Is cafeïnevrije koffie slecht voor je?  Methyleenchloride baart zorgen

Is cafeïnevrije koffie slecht voor je? Methyleenchloride baart zorgen

Veel mensen die hun koffie nodig hebben om hun dag een vliegende start te geven, stappen alleen over op cafeïnevrij als hun arts hen dat zegt omdat ze zwanger zijn, of omdat ze een gezondheidsprobleem hebben, zoals hoge bloeddruk, dat kan worden verergerd door cafeïne.

Maar deze omschakeling zou tot onbedoelde gezondheidsproblemen kunnen leiden, zeggen sommige milieugezondheidsgroepen. Methyleenchloride, een belangrijke chemische stof voor het cafeïnevrij maken, kan het risico op bepaalde vormen van kanker vergroten, volgens belangengroepen op het gebied van de milieugezondheid die een verzoekschrift indienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om het gebruik van de chemische stof te verbieden.

“Het zou voor iedereen zorgwekkend moeten zijn dat zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen die willen bezuinigen op cafeïne, onbewust sporen van methyleenchloride in hun cafeïnevrije koffie nippen”, zegt Jaclyn Bowen, de uitvoerend directeur van het Clean Label Project, in een verklaring ter ondersteuning van de petitie. “De FDA zou methyleenchloride moeten verbieden en bedrijven moeten veiliger beschikbare methoden voor cafeïnevrij maken gebruiken.”

Laboratoriumtests uitgevoerd in 2020 en 2022 door het Clean Label Project hebben volgens de verklaring methyleenchloride aangetroffen in verschillende gangbare merken cafeïnevrije koffie die online worden verkocht door Amazon, Target en Walmart.

Wat is methyleenchloride?

Volgens de Occupational Safety and Health Administration (OSHA) wordt methyleenchloride al lang gebruikt voor industriële processen zoals het afbijten van verf, het reinigen en ontvetten van metaal en de farmaceutische productie.

De meest voorkomende vormen van blootstelling zijn inademing en huidcontact tijdens het werk, en OSHA classificeert deze chemische stof als een potentieel carcinogeen op het werk.

Chronische blootstelling aan methyleenchloride – zoals wat zou kunnen gebeuren met een dagelijkse kop cafeïnevrije koffie – “mag redelijkerwijs worden verwacht als kankerverwekkend voor de mens, op basis van voldoende bewijsmateriaal bij proefdieren”, aldus de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Daarnaast suggereren dierstudies ook dat blootstelling aan methyleenchloride tijdens de zwangerschap kan leiden tot cognitieve en gedragsproblemen bij baby's, aldus de CDC. Deze chemische stof kan de placenta passeren om groeiende foetussen te bereiken en is aangetroffen in menselijke moedermelk.

Hoewel een groot deel van het bewijsmateriaal voor de gezondheidsrisico's van deze chemische stof afkomstig is uit dierstudies, verbood de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) het gebruik ervan als verfafbijtmiddel en beperkte het andere industriële en consumententoepassingen, daarbij verwijzend naar dodelijke slachtoffers als gevolg van blootstelling.
Volgens de huidige FDA-regelgeving kan methyleenchloride echter worden gebruikt bij de productie van cafeïnevrije koffie, zolang het residu in eindproducten zeer laag blijft: minder dan 10 delen per miljoen.

Moet u zich zorgen maken over het drinken van cafeïnevrij?

Het meeste van wat bekend is over de gezondheidseffecten van methyleenchloride komt van wat is waargenomen bij werknemers die zijn blootgesteld door inademing van hoge doses, wat catastrofaal kan zijn. Daarom verbood de EPA het gebruik ervan voor veel soorten banen, zegt Luz Claudio, PhD. , hoogleraar milieugeneeskunde en volksgezondheid aan de Icahn Mount Sinai School of Medicine in New York City.

“Er is minder bekend over de potentiële toxiciteit ervan als het bij mensen in kleine doses wordt ingenomen”, zegt Dr. Claudio.

Maar omdat er geen voordelen zijn en er een potentieel risico bestaat bij het consumeren van cafeïnevrije koffie gemaakt met methyleenchloride, is het logisch om stappen te ondernemen om deze chemische stof te vermijden, zegt Claudio. Je kunt dit doen door te zoeken naar organische cafeïnevrije koffie of door te zoeken naar koffie die cafeïnevrij is gemaakt met behulp van een proces op waterbasis waarbij geen methyleenchloride betrokken is.

Consumenten moeten op zoek gaan naar gecertificeerde biologische cafeïnevrije koffie, of labels kiezen die zeggen dat de koffie is gemaakt met een “Zwitsers waterproces” of “CO2 proces”, allemaal methoden waarbij methyleenchloride wordt vermeden, zegt Claudio.

Het is voor de zekerheid een goed idee om de blootstelling te beperken, omdat er geen goede manieren zijn om methyleenchloride te verwijderen zodra het is ingenomen, zegt Claudio.

“Ik ken geen behandelingen na blootstelling”, zegt Claudio. “De beste optie is om blootstelling helemaal te vermijden of te verminderen, vooral bij werknemers die vaak aan hoge niveaus worden blootgesteld.”

Vergelijkbare berichten