Wat is tatoeage verwijderen?

Neusspoelen met ongekookt kraanwater gekoppeld aan dodelijke amoeba-infectie

Neusspoelen, ook wel neusirrigatie genoemd, is een veel voorkomende praktijk waarbij een netipot of knijpfles wordt gebruikt om de sinussen te helpen reinigen. Het gebruik van ongezuiverd kraanwater voor het spoelen van de neus kan echter het risico op zeldzame maar potentieel dodelijke infecties vergroten.

De afgelopen jaren zijn er meerdere meldingen geweest van fatale hersenetende amoebe-infecties als gevolg van het organisme Naegleria fowleri. Nu suggereert een nieuwe studie dat een andere amoebe vergelijkbare risico’s kan opleveren voor mensen die neti-potten gebruiken met ongekookt kraanwater.

In het onderzoek keken wetenschappers naar tien patiënten die zeldzame infecties ontwikkelden, veroorzaakt door een type amoebe dat bekend staat als acanthamoebe. Drie mensen stierven aan hun infecties. Na onderzoek van deze gevallen werd het duidelijk dat alle patiënten neusspoeling hadden gebruikt voordat ze ziek werden, en dat velen van hen leidingwater hadden gebruikt, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in Opkomende infectieziekten.

“Invasieve acanthamoebe-infecties zijn zeldzaam”, zegt hoofdonderzoeksauteur Julia Haston, MD, luitenant-commandant van de Amerikaanse volksgezondheidsdienst en medisch epidemioloog bij de Waterborne Disease Prevention Branch van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

“Elk jaar worden in de Verenigde Staten minder dan 15 mensen met deze infecties gediagnosticeerd”, voegt Dr. Haston toe. “Ze kunnen echter zeer ernstig zijn en vaak dodelijk.”

Acanthamoeba-infecties die verband houden met het gebruik van ongekookt kraanwater voor het spoelen van de neus

Het is vaak onduidelijk hoe mensen deze infecties krijgen, omdat acanthamoeba in veel soorten water leven en er verschillende manieren zijn waarop ze kunnen worden blootgesteld, zegt Haston. Het is ook mogelijk dat de amoebe het lichaam binnendringt via blootliggende snijwonden op de huid, of wordt ingeademd. De nieuwe studie biedt een van de eerste bewijzen dat neusspoelen een manier kan zijn waarop mensen ziek kunnen worden.

Alle mensen in het onderzoek hadden een verzwakt immuunsysteem, en dit maakte hen waarschijnlijk vatbaarder voor acanthamoeba-infecties, zegt Anthony Del Signore, MD, PharmD, assistent-professor en directeur van endoscopische sinus- en schedelbasischirurgie op Mount Sinai Beth Israel in Israël. New Yorkse stad.

“Het risico dat een dergelijke infectie zou optreden bij een immuuncompetent individu zou tamelijk laag zijn”, zegt Dr. Del Signore, die niet bij het nieuwe onderzoek betrokken was. “Zou het mogelijk zijn? Zeker, maar eerder laag.”

Ondanks het infectierisico zijn er veel gezondheidsredenen voor het spoelen van de neus, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, zegt Del Signore.

Kook altijd kraanwater voor het spoelen van de neus

Uit een landelijk representatief onderzoek dat in februari 2023 werd gepubliceerd, bleek dat bijna tweederde van de Amerikanen ten onrechte denkt dat het veilig is om ongekookt kraanwater te gebruiken voor het spoelen van de neus.

“Ik heb de neiging om onze patiënten leidingwater te laten koken of gedestilleerd flessenwater te gebruiken”, zegt Del Signore. “Als ze leidingwater gebruiken, helpt koken om eventuele chemicaliën of onzuiverheden af ​​te koken en helpt het ook bij het steriliseren van water om eventuele bacteriën te verwijderen.”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van neusspoelen?

Neusspoelen kan de acute en chronische symptomen van sinusitis, seizoensgebonden allergieën, verkoudheid en andere infecties van de bovenste luchtwegen verbeteren, merkt Del Signore op. Het werkt door het neusslijm te verdunnen; verbetering van de gezondheid van de neuswand; en het verwijderen van zaken als bacteriën, virusdeeltjes, allergenen en verontreinigende stoffen.

Het wordt ook wel spoelen met zoutoplossing genoemd, omdat mensen gewoonlijk een zoutoplossing aan het gesteriliseerde water toevoegen, omdat dit ontstekingen in de neusholtes helpt bestrijden.

De meest voorkomende manieren om dit te doen zijn het gebruik van een netipot of een knijpfles om het water en de zoutoplossing in de neusholtes te brengen. Artsen zullen dit vaak aanbevelen naast eventuele medicijnen die nodig zijn om infecties en ontstekingen te bestrijden, zegt Del Signore.

“De meest effectieve manier om neusirrigatie toe te passen is om het een of twee keer per dag te gebruiken als er symptomen zijn, en ook als er geen symptomen zijn, als preventieve maatregel als iemand vatbaar is voor een dergelijke ziekte”, zegt David Rabago, MD, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de Universiteit van Californië. Penn State University College of Medicine in Hershey, Pennsylvania, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

“Nasale irrigatie kan redelijkerwijs worden toegevoegd aan de routinematige hygiëne, zoals tanden poetsen of handen wassen”, zegt Dr. Rabago. “Afhankelijk van de aandoening en de ernst kan nasale irrigatie een op zichzelf staande therapie zijn, of naast meer conventionele therapie worden gebruikt, zoals antibiotica of een neusspray met steroïden.”

Vergelijkbare berichten