Ultra-verwerkte voedingsmiddelen gekoppeld aan cognitieve achteruitgang

Ultra-verwerkte voedingsmiddelen gekoppeld aan cognitieve achteruitgang

Een dieet met meer ultrabewerkte voedingsmiddelen, zoals voorverpakte maaltijden, vleeswaren, chips, frisdrank en gezoete ontbijtgranen, wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang en beroerte, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Voor het onderzoek onderzochten wetenschappers ongeveer tien jaar aan gegevens over eetgewoonten, cognitieve functies en beroertes bij ongeveer 30.000 volwassenen vanaf midden zestig. Geen van de deelnemers had aan het begin van het onderzoek een voorgeschiedenis van cognitieve stoornissen. Tegen het einde van de follow-up hadden 1.108 mensen een beroerte en ontwikkelden 768 mensen cognitieve stoornissen.

Volgens studieresultaten gepubliceerd in Neurologie.

Tegelijkertijd hadden mensen die het meest onbewerkte of minimaal bewerkte voedsel aten een 9 procent lager risico op een beroerte.

“Ons onderzoek biedt een reden om rekening te houden met het voedsel dat we eten”, zegt de senior auteur van het onderzoek, W. Taylor Kimberly, MD, PhD, universitair hoofddocent aan de Harvard Medical School en hoofd van de neurokritische zorg aan het Massachusetts General Hospital in Boston. . “We moeten niet alleen streven naar een toename van de hoeveelheid gezond voedsel, zoals bladgroenten, noten en eiwitten op basis van vis, maar we moeten ook ernaar streven de hoeveelheid voorverpakt voedsel en zoete en zoute snacks te verminderen.”

Kleine veranderingen in de consumptie van ultraverwerkt voedsel zijn belangrijk

Uit het onderzoek bleek ook dat kleine veranderingen in het voedingspatroon een betekenisvol verschil kunnen maken voor de gezondheid van de hersenen.

Elke toename van 10 procent in de hoeveelheid onbewerkt en minimaal bewerkt voedsel dat deelnemers consumeerden, ging gepaard met een 12 procent lager risico op versnelde cognitieve achteruitgang. En elke toename van 10 procent in de consumptie van ultrabewerkt voedsel ging gepaard met een 16 procent hoger risico op versnelde cognitieve achteruitgang.

De negatieve impact van ultrabewerkt voedsel en de voordelen van onbewerkt of minimaal bewerkt voedsel bleven bestaan, zelfs als mensen diëten volgden waarvan bekend is dat ze de gezondheid van de hersenen bevorderen, zoals het mediterrane dieet, het DASH-dieet of het MIND-dieet, aldus het onderzoek. Deze diëten moedigen allemaal aan om meer plantaardige maaltijden, fruit, groenten, volle granen, bonen en noten te consumeren en bevelen aan om de inname van ultrabewerkt voedsel, rood vlees en suikerhoudend voedsel en dranken te beperken.

Over het algemeen zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen meestal de zwaarst bewerkte verpakte producten die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Dit zijn doorgaans industriële voedingsmiddelen die bijna volledig zijn gemaakt van stoffen die zijn gewonnen uit zaken als oliën, vetten, suikers, zetmeel en eiwitten, of die zijn gesynthetiseerd in laboratoria en fabrieken met weinig of geen ingrediënten die rechtstreeks uit natuurlijke plantaardige of dierlijke bronnen komen.

Neem aardappelen. De hele aardappel die je in de productieafdeling koopt, wordt helemaal niet verwerkt, en aardappelen in blik worden minimaal verwerkt. Maar chips en bevroren opgebakken aardappels zijn ultrabewerkt.

Waarom ultraverwerkte voedingsmiddelen slecht kunnen zijn voor de gezondheid van de hersenen

Het onderzoek was niet bedoeld om te bewijzen of en hoe ultrabewerkte voedingsmiddelen direct cognitieve achteruitgang of een beroerte kunnen veroorzaken, maar zocht eenvoudigweg naar een verband.

Maar onderzoekers hebben wel theorieën over waarom ultrabewerkt voedsel een risico kan vormen voor de cognitieve functie. Het is mogelijk dat stoffen die worden gebruikt om voedsel te verwerken en ze een lange houdbaarheid te geven, slecht zijn voor de hersenen, zegt Glen Finney, MD, professor en directeur van het geheugen- en cognitieprogramma bij Geisinger Health in Wilkes-Barre, Pennsylvania.

“Er worden vaak chemicaliën en andere stoffen toegevoegd aan ultrabewerkt voedsel die anders zijn dan wat we zouden hebben gegeten in traditioneel bereid voedsel, en sommige daarvan kunnen risico’s voor de hersengezondheid met zich meebrengen”, zegt Dr. Finney, die niet betrokken was bij het onderzoek. de nieuwe studie. “Het is nog steeds iets waar we meer over moeten weten.”

Daarnaast leveren ultrabewerkte voedingsmiddelen vaak veel calorieën uit ongezonde ingrediënten, zegt Yu Chen, MPH, PhD, hoogleraar epidemiologie aan de New York University Grossman School of Medicine in Manhattan, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

“Deze voedingsmiddelen bevatten toegevoegde ingrediënten zoals suiker, zout, vet, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen, evenals stoffen die uit voedingsmiddelen worden gehaald, zoals vetten en zetmeel”, zegt Dr. Chen. “Componenten zoals vet kunnen ontstekingen veroorzaken, wat mogelijk kan leiden tot vasculaire dysfunctie en cognitieve functies kan beïnvloeden.”

Wat is de beste manier om te eten voor gezonde hersenen?

Om de gezondheid van de hersenen in de loop van de tijd te bevorderen, moeten mensen ultrabewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk beperken en zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen proberen te verwerken, zegt Andrew Budson, MD, hoogleraar neurologie aan de Boston University en co-auteur van Zeven stappen om uw ouder wordende geheugen te beheren.

“Eet geen bewerkte voedingsmiddelen, zoals chips, industrieel brood en gebak, verpakte snoepjes en snoep, suiker en light frisdranken, instantnoedels en soepen, kant-en-klare maaltijden en diepvriesdiners, en bewerkte vleeswaren zoals hotdogs en Bologna”, zegt Budson, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.
“Eet gewoon onbewerkt of minimaal bewerkt voedsel, dat – in combinatie met een gezond mediterraan voedselmenu – vis, olijfolie, avocado's, hele vruchten en groenten, noten en bonen en volle granen omvat”, voegt hij eraan toe.

Vergelijkbare berichten