Waarom zijn microplastics gevaarlijk voor onze gezondheid?  Deskundigen leggen het uit

Waarom zijn microplastics gevaarlijk voor onze gezondheid? Deskundigen leggen het uit

Het lijkt erop dat microplastics tegenwoordig overal voorkomen. Deze kleine plastics zitten in de lucht die we inademen, het voedsel dat we eten en het water dat we drinken. En ze zitten ook in ons lichaam, zoals blijkt uit recent onderzoek waarbij microplastics in onze bloedvaten zijn aangetroffen.

“De snelheid waarmee microplastics in het milieu toenemen is exponentieel en we hebben alle reden om aan te nemen dat de concentraties in ons lichaam de komende jaren en decennia zullen blijven toenemen”, zegt Matthew Campen, PhD, professor aan de Universiteit van New York. Mexico College of Pharmacy in Albuquerque, die onderzoek heeft gedaan naar microplastics.

Hoewel er steeds meer bewijsmateriaal is dat microplastics in verband brengt met een breed scala aan gezondheidsproblemen, is er nog niet veel definitief bewijs dat deze deeltjes rechtstreeks specifieke medische problemen veroorzaken, merkt Dr. Campen op. “Waar wetenschappers zich zorgen over maken, zijn verschillende trends in de prevalentie van ziekten die onverklaard zijn gebleven – de ziekte van Alzheimer en dementie, colorectale kanker bij mensen onder de 50, inflammatoire darmziekten en de wereldwijde daling van het aantal zaadcellen”, zegt Campen, en wijst op slechts enkele van de gezondheidsproblemen. die de afgelopen jaren in verband zijn gebracht met microplastics.

Het meest overtuigende bewijs tot nu toe van de bedreiging die microplastics kunnen vormen voor de menselijke gezondheid is zojuist gepubliceerd in Het New England Journal of Medicine (NEJM), zegt Campen. Wetenschappers hebben microplastics en nanoplastics – zelfs kleinere deeltjes – aangetroffen in slagaders die gepaard gaan met een meer dan verviervoudigd risico op gebeurtenissen als hartaanvallen, beroertes en voortijdige sterfte.

Ook al bewees het onderzoek niet dat microplastics direct hartproblemen veroorzaken, “volgt het recente rapport in NEJM veroorzaakt ernstige alarmen”, zegt Campen.

Lees verder om te begrijpen hoeveel u zich zorgen moet maken – en wat u eraan kunt doen.

Wat zijn microplastics en waar komen ze vandaan?

Microplastics en nanoplastics zijn veel te klein om in uw dagelijks leven te detecteren. Microplastics zijn minder dan 5 micrometer groot – duizenden keren kleiner dan een rijstkorrel – en nanoplastics zijn kleiner dan 1 micrometer.

Deze kleine deeltjes kunnen op veel plaatsen opduiken die je misschien niet zou verwachten. Ze zitten in waterflessen en andere plastic containers (wat misschien voor de hand liggend lijkt), maar ook in make-up, artikelen voor persoonlijke verzorging en verzorgingsproducten, kleding en textiel, en veel voedingsmiddelen en dranken, zegt Martha Gulati, MD, directeur preventieve cardiologie bij de Smidt Heart Institute in Cedars-Sinai in Los Angeles.

“Er is een enorme hoeveelheid afgebroken plasticvervuiling die onze planeet Aarde vervuilt en we inhaleren en nemen elke dag en overal microplastics en nanoplastics in”, zegt Dr. Gulati. “Ze zijn zelfs gevonden in afgelegen gebieden zoals Antarctica en Noordpoolgebied, de Mount Everest en de oceaanbodem.”

Het is gemakkelijk voor mensen om microplastics in te ademen of in te nemen vanwege hun omvang en alomtegenwoordigheid, en deze plastic stukjes kunnen zich in de loop van de tijd ophopen.

Welke gezondheidsproblemen houden verband met microplastics?

In laboratoriumexperimenten beschadigen microplastics duidelijk menselijke cellen, zegt Gulati. Maar wat minder duidelijk is, is of ze rechtstreeks kunnen bijdragen aan specifieke gezondheidsproblemen.

“Het probleem met het onderzoek naar de specifieke toxiciteit van microplastics is dat ze zijn samengesteld uit verschillende chemicaliën, waarvan vele met verschillende potentiële gezondheidseffecten”, zegt Luz Claudio, PhD, hoogleraar milieugeneeskunde en volksgezondheid aan de Icahn School of Medicine. op de berg Sinaï in New York City.

Een van de belangrijkste gezondheidsproblemen met betrekking tot microplastics is hun potentieel als zogenaamde hormoonontregelaars: chemicaliën die de normale werking van het hormoonsysteem van het lichaam verstoren, zegt dr. Claudio. “Veel goed gedocumenteerde onderzoeken bij proefdieren wijzen in deze richting”, merkt Claudio op.

Terwijl onze blootstelling aan microplastics blijft stijgen en deze kleine deeltjes zich blijven ophopen in ons lichaam, maken wetenschappers zich zorgen over de mogelijke gezondheidsproblemen, zegt Claudio. “Niemand weet hier echt het antwoord op, maar dit gebrek aan sluitende kennis betekent niet dat de effecten niet belangrijk zijn”, voegt Claudio toe.

Voor het eerst microplastics gedetecteerd in menselijk hartweefsel

Kun je microplastics vermijden of er vanaf komen als ze eenmaal in je lichaam zitten?

Zelfs als de exacte gezondheidsrisico’s niet duidelijk zijn, zijn er zeker geen voordelen verbonden aan de opbouw van microplastics in het lichaam. En zelfs als je blootstelling niet volledig kunt vermijden, zijn er dingen die je kunt doen om deze te beperken, zegt Jessica Goddard, PhD, hoofd wetenschap bij Tap Score en SimpleLab, een watertest-startup in Berkeley, Californië.

“We kunnen onze blootstelling aan microplastics absoluut beperken en we kunnen onze bijdrage aan het bredere probleem van de vervuiling door microplastics verminderen”, zegt Dr. Goddard.

Je kunt bijvoorbeeld de blootstelling aan microplastics in drinkwater beperken door een thuisfiltratiesysteem voor leidingwater te gebruiken en door plastic wegwerpflessen te vermijden.

Als het gaat om het inademen van microplastics, kun je stappen ondernemen om de luchtvervuiling binnenshuis, die deeltjes bevat die worden uitgestoten door tapijten en meubelstukken gemaakt van plastic vezels, te beperken.

“We zijn omringd door plastic producten, dus ik probeer na te denken over welke aankopen mij de grootste impact zullen opleveren en de grootste risicoreductie opleveren”, zegt Goddard. “Dit kan voor iedereen anders zijn. De grootste impact bestaat uit dingen die ik keer op keer zal gebruiken, en het beperken van het grootste risico betekent nadenken over de blootstellingsroute en de gevoeligheid en kwetsbaarheid van de blootgestelde personen.”

In het geval van Goddard koos ze voor haar baby glazen flessen in plaats van plastic. “Baby’s zijn bijzonder kwetsbaar en lopen daarom meestal een groter risico als ze eraan worden blootgesteld”, zegt Goddard. “Babyflessen worden keer op keer gebruikt en regelmatig verwarmd, dus de keuze voor een plastic alternatief heeft een grote impact.”

De keuzes kunnen er voor een andere persoon of familie anders uitzien. Voor sommigen betekent dit misschien dat ze op zoek moeten gaan naar kleding en huishoudtextiel gemaakt van natuurlijke vezels; voor anderen kan het gaan om het dumpen van plastic voedselcontainers.

Het is belangrijk om te doen wat je kunt, want het is onmogelijk om microplastics uit je lichaam te verwijderen zodra ze zijn opgenomen. “Je kunt niet ontgiften”, zegt Goddard.

Vergelijkbare berichten