Zeer besmettelijk norovirus verspreidt zich in de VS

Zeer besmettelijk norovirus verspreidt zich in de VS

Gevallen van infectie met het norovirus – een zeer besmettelijke ziektekiem die ernstig braken en diarree veroorzaakt – nemen in het hele land toe.

Uit een rapport dat eind vorige week werd vrijgegeven door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bleek dat meer dan 12 procent van de landelijke tests voor het norovirus positief waren in de week die eindigde op 17 februari, vergeleken met 11,5 procent in de week ervoor. .
Momenteel lijkt het noordoosten de meest getroffen regio van het land te zijn, met een testpositiviteitspercentage van 13 procent, gevolgd door het Westen (12 procent), het Midwesten (10 procent) en het Zuiden (9,5 procent).

Het is niet ongebruikelijk dat het aantal norovirusgevallen in februari toeneemt. De CDC noemt december tot en met maart de piek van het seizoen. Toch zijn de cijfers een verbetering ten opzichte van afgelopen februari, toen het landelijke positieve testpercentage voor norovirus ongeveer 15 procent bedroeg. Jaarlijks veroorzaakt het norovirus 19 tot 21 miljoen gevallen van acute gastro-enteritis in de Verenigde Staten, en dit seizoen zal dit naar verwachting niet anders zijn.

Hoewel het norovirus soms ‘buikgriep’ wordt genoemd, benadrukken gezondheidsautoriteiten dat het virus geen verband houdt met griep.

Norovirus veroorzaakt een hartverscheurende ziekte

“Dit is de tijd van het jaar voor het norovirus”, zegt Stuart C. Ray, MD, professor in de afdeling infectieziekten aan de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore. “Toen ik bijna veertig jaar geleden geneeskunde studeerde, werd dit ook wel de ‘winterbraakziekte’ genoemd.”

Net als bij de griep verspreidt het norovirus zich snel in de wintermaanden, wanneer mensen binnenshuis meer tijd in nauw contact doorbrengen.

Naast braken, dat vaak zonder waarschuwing optreedt, omvatten de symptomen ernstige diarree, maagkrampen, lichte koorts of koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn.

Omdat geïnfecteerden meerdere keren per dag kunnen braken en diarree hebben, is uitdroging een risico, vooral bij jonge kinderen, oudere volwassenen en mensen met andere ziekten.

“Er bestaat geen specifieke behandeling voor een norovirusinfectie”, zegt dr. Ray. “Blijf gewoon gehydrateerd. Orale rehydratatiemengsels (oplossingen van zout, suiker en water) zijn effectief. Mensen die ernstig uitgedroogd zijn, moeten medische hulp zoeken.”

Hoewel de meeste gevallen niet levensbedreigend zijn en de symptomen binnen een paar dagen verdwijnen, moeten mensen de infectie serieus nemen. De CDC schat dat het norovirus jaarlijks 56.000 tot 71.000 ziekenhuisopnames en 570 tot 800 sterfgevallen veroorzaakt.

Norovirus verspreidt zich gemakkelijk in groepsinstellingen

Gezondheidsfunctionarissen merken op dat uitbraken van het norovirus vaak voorkomen in bepaalde omgevingen waar grote groepen samenkomen of wonen, zoals scholen, kinderdagverblijven en verpleeghuizen.

Eind februari werd het norovirus geïdentificeerd als de vermoedelijke oorzaak van een aantal gastro-intestinale ziekten die werden gerapporteerd aan de Liberty University in Lynchburg, Virginia.
Vanwege hun nabijheid zijn cruiseschepen ook veel voorkomende locaties voor uitbraken van norovirussen. Dit jaar zijn er al twee uitbraken geweest van gastro-intestinale ziekten op cruiseschepen: één bevestigde het norovirus en één wordt nog onderzocht. In elk geval meldden minstens 100 mensen aan boord dat ze last hadden van braken en diarree.

Hoe u kunt voorkomen dat u het Norovirus oploopt

Het indammen van de verspreiding van het norovirus is moeilijk omdat het superhard is: het kan dagen of weken op oppervlakken overleven en zelfs temperaturen onder het vriespunt overleven.

Mensen kunnen de bug gemakkelijk oplopen door voorwerpen zoals deurknoppen, toetsenborden en toonbanken aan te raken en vervolgens hun vingers naar hun mond te brengen. De ziektekiemen kunnen zich ook rechtstreeks verspreiden door een geïnfecteerde persoon, of door het eten of drinken van iets dat besmet is met het norovirus. In feite worden gevallen van norovirus vaak ‘voedselvergiftiging’ genoemd.

Medio januari van dit jaar werden minstens 41 mensen in San Diego County een dag of twee ziek met het norovirus na het eten van rauwe oesters. Als reactie hierop heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration een waarschuwing afgegeven aan restaurants en levensmiddelenretailers in Californië dat oesters die onlangs uit Mexico zijn gekocht mogelijk besmet zijn met het norovirus.

Ray vermeldt dat grondig gekookt voedsel doorgaans veiliger is, maar dat “zelfs stomen het norovirus niet op betrouwbare wijze inactiveert.”

Handen wassen is een van de beste manieren om het risico op besmetting met het norovirus te verkleinen. De CDC adviseert om uw handen zorgvuldig te wassen met water en zeep, vooral na gebruik van het toilet, het verwisselen van een luier, het innemen van medicijnen en vóór het eten, bereiden of hanteren van voedsel. Als u toch ziek wordt, blijf dan uit de buurt van anderen om de verspreiding te helpen beperken.

“Handdesinfecterende middelen op alcoholbasis kunnen helpen, maar ze zijn niet zo effectief als water en zeep”, zegt Robert H. Hopkins Jr., MD, de medisch directeur van de National Foundation for Infectious Diseases. “Als u of iemand in uw huishouden toch ziek wordt van het norovirus, zorg er dan voor dat u de oppervlakken schoonmaakt en desinfecteert.”

Omdat het norovirus resistent kan zijn tegen veel gangbare huishoudelijke ontsmettingsmiddelen, raadt de CDC aan te desinfecteren met een chloorbleekmiddeloplossing van 5 tot 25 eetlepels huishoudelijk bleekmiddel per gallon water.

Vergelijkbare berichten