Deze bloedtest kan colorectale kanker in 5 van de 6 gevallen opsporen

Deze bloedtest kan colorectale kanker in 5 van de 6 gevallen opsporen

Een nieuwe bloedtest kan 5 van de 6 gevallen van colorectale kanker nauwkeurig opsporen, blijkt uit een studie die op 14 maart werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. De Shield-bloedtest, die minder voorbereiding en minder stappen vereist dan de huidige screeningopties voor darmkanker, zal naar verwachting later deze week door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) worden beoordeeld.

“Die nauwkeurigheid ligt dicht bij ontlastingstesten thuis die worden gebruikt voor de vroege detectie van colorectale kanker”, zegt de overeenkomstige auteur William M. Grady, MD, gastro-enteroloog bij het Fred Hutch Cancer Center in Seattle. De op bloed gebaseerde test zou een alternatief kunnen bieden voor patiënten die de huidige screeningopties zouden kunnen weigeren, zegt dr. Grady.

Een extra screeningsoptie voor colorectale kanker is een goede zaak, zegt Sean Langenfeld, MD, colorectaalchirurg bij Nebraska Medicine in Omaha, die niet bij het onderzoek betrokken was.

“Colorectale kanker komt vaak voor, is dodelijk en kan worden voorkomen. Het is de derde meest voorkomende vorm van kanker en de tweede belangrijkste doodsoorzaak als gevolg van kanker”, zegt hij. Desondanks ondergaat slechts ongeveer 60 procent van het publiek daadwerkelijk de juiste screening, zegt dr. Langenfeld.

Vroege detectie van colorectale kanker redt levens

Het aantal gevallen van colorectale kanker is de afgelopen decennia gestaag afgenomen, maar niet onder jongere volwassenen. Het aantal mensen onder de 55 jaar bij wie onlangs de diagnose colorectale kanker is gesteld, is de afgelopen dertig jaar bijna verdubbeld.

Waarom wordt bij steeds meer jonge mensen colorectale kanker vastgesteld?

Wanneer colorectale kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, voordat deze zich heeft verspreid, bedraagt ​​de relatieve overlevingskans na vijf jaar 91 procent. Maar als de kanker zich naar verre delen van het lichaam heeft verspreid, daalt het overlevingspercentage tot slechts 13 procent.

“Het beschikbaar hebben van een op bloed gebaseerde screeningstest zal ertoe leiden dat meer patiënten ermee instemmen om screening te ondergaan en hopelijk de screeningspercentages zullen verbeteren, omdat zij het als minder invasief beschouwen”, zegt Langenfeld.

Nauwkeurigheid van bloedtesten gemeten volgens de 'gouden standaard'-coloscopie

Om de nauwkeurigheid van de bloedtest te vergelijken met een colonoscopie, de huidige gouden standaard voor screening op colorectale kanker, hebben onderzoekers bijna 8.000 mensen tussen de 45 en 84 jaar oud ingeschreven. De deelnemers waren gemiddeld 60 jaar oud en 54 procent was vrouw. Onder de deelnemers was 78,5 procent blank, 12 procent zwart en 7 procent Aziatisch. Ongeveer 13 procent identificeerde zich als Spaans of Latino. Volgens de auteurs komt de raciale en etnische samenstelling van de groep overeen met de demografische gegevens uit de Amerikaanse volkstelling van 2020.

Om in het onderzoek te worden opgenomen, konden deelnemers alleen een “gemiddeld risico” hebben op colorectale kanker, wat de beoogde gebruikersgroep voor de bloedtest is. Dat betekent dat ze geen familiegeschiedenis van colorectale kanker hadden, geen persoonlijke geschiedenis van kanker en geen diagnose van inflammatoire darmziekten of grote poliepen.

In totaal voldeden 7.861 mensen aan al deze criteria en voltooiden zowel een colonoscopie als het bloedonderzoek. Van de 65 deelnemers met door colonoscopie gedetecteerde colorectale kanker hadden 54 van hen ook een positief resultaat (wat wijst op kanker) bij de bloedtest – wat betekent dat de bloedtest 11 van de 65 gevallen niet detecteerde. Dat vertaalt zich naar een nauwkeurigheidspercentage van ongeveer 83 procent.

De test was beter in het identificeren van colorectale kankers, inclusief kankers in een vroeg stadium, maar was minder nauwkeurig in het detecteren van gevorderde precancereuze laesies, die in de loop van de tijd in kanker kunnen veranderen.

Hoe meet de Shield-test de momenteel beschikbare opties?

Een colonoscopie is de meest betrouwbare manier om poliepen en colorectale kanker te identificeren, maar er zijn wel verschillende stappen voor nodig: u moet een speciaal dieet volgen, de darmen reinigen met laxeermiddelen en vervolgens de procedure zelf ondergaan, waarvoor kalmerende middelen, anesthesie of pijn nodig zijn. medicijnen en een rit naar huis. Als er tijdens de procedure niets ongewoons wordt gevonden, hoeft deze slechts om de 10 jaar te worden uitgevoerd.

Naast de Shield-bloedtest zijn er twee belangrijke thuistests voor colorectale kanker.

  • De FIT, wat staat voor fecale immunochemische test, is ongeveer 79 procent nauwkeurig bij het opsporen van darmkanker. De test wordt geleverd als kit, met instructies en materialen om veilig en hygiënisch een kleine hoeveelheid ontlasting (poep) te verzamelen en voor analyse naar het laboratorium te sturen. Het wordt aanbevolen om de test elke 1 tot 2 jaar te herhalen.
  • Cologuard (fecaal DNA-testen) heeft een nauwkeurigheidspercentage van 92 procent. Het omvat ook het verzamelen van een monster en het opsturen ervan, en de test moet elke drie jaar worden herhaald.

De nauwkeurigheid van de Shield-bloedtest bij het opsporen van colorectale kanker lijkt sterk op die van de huidige ontlastingstests, waaronder FIT, maar ligt iets onder de gevoeligheid van fecale DNA-testen zoals Cologuard, zegt Langenfeld. Het had een specificiteit van 90 procent – ​​wat betekent dat deze test niet veel vals alarm veroorzaakte, voegt hij eraan toe.

De Shield-test moet elke 3 jaar worden herhaald. Als een persoon een positief testresultaat krijgt, wordt een colonoscopie aanbevolen om te bepalen of het testresultaat waar of vals positief is.

Op bloed gebaseerde screeningtechnologie wordt bestudeerd bij borst- en longkanker

De Shield-test detecteert colorectale kankersignalen in het bloed uit DNA dat door tumoren wordt afgescheiden, wat circulerend tumor-DNA wordt genoemd.

Grady zegt dat de technologie veelbelovend is en momenteel wordt bestudeerd om te screenen op andere soorten kanker, waaronder borstkanker en longkanker.

Wie moet de Shield colorectale kankertest gebruiken?

“Deze test is het meest geschikt voor patiënten die geen colonoscopie kunnen of willen ondergaan; dat is aan wie ik hem zou aanraden. Omdat het snel, gemakkelijk en niet-invasief is, zal het minder een verplichting lijken en er hopelijk toe leiden dat mensen een screening ondergaan die het anders in de nabije toekomst zouden hebben uitgesteld”, zegt Langenfeld.

Dat gezegd hebbende, was de test niet goed in het opsporen van precancereuze laesies; deze werden slechts in 13 procent van de gevallen geïdentificeerd. “Ik zal screening colonoscopie voor de meeste patiënten nog steeds aanbevelen, voegt hij eraan toe.

Poliepen komen vaak voor, vooral bij oudere volwassenen, en de meeste zijn goedaardig, wat betekent dat ze niet-kankerachtig zijn. Maar soms kunnen poliepen in kanker veranderen – meestal gedurende vele jaren. Een ander voordeel van een colonoscopie is dat precancereuze poliepen tijdens de procedure kunnen worden verwijderd, zegt Langenfeld.

Grady raadt aan om met uw provider te bespreken welke optie het beste voor u is. Momenteel, wanneer mensen de mogelijkheid krijgen om een ​​screening op colorectale kanker te doen met een ontlastingstest of met colonoscopie, kiest bijna de helft van de mensen ervoor om geen van beide te doen, benadrukt hij.

Shield zoekt FDA-goedkeuring en Medicare-dekking

De Shield-test is alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Sinds de lancering in mei 2022 is het door meer dan 20.000 mensen gebruikt.
Het bedrijf verklaarde dat de “resultaten de weg vrijmaken voor de eerste potentiële door de FDA goedgekeurde bloedtest voor screening op colorectale kanker die voldoet aan de eisen voor Medicare-dekking”, aldus het persbericht. Guardant Health, de fabrikant van de Shield-test, heeft in maart vorig jaar het laatste papierwerk voor goedkeuring vóór het op de markt brengen ingediend, en het besluit van de FDA wordt binnenkort verwacht.
Totdat dat gebeurt, zullen de kosten voor Shield waarschijnlijk door de meeste mensen uit eigen zak worden betaald, tegen een prijs van $ 895, volgens VS vandaag.

Wanneer moet ik beginnen met screenen op colorectale kanker?

Zowel de American Cancer Society als de US Preventive Services Task Force bevelen aan dat mensen met een gemiddeld risico op 45-jarige leeftijd met screening beginnen. Als u een ziektekostenverzekering heeft, hoeft u mogelijk niet eens een eigen risico of eigen bijdrage te betalen. Ga voor meer informatie naar de pagina van de Centers for Disease Control and Prevention over screening op colorectale kanker.

Vergelijkbare berichten