Acteur Taye Diggs over zijn rol als verzorger voor zijn zus met schizofrenie

Acteur Taye Diggs over zijn rol als verzorger voor zijn zus met schizofrenie

Volgens het National Institute of Mental Health treft schizofrenie minder dan 1 procent van de volwassenen in Amerika. Maar het is een van de ernstigste psychiatrische stoornissen, die hallucinaties en wanen veroorzaakt en vaak bepaalt hoe iemand zich gedraagt, denkt en voelt. Het kan uitgeschakeld worden.

Voor acteur Taye Diggs, die hoofdrollen had op Broadway, in films als Hoe Stella haar groove terugkreegen meest recentelijk in The CW Network's Allemaal Amerikaans, Schizofrenie deed zich in 2006 voor. Zijn jongere zus Christian werd dat jaar gediagnosticeerd met de psychische stoornis, waardoor het gezin met de grond gelijk werd gemaakt en Christian, toen 28, worstelde toen ‘mijn wereld onder mij vandaan viel’, zegt ze.

Diggs deelt het verhaal van de diagnose van zijn zus voor het eerst op deze Werelddag voor schizofrenie (24 mei), en ook als onderdeel van zowel de Mental Health Awareness Month als de nieuwe Live Your PosSCZible-campagne van Bristol Myers Squibb, die tot doel heeft verhalen van mensen onder de aandacht te brengen leven met schizofrenie en hun zorgpartners.

Diggs, de oudste van vijf, sprak met Doctor's Ask over hoe hij en zijn familie Christian hebben geholpen sinds ze de diagnose schizofrenie kreeg, waarvoor behandelingen bestaan ​​maar geen remedie. Voor Christian is hun steun, naast de behandeling en therapie, van levensbelang geweest. “Mijn familie speelde een integrale rol in mijn wederopbouw”, zegt ze. “Ze zijn er bij elke stap geweest en achteraf gezien weet ik dat ze mijn sterkste steun waren.”

Wat leidde tot Christian's diagnose?

Christian was iemand die vrolijk was, een danseres, die van gezelligheid hield en plotseling was ze teruggetrokken, ze had geen contact meer met familie en deelde niet wat er aan de hand was. We hebben haar eindelijk laten onderzoeken.

Welke invloed hadden de diagnose en de behandeling op u en uw andere drie broers en zussen?

De diagnose was een enorme klap voor ons. Het kwam uit het niets. Ik was verrast. Ik wist niet hoe ik moest reageren. Ik ben de grote broer. Op zo'n moment moet ik dingen uitzoeken. Ik bevroor. Ik wist niet wat ik moest doen. Mijn broers en zussen hadden altijd een hechte band met elkaar, ze hadden hun eigen taal, maar dit werd voor ons allemaal een kans om samen te komen om haar te steunen. Ze vond een psychiater en kreeg medicijnen.

Jij bent een van haar verzorgers geweest. Hoe heb je haar geholpen, en welke invloed heeft dat op jou persoonlijk gehad?

Ik heb ontdekt dat wat Christian het meest waardeert mij, ons, de verbinding met haar en ons geduld is. Ik herinner haar eraan hoe trots ik op haar ben. De ziekte is ingewikkeld. Hoe ik help, hangt af van wat er aan de hand is. Ik heb indien nodig contact gehad met haar psychiater. Het gaat er vooral om dat je beschikbaar bent voor alles wat nodig is. Toen we de diagnose voor het eerst kregen, dacht ik aan de stereotypen die ik kende van schermen. Zou ze met mij mee kunnen gaan naar een restaurant, of zou ze zich gedragen? Het was belangrijk om tijd met haar door te brengen. Ik ontdekte hoeveel van haar leven ze nog kon leven. Ga niet uit van het ergste.

Wat waren enkele van de uitdagingen met betrekking tot de behandeling van uw zus en het gezin?

Ze moest uitzoeken wat ze moest veranderen. Toen ze eenmaal de juiste medicijnen kreeg, bleef ze in therapie – zolang ze A, B, C en D deed, ging het goed met haar. Ze had er niet echt moeite mee om de medicijnen te blijven gebruiken. Christian was op een missie. Ze is het bewijs dat je een geweldig leven kunt hebben als je aanpassingen aanbrengt.

Je moet steun voor ze vinden. Dat heeft Christian geholpen haar vleugels te spreiden en te kunnen vliegen.

Welk advies zou u geven aan gezinnen of individuen die een dierbare hebben met een psychische aandoening of die op een andere manier lijdt?

Mensen moeten weten dat er licht is aan het einde van de tunnel. Als uw geliefde het werk doet, zijn de mogelijkheden eindeloos. Je moet steun voor ze vinden, dat heeft Christian geholpen haar vleugels uit te slaan en te kunnen vliegen. Blijf ze aanmoedigen om te doen wat ze moeten doen. We hadden het geluk dat Christian een goede instelling had. Ze was 100 procent down omdat ze alles deed wat ze nodig had om beter te worden. Dat is niet altijd het geval; sommige mensen willen niet naar therapie of medicijnen nemen.

Hoe gaat het nu met haar?

Op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 fantastisch is, is ze een 10. Als ik terugdenk aan hoe ik dacht dat haar leven eruit zou zien op de plek waar ze nu is, is het goed gekomen. Ze is timmerman en heeft haar eigen appartement. Ik geniet ervan als ik, mijn zus Shalom en Christian allemaal samenkomen. Voor mij als grote broer die hen heeft helpen opvoeden, is het geweldig om ze te zien opgroeien tot capabele, grappige mensen. Ik zou bevriend zijn met Christian, ook al was ze niet mijn zus.

Tot grote vreugde van de fans is jouw personage Billy Baker zojuist opnieuw verschenen Allemaal Amerikaans na zijn dood in seizoen vijf. Aan welke andere projecten werk je? Wat kunnen we hierna verwachten?

Welnu, waar kan ik nog over praten? Ik ben opgewonden om een ​​paar films te produceren. Voor één project werk ik opnieuw samen met Meagan Good. Het is geweldig om weer contact te maken, om te zien hoe ver ze is gegroeid. Na de pandemie en de staking ben ik gewoon dankbaar dat ik kan werken.

Vergelijkbare berichten