Spinazie en bessen staan ​​op de 'Dirty Dozen'-lijst van producten met de meeste pesticiden

Spinazie en bessen staan ​​op de 'Dirty Dozen'-lijst van producten met de meeste pesticiden

Laboratoriumtests van de overheid hebben pesticiden gevonden in een breed scala aan niet-biologische producten, waaronder bijna alle niet-biologische aardbeien, spinazie, druiven, perziken en bladgroenten zoals boerenkool, volgens een nieuw rapport.

Deze groenten en fruit haalden allemaal de jaarlijkse “Dirty Dozen”-lijst uit de 2024 Shopper's Guide to Pesticiden in Produce van de Environmental Working Group.

In totaal bevatte 95 procent van de monsters van deze twaalf niet-biologische groenten en fruit detecteerbare niveaus van pesticiden, aldus het rapport. Dit jaar bevatten boerenkool, boerenkool en mosterdgroenten de meeste residuen van bestrijdingsmiddelen, waarbij 103 afzonderlijke chemicaliën werden gedetecteerd. Hete pepers waren de volgende op de lijst, met 101 chemicaliën.

“Iedereen – volwassenen en kinderen – zou meer fruit en groenten moeten eten, of ze nu biologisch zijn of niet”, zegt Alexa Friedman, PhD, een senior wetenschapper bij EWG, in een verklaring. “Maar consumenten die zich zorgen maken over de blootstelling aan pesticiden kunnen de reeks materialen in EWG's Shopper's Guide to Pesticiden in Produce gebruiken om de beste keuzes voor hen en hun gezinnen te maken.”

Welke groenten en fruit staan ​​dit jaar in de 'Dirty Dozen'?

De volgende producten hadden de hoogste niveaus van pesticiden volgens een analyse door de EWG van overheidstests (niet vermeld in een bepaalde volgorde):

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool, boerenkool en mosterdgroen
 4. Druiven
 5. Perziken
 6. Peren
 7. Nectarines
 8. Appels
 9. Paprika en hete pepers
 10. Kersen
 11. Bosbessen
 12. Groene bonen

Welke pesticiden zitten er in de ‘Dirty Dozen’?

Volgens het EWG-rapport zijn vier van de vijf meest aangetroffen chemicaliën fungiciden. Twee van deze fungiciden, fludioxonil en pyrimethanil, hadden de hoogste concentraties van alle pesticiden die in de twaalf meest besmette voedingsmiddelen voorkomen. Beide fungiciden zijn zogenaamde hormoonontregelaars, omdat ze interfereren met de belangrijkste hormoonsystemen in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor veel aspecten van groei en voortplanting.

Eén van de redenen waarom fungiciden zo vaak voorkomen op niet-biologische groenten en fruit is omdat ze worden toegepast terwijl de planten groeien om schimmels zoals meeldauw te voorkomen of te verwijderen, en ze worden ook na de oogst toegepast om de producten schimmelvrij te houden tijdens het transport naar de winkels. naar EWG.

De producten worden geschild of geschrobd en gewassen voordat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) het test op pesticiden. Uit tests is nog steeds bewijs gebleken van 254 verschillende pesticiden op groenten en fruit, waaronder 209 verschillende pesticiden op producten uit de “Dirty Dozen”-lijst, aldus EWG.

Welke groenten en fruit zitten dit jaar in de 'Clean Fifteen'?

De EWG identificeerde ook een ‘Clean Fifteen’-lijst van niet-biologische producten waarbij in laboratoriumtests weinig of geen pesticiden werden aangetroffen. Deze omvatten (in willekeurige volgorde):

 1. Avocado's
 2. Zoete maïs
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaja
 6. Bevroren erwten
 7. Asperges
 8. Honing meloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Watermeloen
 12. Paddestoelen
 13. Mango's
 14. Zoete aardappelen
 15. Wortels

Volgens de EWG werden in bijna 65 procent van de monsters voor deze voedingsmiddelen helemaal geen pesticiden aangetroffen.

Je moet nog steeds voldoende fruit en groenten eten, zelfs als je niet biologisch kunt kopen

Er zijn manieren om je blootstelling aan pesticiden te verminderen, zelfs als je geen biologische producten kunt kopen, die meestal duurder zijn dan niet-biologische alternatieven, zegt Luz Claudio, PhD, hoogleraar milieugeneeskunde en volksgezondheid aan de Icahn School of Medicine in Mount Sinaï in New York City.

Om te beginnen kun je met meer vertrouwen niet-biologische groenten en fruit kopen op de ‘Clean Fifteen’-boodschappenlijst, en je budget reserveren voor biologische producten om items te kopen die op de ‘Dirty Dozen’-lijst staan.

Bovendien kan het krachtig wassen van producten met water en het gebruik van zuiveringszout of azijn helpen om wat residuen van bestrijdingsmiddelen te verwijderen, adviseert Dr. Claudio. Het schillen van producten kan ook de blootstelling aan chemicaliën verminderen, hoewel dit ook enkele belangrijke voedingsstoffen kan wegnemen.

Uiteindelijk wegen de voordelen van het eten van een dieet rijk aan groenten en fruit zwaarder dan de risico's van blootstelling aan pesticiden uit bepaalde niet-biologische producten, zegt Samantha Heller, RD, een klinische diëtiste in New York City.

“Alle soorten fruit, groenten, noten, zaden, volle granen en bonen zijn gezonde voedingsmiddelen, of ze nu biologisch zijn of niet”, zegt Heller.

“Het adopteren van een meer plantaardige levensstijl is gezond voor het individu en de planeet”, voegt Heller toe. “We willen mensen niet afschrikken van het eten van perfect gezond voedsel, ook al is het niet biologisch.”

Studie benadrukt de noodzaak om te pleiten voor veiliger landbouwpraktijken

Hoewel de EWG-winkelgids mensen kan helpen hun blootstelling aan pesticiden in voedsel te verminderen, vooral als ze het zich niet kunnen veroorloven om alle biologische producten te kopen, gaat deze in de eerste plaats niet in op de onderliggende landbouw- en zakelijke praktijken die tot het gebruik van pesticiden leiden. zegt Claudio.

Ze voegt eraan toe: “Het is net zo belangrijk om te pleiten voor veiligere landbouwpraktijken die de blootstelling aan landarbeiders, ecosystemen, wilde dieren en nuttige insecten verminderen en uiteindelijk helpen een deel van de bijkomende schade te verminderen die wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van synthetische chemicaliën en andere schadelijke stoffen. potentieel schadelijke landbouwpraktijken.”

Vergelijkbare berichten