Is het veilig om een ​​Ozempic-shot over te slaan voor een speciale maaltijd of reis?

Is het veilig om een ​​Ozempic-shot over te slaan voor een speciale maaltijd of reis?

Als u semaglutide (Ozempic, Wegovy) of tirzepatide (Mounjaro, Zepbound) gebruikt, zijn bepaalde op eten gerichte evenementen zoals vakanties en zomerse barbecues waarschijnlijk heel anders voor u. Deze krachtige eetlustremmende middelen kunnen het eten van rijk voedsel immers een onaangename ervaring maken.

U zou in de verleiding kunnen komen om een ​​dosis over te slaan of uit te stellen voorafgaand aan een speciale gelegenheid, of dat nu een groot feestmaal is, een duur jubileum- of verjaardagsdiner, of een andere viering. Of misschien plant u een vakantie en overweegt u een dosis over te slaan om echt waar voor uw geld te krijgen van een all-inclusive resort.

Een informeel overzicht van sociale mediaforums gewijd aan het gebruik van afslankinjecties suggereert dat mensen zeer verdeeld zijn over de kwestie van het overslaan van doses. Sommigen melden dat ze met plezier doses hebben uitgesteld of gemist voor feestdagen en vakanties en dat ze dat opnieuw zullen doen. Anderen hebben de techniek geprobeerd en slechte resultaten ervaren. Sommige mensen verwerpen het idee volledig.

Is het dus echt veilig om af en toe een dosis over te slaan? En is het een goed idee?

Nieuwe afslankmedicijnen verminderen uw interesse in eten aanzienlijk

De nieuwe injecteerbare afslankmiddelen, ook wel GLP-1’s genoemd, bootsen de werking na van hormonen die het lichaam van nature na de maaltijd aanmaakt. Dit resulteert in complexe metabolische effecten die samenwerken om het hongergevoel te onderdrukken.

Ze zijn een wereldwijd fenomeen geworden om één grote reden: ze zijn buitengewoon effectieve eetlustremmers. Semaglutidegebruikers consumeren bijvoorbeeld veel minder calorieën en ervaren minder hunkering naar eten, verbeterde zelfbeheersing tijdens het eten en zelfs een verminderde interesse in vet voedsel.

Dat is geweldig nieuws voor gewichtsverlies en diabetesmanagement. Maar het gebruik van deze medicijnen betekent leren hoe je omgaat met feesten waarbij je omringd wordt door geliefden die zich uitzinnig volproppen met heerlijk eten.

Werkt het om doses over te slaan?

Katherine Saunders, MD, universitair docent en obesitasspecialist bij Weill Cornell Medicine in New York City en medeoprichter van Intellihealth, zegt dat het weliswaar “technisch veilig” is om af en toe een dosis afslankmedicatie over te slaan, maar ze betwijfelt of patiënten hierdoor van een grote maaltijd kunnen genieten.

Dr. Saunders heeft gezien dat patiënten onderschatten hoe langzaam deze medicijnen hun lichaam verlaten. “Mensen kunnen in de problemen komen door deze gewoonte, gezien de lange halfwaardetijden van semaglutide en tirzepatide”, zegt ze. “Als iemand een week lang geen medicatie neemt om grotere porties te eten, kan hij ziek worden als hij ervan uitgaat dat de medicatie uit zijn lichaam is en meer eet dan hij aankan.”

Ze zegt dat zelfs als de eetlust lijkt terug te keren na een uitgestelde of overgeslagen dosis, grote maaltijden nog steeds vervelende bijwerkingen kunnen veroorzaken: “Het eten van zware maaltijden of grote porties terwijl je semaglutide of tirzepatide gebruikt, kan leiden tot brandend maagzuur, misselijkheid en overgeven. Soms voelen mensen zich prima tijdens het eten en zelfs daarna nog een tijdje, maar dan moeten ze een paar uur later ineens overgeven”, zegt ze.

Andrew Kraftson, MD, directeur van het gewichtsnavigatieprogramma bij Michigan Medicine in Ann Arbor, is het daarmee eens. “Alleen omdat u een dosis hebt overgeslagen, betekent niet dat u geen risico loopt op bijwerkingen. Mensen moeten nog steeds worden geadviseerd om heel grondig te kauwen, langzaam te eten en hun porties te matigen om problemen te voorkomen,” zegt hij.

Volgens Dr. Kraftson lopen mensen die regelmatig last hebben van gastro-intestinale bijwerkingen van hun medicijnen, “een groter risico op meer uitgesproken symptomen als ze een dosis overslaan.”

Een injectie een dag of twee uitstellen kan ‘volkomen redelijk’ zijn

Kraftson voegt toe dat het misschien onverstandig is om een ​​dosis uit te stellen om honger te creëren, maar dat er andere geldige redenen zijn om uw injectieschema aan te passen rond een feestdag of andere grote gebeurtenis.

Veel mensen ervaren hun ergste spijsverteringsproblemen tijdens de eerste dag of twee na hun wekelijkse injectie en hebben geleerd om hun injectie uit te stellen op dagen waarop overgeven of diarree bijzonder ongelegen zou komen, zoals tijdens sollicitatiegesprekken, vliegreizen of feestdagen. Kraftson noemt deze korte vertragingen “helemaal redelijk.”

Als uw gebruikelijke injectie vlak voor een belangrijke dag gepland staat, is het waarschijnlijk veilig om een ​​dag of twee te wachten. Hiermee verkleint u de kans dat u te veel van uw grote dag op het toilet doorbrengt.

Het overslaan van doseringen kan op de lange termijn tot mislukking leiden

Sean Hashmi, MD, regionaal directeur van klinische voeding en gewichtsbeheer voor Kaiser Permanente Southern California en medisch recensent voor Everyday Health, zegt dat het uitstellen of overslaan van een enkele dosis van uw medicatie medisch gezien ongevaarlijk is — op de korte termijn. Maar hij waarschuwt ten zeerste tegen de praktijk om een ​​tweede reden. Dr. Hashmi is bezorgd dat overmatig gebruik tijdens een “medicijnvakantie” diepe schade kan toebrengen aan de gewoonten die GLP-1’s u helpen opbouwen — gewoonten die cruciaal zullen zijn voor gewichtsbehoud als u ooit moet stoppen met de medicatie.

“Dit concept dat we dit medicijn kunnen stoppen om iets te doen waarvan we weten dat het niet goed voor ons is, leidt op de lange termijn tot mislukking”, zegt Hashmi. “Vanuit medisch oogpunt is het prima, maar onthoud dat als je een alcoholist was, ik je niet zou vertellen om elke zaterdagavond een drankje te gaan doen.”

In de online gemeenschap voor gewichtsverlies is er een groep die het hartgrondig eens is met Hashmi’s perspectief en zich houdt aan hun normale doseringsschema’s tijdens vakanties en feestdagen. Sommige gebruikers zijn er trots op dat ze alleen kleine porties rijk voedsel eten en weten dat ze hun gezondheid op peil houden. En meer dan een paar stemmen online hebben gemeld dat wanneer afslankpillen hun “voedselgeluid” tot bedaren brengen, het gewoon gemakkelijker wordt om alles anders te waarderen aan vakanties en familiebijeenkomsten.

Tips om van speciale maaltijden te genieten terwijl u Ozempic of andere afslankmedicijnen gebruikt

Deskundigen zijn het erover eens dat de beste strategie voor mensen die afslankmedicijnen gebruiken, is om hun verwachtingen over wat en hoeveel ze kunnen eten bij te stellen, in plaats van hun doses over te slaan.

Saunders geeft drie eenvoudige tips voor degenen die af en toe nog steeds van rijke voeding willen genieten:

  • Eet kleine porties, vooral als het eten erg zwaar is.
  • Eet langzamer.
  • Stop met eten voordat u zich te vol voelt.

Officiële richtlijnen voor vertraagde en gemiste doses

Als u overweegt om uw doseringsschema tijdelijk te wijzigen, bieden de fabrikanten van semaglutide en tirzepatide officiële richtlijnen:

  • Gebruikers van semaglutide (Ozempic, Wegovy) wordt geadviseerd om een ​​gemiste dosis “zo snel mogelijk binnen vijf dagen na de gemiste dosis” in te nemen. Als er meer dan vijf dagen zijn verstreken, dienen gebruikers de wekelijkse dosis volledig over te slaan en hun normale injecties te hervatten.
  • Gebruikers van semaglutide mogen nooit twee doses binnen 48 uur na elkaar toedienen.
  • Gebruikers van Tirzepatide (Mounjaro, Zepbound) wordt geadviseerd om een ​​gemiste dosis “zo snel mogelijk binnen vier dagen (96 uur) na de gemiste dosis” in te nemen. Als er meer dan vier dagen zijn verstreken, moeten gebruikers de week helemaal overslaan en hun reguliere injecties hervatten.
  • Tirzepatidegebruikers mogen nooit twee doses binnen 72 uur na elkaar toedienen.

Lange pauzes in het gebruik van medicatie kunnen betekenen dat u terug moet naar kleinere doseringen

Bij korte vertragingen hoeft u zich geen zorgen te maken over de sterkte van de dosering. “Als het maar een week of twee is, gaat u direct terug naar de oorspronkelijke dosering”, zegt Hashmi.

Langere pauzes zijn wellicht moeilijker te accommoderen. Er zijn geen officiële richtlijnen over hoe u uw GLP-1-medicijnregime opnieuw kunt starten nadat u twee of meer weken hebt gemist. “Niemand weet het echt, omdat de gegevens over verschillende praktijkpatronen nog steeds naar buiten komen”, zegt Hashmi.

De grote vraag is of u terug kunt naar de dosering die u voorheen gebruikte, of dat u moet afbouwen naar een lagere dosering.

Nieuwe gebruikers van GLP-1-medicijnen beginnen altijd met kleine startdoses voordat ze geleidelijk hun dosering verhogen. Het lichaam heeft enige tijd nodig om te wennen aan deze krachtige medicijnen, en die beruchte gastro-intestinale bijwerkingen zijn meestal het ergst in de eerste paar dagen van een nieuwe, hogere dosering. Bij langere pauzes is de zorg dat uw lichaam een ​​deel van de tolerantie verliest die u oorspronkelijk in staat stelde uw dosering te verhogen. Teruggaan naar een hoge dosering na een wachttijd van enkele weken kan meer zijn dan uw lichaam aankan, wat resulteert in extreem oncomfortabele bijwerkingen.

Bij gebrek aan duidelijke richtlijnen, zegt Hashmi dat zijn kliniek een conservatieve aanpak heeft gehanteerd: “Wanneer we patiënten een maand of zo stoppen, starten we ze opnieuw op met een lagere dosis om veiligheidsredenen en verhogen we ze daarna snel weer. We doen dat om vervelende bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree of constipatie te voorkomen.” Maar op dit moment is dat protocol alleen gebaseerd op gefundeerd giswerk. “Dat is niet op bewijs gebaseerd. Op dit moment hebben we gewoon niet de mening van experts.”

Saunders hanteert een vergelijkbare voorzichtige strategie bij haar patiënten. “Wanneer onze patiënten gedurende een langere periode geen medicatie nemen, raden we over het algemeen aan om weer te beginnen met de laagste dosering en deze geleidelijk op te hogen.”

Als u meer dan twee reguliere doses hebt gemist, is het wellicht onverstandig om weer met uw eerdere dosering te beginnen. Neem contact op met uw zorgverlener, die u een aanbeveling kan doen op basis van uw unieke situatie.

De afhaalmaaltijd

Het overslaan of uitstellen van één dosis van uw afslankmedicatie zal u waarschijnlijk niet echt laten genieten van rijk voedsel. Het betere plan is om uw verminderde eetlust te omarmen en uw verwachtingen rondom speciale maaltijden en vakanties te veranderen. Langere medicijnpauzes brengen nieuwe problemen met zich mee, omdat u mogelijk terug moet naar een lagere startdosis om comfortabel terug te keren naar uw huidige niveau.

Vergelijkbare berichten