De verkoop van rauwe melk stijgt enorm: wat zijn de risico's?

De verkoop van rauwe melk stijgt enorm: wat zijn de risico's?

Omdat rapporten over de verspreiding van de vogelgriep bij melkkoeien wijzen op een groeiende bedreiging voor mensen die rauwe melk drinken, adviseren volksgezondheidsfunctionarissen Amerikanen om ongepasteuriseerde producten te vermijden.
Tests met melk die rechtstreeks van zieke koeien is afgenomen, hebben de aanwezigheid van levend vogelgriepvirus (H5N1) bevestigd.

Maar veel liefhebbers van rauwe melk laten zich niet afschrikken door deze waarschuwingen. Sommigen lijken zelfs meer rauwe melk te kopen dan ooit.

De verkoop van rauwe melk is met maar liefst 21 procent gestegen sinds eind maart het H5N1-virus werd ontdekt bij Amerikaanse melkkoeien, zo blijkt uit gegevens van het marktonderzoeksbureau NielsenIQ. Vergeleken met vorig jaar rond deze tijd is de verkoop van rauwe melk met maar liefst 65 procent gestegen.

Waarom stijgt de verkoop? “Het is een paradoxaal effect”, zegt William Schaffner, MD, specialist in infectieziekten en hoogleraar preventieve geneeskunde en gezondheidsbeleid aan de Vanderbilt University School of Medicine in Nashville, Tennessee. “Als mensen schaarste of mogelijke beperkingen verwachten, ontstaat er een lijn. Ik denk dat er een gevoel heerst van: 'We kunnen er maar beter wat van kopen en er nu van genieten, want dat zal in de toekomst misschien niet meer mogelijk zijn.'

Waarom houden sommige mensen van rauwe melk?

Veel welzijnsbeïnvloeders hebben rauwe melk omarmd als onderdeel van een 'natuurlijke' levensstijl, waarbij mensen als Gwyneth Paltrow van Goop de vermeende voordelen ervan aanprijzen. Video's met de hashtag #rawmilk zijn honderden miljoenen keren bekeken, blijkt uit een analyse van het onderzoekscentrum Media Matters for America.
Het Raw Milk Institute, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het verbeteren van de veiligheid en kwaliteit van rauwe melk door middel van training voor boeren, stelt dat rauwe melk veilig is. Op hun website worden onderzoeksstudies belicht die erop wijzen dat rauwe melk antivirale eigenschappen en andere gezondheidsvoordelen kan hebben.

“Sommige onderzoeken kunnen wijzen op de voordelen van rauwe melk”, zegt Dr. Schaffner. “Maar we moeten dit nog steeds afwegen tegen de risico’s. De volksgezondheidsgegevens zijn heel duidelijk: uitbraken van bacteriële infecties blijven van tijd tot tijd voorkomen onder consumenten van rauwe melk.”

Uit federale gegevens blijkt dat er tussen 1993 en 2012 in de Verenigde Staten 127 ziekte-uitbraken hebben plaatsgevonden die verband hielden met rauwe melk of rauwe melkproducten zoals ijs, zachte kaas of yoghurt. Deze resulteerden in 1.909 ziekten en 144 ziekenhuisopnames.
Dat is de reden waarom de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het publiek waarschuwen om rauwe melk nu te vermijden vanwege de dreiging van de vogelgriep, terwijl ze volhouden dat pasteurisatie melk veilig maakt.

Is gepasteuriseerde melk nu echt veilig om te drinken?

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw zegt dat de commerciële melkaanvoer ondanks de uitbraak van de vogelgriep geen risico voor de gezondheid van de consument vormt, omdat pasteurisatie voortdurend heeft bewezen micro-organismen te deactiveren.
Het proces van pasteurisatie is een eenvoudige voedselveiligheidstechniek waarbij hitte wordt gebruikt om ziekteverwekkende bacteriën in melk te doden, inclusief salmonella. E coli, listeria en campylobacter. Vóór de pasteurisatie, die de Verenigde Staten begin twintigste eeuw begonnen toe te passen, was melk een veel voorkomende bron van bacteriën die tuberculose, difterie, ernstige streptokokkeninfecties, buiktyfus en andere door voedsel overgedragen ziekten veroorzaakten.

Recente FDA-testen bewijzen dat pasteurisatie ook effectief is tegen het vogelgriepvirus. Monsters van gepasteuriseerde melk die sinds 10 mei in winkels worden verkocht, zijn negatief gebleken voor levend H5N1.

Er zijn nog geen rapporten die het drinken van rauwe melk in verband brengen met de vogelgriep bij mensen

Mark McAfee, voorzitter van het Raw Milk Institute, noemt de recente waarschuwingen voor de volksgezondheid ongegrond. “Er is nog geen enkel geval van vogelgriep bij mensen gerapporteerd als gevolg van de consumptie van rauwe melk”, zegt hij.

Momenteel zijn dit jaar slechts twee Amerikanen positief getest op H5N1, en die infecties waren het gevolg van blootstelling aan zieke melkkoeien in Texas en Michigan, en niet van de inname van rauwe melk.
Maar hoewel deze twee mensen slechts milde symptomen hadden, kan de vogelgriep levensbedreigend zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde dat H5N1 tussen 2003 en 1 april 2024 wereldwijd 463 sterfgevallen veroorzaakte.

De kans op een uitbraak van de vogelgriep onder mensen in de VS lijkt voorlopig laag, maar Schaffner merkt op dat de door de federale overheid genomen stappen gerechtvaardigd zijn op basis van eerdere overdracht van ziekten die verband houden met rauwe melk.

“Van tijd tot tijd verspreiden deze ziekten zich van consumenten van rauwe melk naar nauwe contacten die geen consumenten zijn”, zegt hij. “Deze infecties hebben het potentieel om zich onder de gemeenschap te verspreiden, dus dat is een probleem voor de volksgezondheid.”

Vergelijkbare berichten