Is het psoriasis of is het eczeem?  Nieuwe pijnvrije test kan het vertellen

Is het psoriasis of is het eczeem? Nieuwe pijnvrije test kan het vertellen

Een nieuwe pijnvrije methode om eczeem en psoriasis te diagnosticeren, waarbij gebruik wordt gemaakt van een plakband, kan in de komende jaren beschikbaar zijn bij dokterspraktijken. Onderzoekers van het Mount Sinai Hospital in New York City ontdekten dat dit hulpmiddel 100 procent nauwkeurig is in het onderscheiden van de twee inflammatoire huidaandoeningen, volgens een studie gepubliceerd in juli 2020 in The Journal of Allergy en klinische immunologie.

“Voor patiënten bij wie de diagnose tussen eczeem en psoriasis niet duidelijk is, kunnen tapestrips worden gebruikt in plaats van een biopsie”, zegt Emma Guttman-Yassky, MD, PhD, hoofdauteur en directeur van het Centre of Excellence in Eczema en directeur van het laboratorium voor inflammatoire huidziekten aan de Icahn School of Medicine op de berg Sinaï.

Een biopsie is een procedure waarbij een stukje huid wordt weggenomen om onder een microscoop te worden onderzocht. Biopsieën zijn de gouden standaard voor het identificeren van inflammatoire huidziekten, maar ze hebben hun nadelen, zegt Dr. Guttman-Yassky. “Deze procedure is pijnlijk, het kost tijd om te genezen en het kan een litteken achterlaten”, zegt ze.

Plakbandstrips, die eruit zien als een kleinere versie van plakband, bieden een nieuwe weg voor diagnose. “Het verzamelen van de monsters duurt ongeveer vijf minuten. Het breekt de huid niet en het laat geen littekens achter – het kan een lichte irritatie veroorzaken die binnen 30 minuten tot een paar uur verdwijnt’, zegt Guttman-Yassky.

Vergelijkbare berichten