrosis Society. In een onderzoeksartikel werd opgemerkt dat gevallen zeer zeldzaam zijn, en de auteurs vermoedden dat veel gevallen niet worden gerapporteerd.

Ernstige gevallen van hypohidrose worden doorgaans snel gediagnosticeerd in de kindertijd of in de kindertijd, maar minder ernstige gevallen worden vaak pas later in het leven gediagnosticeerd – of helemaal niet.

Waarom te weinig zweten een probleem kan zijn

Als u niet voldoende zweet, kan dit potentieel ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Als hypohidrose een groot deel van uw lichaam aantast en een goede afkoeling verhindert, kunnen krachtige oefeningen, zwaar lichamelijk werk of warm weer hittekrampen, hitte-uitputting of zelfs een zonnesteek veroorzaken. De aandoening kan bij kinderen tot ernstiger complicaties leiden, omdat de kerntemperatuur van hun lichaam sneller stijgt dan de lichaamstemperatuur van volwassenen – en kinderen geven volgens onderzoek minder effectief lichaamswarmte af.

VERWANT: Hoe u een zonnesteek en andere gezondheidsrisico’s in de zomer kunt vermijden

“De aandoening is gevaarlijk omdat (mensen met hypohidrose) intern oververhit kunnen raken, wat in ernstige gevallen tot de dood kan leiden”, zegt Dr. Bordone, eraan toevoegend dat deze groep zelfs onder mildere omstandigheden waarschijnlijk moeite zou hebben met het verdragen van lichaamsbeweging of hoge temperaturen.

Naast hun gebrek aan zweet kunnen mensen met hypohidrose merken dat ze zich ongelooflijk gemakkelijk duizelig, zwak of extreem warm voelen. Ze kunnen ook blozen van de huid en spierkrampen ervaren.

Hoe weet u of uw gebrek aan zweet een probleem is?

Als u niet zoveel lijkt te zweten als anderen om u heen, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat u hypohidrose heeft.

“Sommige mensen zweten bij aanvang niet veel, terwijl andere dat wel doen”, zegt Bordone. “Verschillende mensen hebben verschillende aantallen zweetklieren en een verschillende genetische samenstelling.” Zolang uw zweet (of het gebrek daaraan) uw dagelijkse routine (inclusief lichaamsbeweging) niet verstoort, is er waarschijnlijk geen medisch probleem.

Als u echter één van de symptomen van hypohidrose ervaart (zoals rood worden van de huid en snel vermoeid raken), u hitte of zware lichamelijke inspanning vermijdt vanwege zorgen over uw gebrek aan zweet, of als u meerdere hitteberoertes heeft gehad, neem dan contact op met uw arts, raadt Bordone aan.

Raadpleeg ook uw arts als de hoeveelheid zweet die u normaal gesproken merkbaar afneemt. Hypohidrosis kan duiden op gezondheidsproblemen zoals hypothyreoïdie, dus het is belangrijk om te worden gecontroleerd, voegt Bordone toe.

In sommige ernstige gevallen van hypohidrose (vooral bij kinderen) kunnen artsen koelvesten aanbevelen, zodat mensen veiliger aan verschillende activiteiten kunnen deelnemen, zegt Bordone. In andere gevallen kunnen ze medicijnen voorschrijven die zweten veroorzaken, merkt MedlinePlus op.

Hoewel specifieke behandelingen voor hypohidrose afhankelijk zijn van de reden voor uw gebrek aan zweet, zal uw zorgverlener doorgaans met u samenwerken om uw levensstijl onder controle te houden en u voor te bereiden op situaties waarin hitte uw gezondheid in gevaar kan brengen.

Vergelijkbare berichten